Европа - кауза на сърцето за всеки един от нас

Когато преди 5 години Жан-Клод Юнкер пое ръководството на Европейската комисия, той с право отбеляза, че това е „Комисията на последния шанс“. И наистина, предизвикателствата и рисковете пред цяла Европа — а и в частност пред България, бяха застрашителни: все още възстановяваща се от кризата икономика, висока безработица, особено сред младите, риск за стабилността на общата валута, военни конфликти в съседни на ЕС региони и заплаха от миграционна криза. 

Скептиците не вярваха, че Европейската комисия е способна сама да донесе повече увереност и стабилност на държавите членки.  И все пак, поставените от Юнкер 10 приоритета бяха изпълнени благодарение на общите усилия на неговия екип от комисари, служителите на Европейската комисия, както и на партньорството с Европейския парламент и Съвета. Работата беше съсредоточена върху най-належащите проблеми за европейците: възстановяването на работните места, растежа и инвестициите, повишаването на социалната справедливост, овладяването на миграцията, намаляването на заплахите за сигурността, отключването на потенциала на цифровия и енергийния преход. 

Когато неотдавна финансовата криза удряше по джоба всеки гражданин и засягаше ежедневието на всяко семейство, всички говореха за икономиката и предлагаха своите рецепти за растеж. Реакцията на Европейската комисия беше бърза и решителна — Планът „Юнкер“. От създаването си досега тази успешна рецепта  привлече за европейската икономика инвестиции от почти 440 милиарда евро и допринесе за създаването на над 1 милион нови работни места. В България общото финансиране възлиза на над 450 милиона евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,4 милиарда евро. Към момента страната ни се нарежда на 4-то място в ЕС по привлечени инвестиции спрямо БВП. Почти 10 000 малки и средни предприятия се възползват от подобрения достъп до финансиране. 

Председателят на Комисията има основен принос и за още един исторически момент, както за България, така и за целия ЕС. Именно Жан-Клод Юнкер беше този, който в своята Реч за състоянието на Съюза през 2017 г. постави отново на европейския дневен ред въпроса за разширяването на еврозоната и перспективата пред България и останалите страни извън нея за изпълнение на критериите за приемане на еврото. Стъпките, които България направи в тази посока през лятото на 2018 г., бързо бяха последвани и от Хърватия, а Румъния също е заявила интерес да приеме единната валута. Процесът на подготовка и бъдещото членство в еврозоната ще донесат стабилност, просперитет и икономически ползи не само за България и нейните граждани, но и за целия Европейски съюз. 

Растежът и стабилността в Европа обаче нямаше да са възможни без овладяването на кризата в еврозоната, солидарността и единството между държавите членки за подпомагането на нуждаещите се страни и реформите, помогнали им отново да стъпят на краката си. Между януари и юли 2015 г. икономическото положение в Гърция беше тема на обсъжданията на редица извънредни срещи на върха на държавите от еврозоната. В крайна сметка през август 2018 г. Гърция приключи успешно последната си програма за подкрепа на стабилността по линия на Европейския механизъм за стабилност. 

През 2015 г. кризата с бежанците изненада Европа, която беше неподготвена. Благодарение на усилията на Комисията „Юнкер“ подсилихме контрола по външните граници чрез новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана и споразумението ЕС—Турция. В резултат намалихме с 90 % броя на пристигналите лица през външните граници по всички маршрути спрямо броя на преминаващите в началото на миграционната криза от септември 2015 г. Председателят Юнкер лично се ангажира и с отпускането на извънредна помощ от 160 милиона евро на България за управление на границите и справяне с бежанския поток през 2016 г. Същата година именно с церемония на ГКПП „Капитан Андреево“ в България беше даден официално стартът на Frontex, новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана. Чрез разполагането на европейски гранични служители в помощ на българските им колеги ние доказахме, че за нас външната граница на България е граница и на целия Европейски съюз. 

И днес предизвикателства пред Европа и България има и ще има. Но малката част от постигнатото дава основание за поне един извод: днес ЕС е по-силен, отколкото беше преди 5 години. Не бива да се страхуваме от несигурността на бъдещето, от предсказанията на скептиците — тях ги имаше и в началото на мандата на председателя Юнкер. Но Съюзът доказа, че може да се адаптира и може да се справя с проблеми и кризи. Важното е да останем заедно и, както каза Жан-Клод Юнкер, „Европа да е кауза на сърцето“ за всеки един от нас.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Меркел: Европейският съюз трябва да действа заедно срещу климатичните промени

Меркел: Европейският съюз трябва да действа заедно срещу климатичните промени

Неделя, 08 Декември 2019

Европейският съюз трябва да действа заедно срещу климатичните промени, ако иска да играе водеща...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Четвъртък, 28 Ноември 2019

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са определени ставките...

Компании, Събития, Анализи

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров

Петък, 06 Декември 2019

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. В...

Реколта, Пазари, Цени

България се намира в най-силния си период по отношение на износа

България се намира в най-силния си период по отношение на износа

Неделя, 08 Декември 2019

 България се намира в най-силния си период по отношение на износа.За януари-септември износът е...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФЗ изплати близо 80 млн. лева на животновъдите за Кампания 2019

ДФЗ изплати близо 80 млн. лева на животновъдите за Кампания 2019

Петък, 06 Декември 2019

 ДФ „Земеделие“ продължи с изплащането на финансовата подкрепа на животновъдите за Кампания 2019. Преведени...

Иновации, Обучение, Агросвят

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година

Четвъртък, 05 Декември 2019

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.