Министър Десислава Танева: Заедно ще извървим пътя по програмирането на новата ОСП

В края на юли координационната група по програмирането на Новата обща селскостопанска политика 2020-2027 ще  направи презентация  пред представители на селскостопанския  бранш  на направеното досега по темата у нас. Ще бъде огласена информация за етапа на  всяка страна от Евросъюза и докъде са стигнали дебатите и процеса по приемането на трите регламента  в Европейската комисия.

 Регламентите относно стратегическите планове по ОСП, за единната обща организация на пазарите и хоризонталния  за  финансирането, управлението и мониторинга на ОСП ще бъдат приети след определянето на многогодишната финансова рамка, която се очаква в края на годината,  обясни земеделският министър Десислава Танева

  На тази среща ще представим  коригирания анализ на селското стопанство. Взети са предвид всички забележки, направени  на първата среща. Засега е готова икономическата част. Другите са в различен етап. Все още сме съвсем в  началото на процеса по програмиране, вече работи координационната група.
Направено е много за публичността на процеса. На сайта на земеделското министерство е създадена специална секция, където се публикува цялата налична информация. Всеки месец ще има срещи с бранша за дебати, обмен на информация, обратна връзка и така заедно ще извървим пътя по програмирането на новата Обща селскостопанска политика.

След като swot анализите идентифицират всички потребности, ще бъдат уточнени  схемите за  обвързаната подкрепа. Много ще ни помогне наръчникът за зелени плащания, който следва да бъде създаден по решение от един форум в Испания на държавите-членки. Той ще улесни страните в Европейския съюз, ще даде възможност да изберат подходящите. Но за да ги изберем ние у нас, е нужно да имаме ясно идентифицирани нужди, които ще даде swot анализът.

Програмирането  е най-важният път в момента, които трябва да бъде извървян в сектор „Земеделие“. Това е голяма тема, но с добър диалог. Ще бъдат намерени най-точните и най-верните решения.

Вярвам в добрия диалог. Познаваме се  и се надявам, че ще намерим добрите  решения. Винаги диалогът е най-верният подход.  У нас, обаче липсва тази политическа зрялост, която развитите демокрации имат. Тя позволява да няма изкривяване в политиките, причинено единствено и само от политически  шовинизъм. Със сигурност ще мине време и ще надраснем това. Дано порастването ни струва по-малко за всички.

Янка Апостолова

 

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу АЧС

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу АЧС

Вторник, 16 Юли 2019

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по почвознание и агротехнологии проведе научен семинар за радиоекологичното състояние на почвите и водите

Институтът по почвознание и агротехнологии проведе научен семинар за радиоекологичното състояние на почвите и водите

Петък, 12 Юли 2019

 Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията проведе поредния научен семинар с актуална...

Реколта, Пазари, Цени

Кока-Кола ХБК ще предлага Costa Coffee

Кока-Кола ХБК ще предлага Costa Coffee

Четвъртък, 18 Юли 2019

Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани  ще  предлага Costa Coffee  в кен и на вендинг машини. Компанията...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Тенденцията на нарастване на двустранната търговия  с Република Корея продължава и през 2019 г.,

Тенденцията на нарастване на двустранната търговия с Република Корея продължава и през 2019 г.,

Сряда, 17 Юли 2019

За периода януари-май 2019 г. българският износ за Република Корея регистрира увеличение от близо...

Иновации, Обучение, Агросвят

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие"

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие"

Вторник, 16 Юли 2019

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие".  Злоупотребите са...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.