Как ще защитават интереса на европейския фермер?

Европейската  комисия   прави  всичко  възможно,  за  да  защити  интересите  на европейското  селско  стопанство.  За  целта  са  предвидени  редица  мерки –ограничени тарифни квоти, мита в рамките на квотата и сегментиране на продуктите, дълги периоди на престой, защитен инструмент  и  финансова подкрепа.

Политическото  споразумение  между  Европейския  съюз   и  страните  от  Меркосур, което силно разбуди духовете  бе постигнато миналия месец след 20 години преговори. Става дума за сделка от 4 млрд. евро под формата на намалени тарифи за европейските износители,  включително  на  агростоки.

 Това  засяга  интересите  на  редица  сектори  от селското  стопанство,  като  производството  на  говеждо  и  пилешко  месо,  но  пък облагодетелства производителите на вино, млечни продукти, зехтин.Освен  тарифните  квоти,  които  да  защитят  чувствителните  сектори,  споразумението включва и двустранен защитен механизъм. Благодарение на него ЕС ще може да вземе временни предпазни мерки, за да регулира вноса, ако се стигне до неочаквано увеличение и застрашаване на вътрешното производство.

Друг важен елемент от споразумението е, че тарифните квоти ще се управляват и в ЕС чрез лицензи за внос. Така ще може да се контролира потокът от стоки в Европа. Според еврокомисаря значението на този аспект не трябва да се подценява.Това  допълнително  финансиране  ще  бъде  използвано  за  финансиране  на  мерките, налични в рамките на първия стълб на Общата селскостопанска политика  –обща организация на пазарите.

  Освен това за първи път този пакет от мерки е предоставен в контекста на споразумение за свободна търговия.Еврокомисията увери, че стандартите на ЕС за безопасност на храните не подлежат на договаряне и ще бъдат прилагани стриктно. Освен това търговията няма да се случва за сметка на околната среда, тъй като ЕС и Меркосур се ангажират да изпълняват Парижкото споразумение за климата.Ще мине известно време, преди Парламентът да бъде помолен да ратифицира това споразумение. Нужно е време, за да се разглеждат всички аспекти на сделката и да се изяснят онези въпроси, които предизвикват загриженост.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕС забранява употребата на хлорпирифос

ЕС забранява употребата на хлорпирифос

Събота, 14 Декември 2019

Европейската комисия обяви, че спорният пестицид хлорпирифос, свързван с проблеми в развитието у хората,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Четвъртък, 28 Ноември 2019

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са определени ставките...

Компании, Събития, Анализи

Меморандум между Молдова и България ще подкрепя обмен на изследователи и преподаватели

Меморандум между Молдова и България ще подкрепя обмен на изследователи и преподаватели

Неделя, 15 Декември 2019

 В ССА се състоя среща между Председателя на ССА, проф. д-р инж. Мартин Банов,...

Реколта, Пазари, Цени

Tърговските дружества изкупуват тютюн

Tърговските дружества изкупуват тютюн

Неделя, 15 Декември 2019

Tърговските дружества, с които тютюнопроизводителите имат сключени договори, ще изкупуват тютюн. Кампанията ще продължи...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Сряда, 11 Декември 2019

ДФ „Земеделие“ продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани за Кампания 2019. Днес...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.