Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе в МЗХ. Измененията ще дадат повече информация на потребителите за имитиращите млечни продукти, предлагани в заведенията за обществено хранене.

Министър Тахов съобщи, че ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. „Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата“, каза министър Тахов.

Участниците в дискусията припомниха, че в момента в хранителните магазини е задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Ресторантите обаче не са задължени да напишат в менюто, ако предлагат шопска салата с имитиращ млечен продукт вместо сирене, и само ако клиентите попитат, са длъжни да ги информират дали продуктът и имитиращ, или не. С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене.

Предложението бе подкрепено от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните.

Министър Георги Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход. Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 g неживотински трансмастни киселини на 100 g мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински заяви, че предстои засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в Многогодишния план за контрол 2024 – 2026 г. и националните мониторингови програми на БАБХ.

В референтни европейски лаборатории ще бъдат направени анализи за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, стана ясно в хода на дискусията.

Участниците в заседанието избраха Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, за заместник-председател на Националния съвет по храните, по предложение на браншовите организации. Това става след оттеглянето по собствено желание на Йордан Чорбаджийски – председател на Националната лозаро-винарска камара.

Експертите от МЗХ представиха  законодателните инициативи на Министерството на земеделието и храните и новопубликувани нормативни актове в областта на храните, както и промените в съответните европейски регламенти.

В заседанието участваха заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев, представители на държавните институции и контролните органи, отговарящи за политиката в областта на храните, на браншови асоциации на производители и преработватели на храни, на академичните среди и неправителствени организации.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Трето изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.

Трето изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.

Четвъртък, 13 Март 2025

Комитетът по наблюдение одобри трето изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Agrilevante: Фарът на средиземноморското земеделие

Agrilevante: Фарът на средиземноморското земеделие

Сряда, 05 Март 2025

Осмото Agrilevante, международно изложение за иновативна механика и селско стопанство, се провежда в Средиземноморския...

Компании, Събития, Анализи

Мащабна експозиция и технологични премиери на АГРА 2025

Мащабна експозиция и технологични премиери на АГРА 2025

Четвъртък, 13 Февруари 2025

Всичко за малки и големи стопанства от 18 до 22 февруари в Международен панаир...

Реколта, Пазари, Цени

Градинска техника: италианският пазар преживява лек подем

Градинска техника: италианският пазар преживява лек подем

Четвъртък, 13 Март 2025

След две последователни години на червено, продажбите на зелени машини и технологии през 2024...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2025: Кои биоразтвори да изберем  за висококачествени праскови?

Macfrut 2025: Кои биоразтвори да изберем за висококачествени праскови?

Четвъртък, 06 Март 2025

Международен конгрес за биоразтвори, който ще се проведе в Macfrut като част от изложението,...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.