Мария Габриел организира в Европейската комисия изложба за 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фотоизложбата „София – 140 години столица на България“ беше представена в централната сграда на Европейската комисия в Брюксел със съдействието на българския еврокомисар Мария Габриел и Столична община.

 За откриването на събитието пристигнаха Ерина Кръстева от Музея за история на София и авторът на творбите Велизар Димитров. Честването на годишнината уважиха комисарите Мариан Тeйсен и Витянис Андрюкайтис, посланикът на България в Кралство Белгия Мая Добрева, български евродепутати, учители и служители в европейските институции.

При откриването на изложбата, Мария Габриел заяви, че за своите чуждестранни гости София е динамичен и модерен град, предлагащ многобройни възможности за обучение, бизнес и туризъм, а за българите е синоним на дом. „Всеки път, когато се прибираме в България, от прозореца на самолета виждаме очертанията на Витоша, куполите на катедралата „Св. Александър Невски“, облените нощем в светлини булеварди на българската столица. Тогава знаем, че вече сме си у дома. София извървя впечатляващ път от малкия град в края на 19 век до модерна европейска столица. Сега инфраструктурата в столицата ни се подобрява постоянно. Тя е домакин на световни политически, спортни и културни събития. Частица от духа на нашата столица е майсторски уловена от Велизар Димитров – автора на изложбата. Той е използвал модерни цифрови технологии, за да заснеме знакови места в София, познати на всички гости и жители на нашата столица. Благодаря на Столична община, че направи тази изложба възможна и че съвместно успяхме да организираме нейното представяне в Брюксел – столицата на Европа, в която има много хора, които носят София в сърцата си“, заяви българският еврокомисар.

 Ерина Кръстева от Музея за история на София наблегна, че 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България е повод за национална гордост и шанс да покажем на Европа и света достиженията й чрез тази фотоизложба.

„Каква по-добра форма да сторим това от изкуството. Още повече, че тук става въпрос за съчетаване на класически похвати от живописта и композицията с дигитални методи за реализацията на съвременна арт фотография. Благодаря за този шанс на Европейската комисия и на комисар Мария Габриел“, заяви г-жа Кръстева.

Това, което прави тази изложба различна от добре познатите досега фотоизложби, е прилагането на съвременни цифрови технологии, способни да коригират много различни детайли на снимките в желаната посока: цветовете и тяхната жизненост, светлината, сенките. Всичко това се прави, без да се засяга документалната автентичност и разпознаваемост на обекта. Тъй като са отпечатани върху текстил, емоционалното въздействие на тези фотографски композиции се доближава до това на реалната живопис. Фотоизложбата ще остане подредена в Европейската комисия до 18 октомври.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Австралия понася загуби заради отлагането  на Брекзит

Австралия понася загуби заради отлагането на Брекзит

Понеделник, 18 Ноември 2019

По време на преговорите на Световната търговска организация в Женева, Австралия заяви, че износът...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

20 деца посетиха животновъдното стопанство на ЗППК “Напредък-Батак” , с. Батак

20 деца посетиха животновъдното стопанство на ЗППК “Напредък-Батак” , с. Батак

Понеделник, 11 Ноември 2019

 20 деца от XI и XII клас на Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко...

Компании, Събития, Анализи

Зам.-министър Янко Иванов ще посети град Елена

Зам.-министър Янко Иванов ще посети град Елена

Събота, 16 Ноември 2019

 Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов ще участва в Празник...

Реколта, Пазари, Цени

Kомпенсират американските фермери за щетите от американско-китайския търговски конфликт

Kомпенсират американските фермери за щетите от американско-китайския търговски конфликт

Понеделник, 18 Ноември 2019

Aмериканското министерство на селското стопанство съобщи, че ще започне втория кръг изплащания на помощи...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ОБЩИНИТЕ УЧАСТВАТ АКТИВНО  В ПОДГОТВКАТА НА НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД

ОБЩИНИТЕ УЧАСТВАТ АКТИВНО В ПОДГОТВКАТА НА НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД

Сряда, 13 Ноември 2019

Експерти от общини и НСОРБ, които  представляват интересите на местните власти в работата на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.