Председателят на ЕК обяви сумата, която се отпуска на съответната държава по "Следващо поколение ЕС" NextGenerationEU

 Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приключи първия етап от посещенията си в столиците на 12 държави членки на ЕС, чиито национални планове за икономическо възстановяване от пандемията бяха одобрени.

Mиналата седмица Фон дер Лайен посети Португалия, Испания, Дания, Гърция, Люксембург, Австрия, Словакия, Италия, Латвия, Германия, Франция и Белгия. Във всяка страна председателката на ЕК обяви сумата, която се отпуска на съответната държава по "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU) - историческия инструмент за възстановяване на блока на обща стойност 750 милиарда евро за периода 2021-2026 година.

Италия ще получи най-много - 191,5 милиарда евро, от които 68,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 122,6 милиарда евро заеми. Това действително е възможност за едно поколение да инвестира в силата на Италия, за да се превърне Италия в двигател за растеж в Европа", каза  Фон дер Лайен в Рим.

Ударът от пандемията върху италианската икономика, третата по големина в еврозоната, бе особено тежък и я потопи в рецесия, каквато страната не е преживявала след Втората световна война - спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с 8,9% за 2020-а.

Европейската комисия констатира, че италианският план предвижда 37% от разходите за проекти, които подкрепят климатичните цели, включително мащабна програма за обновяване с цел повишаване на енергийната ефективност на сградите. Една четвърт от парите ще отидат за инвестиции в дигитализация.

Механизмът за възстановяване и устойчивост, по-голямата част от "Следващо поколение ЕС", ще подпомогне реформи и инвестиции на държавите чрез заеми и безвъзмездни средства. Целта е да се смекчат икономическите и социалните последици от коронавирусната пандемия, както и европейските икономики и общества да станат по-устойчиви и да се подготвят по-добре за предизвикателствата и възможностите на "зеления" и "цифровия" преход.

Фон дер Лайен посети най-напред Португалия, която е ротационен председател на ЕС. Лисабон първи официално предаде плана си - още на 22 април. За страната е одобрен пакет на стойност 16,6 милиарда евро, от които 13,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 2,7 милиарда евро заеми. Премиерът Антониу Коща получи похвала за свършената работа. Според шефката на ЕК първите средства могат да потекат към Португалия още през юли.

В Испания Фон дер Лайен обяви одобряването на безвъзмездни 69,5 милиарда евро, които ще изиграят ключова роля, за да може страната да излезе по-силна от пандемията. Страната ще получи втория по размер пакет след Италия - общо около 140 милиарда евро.

"Този план ще доведе до дълбока трансформация на испанската икономика, ще я направи по-зелена, по-дигитална, по-устойчива. Одобрихме този план, защото той е амбициозен, прозорлив и ще допринесе за изграждане на по-добро бъдеще за испанския народ", заяви тя от Мадрид. Сред акцентите в испанския план е силното развитие на производството на електромобили.

Дания ще вземе 1,5 милиарда евро грантове, Люксембург - 93 милиона евро, а на Гърция ще бъдат отпуснати общо 30,5 милиарда евро.Южната ни съседка получи "зелена светлина" за плана си на 17 юни, когато Фон дер Лайен посети Атина.

"Вярвам, че това е последното действие от кризата, предизвикана от пандемията, и първото действие от една нова ера", заяви тогава гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в древната Агора. Гърция планира да използва значителна част от средствата за пълна дигитализация на обществените услуги и предприятия, модернизация на болниците и други.

Австрия ще получи 3,5 милиарда евро, Словакия - 6,3 милиарда евро, Латвия - 1,8 милиарда евро, а Германия - 25,6 милиарда евро.

В плана на най-голямата европейска икономика силно са застъпени проекти, които допринасят за постигането на целите в областта на климата. Очаква се към тях да бъдат насочени 42% от средствата от ЕС. Други 52% вероятно ще бъдат похарчени за проекти, предназначени да насърчат цифровата трансформация на страната.

В Париж Фон дер Лайен обяви, че Франция ще вземе 39,4 милиарда евро безвъзмездно, а в Белгия тя огласи, че ЕС ще отпусне 5,9 милиарда евро грантове.

Съветът на ЕС има четири седмици да приеме предложението на Комисията за всички одобрени планове. Утвърждаване от Съвета би позволило изплащането на процент от предварителното финансиране, а останалата част от средствата ще се предоставя в съответствие със задоволителното изпълнение на основните етапи и цели.

България по предварителни изчисления ще може да се възползва от около 6,217 милиарда евро грантове и 4,549 милиарда евро заеми. Президентът Румен Радев увери миналата седмица председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че страната ни ще представи плана си през юли. Още преди финализирането на документа обаче бяха отправени призиви за преразглеждане на някои негови елементи. Конфедерацията на българския туристически бизнес, например, апелира представянето му в Брюксел да се забави, докато секторът не намери "своето много ясно, систематично, дефинирано и защитено с конкретни бюджетни разчети място".

Критериите за разпределяне на 70% от безвъзмездните средства между държавите членки взимат предвид населението на съответната страна, реципрочната стойност на нейния БВП на глава от населението и средното равнище на безработица през последните 5 години преди пандемията спрямо средното за ЕС.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

МЗХГ представи мерките по директните плащания на земеделските производители в новата ОСП

МЗХГ представи мерките по директните плащания на земеделските производители в новата ОСП

Friday, 15 October 2021

Министерството на земеделието, храните и горите представи приоритизираните потребности по специфичните цели и интервенциите,...

Компании, Събития, Анализи

България подобри своя пешеходен рекорд и измина 46 503 372 крачки

България подобри своя пешеходен рекорд и измина 46 503 372 крачки

Tuesday, 12 October 2021

В рамките на тазгодишното издание на Нестле за Живей Активно! хора от цялата страна...

Реколта, Пазари, Цени

УЧАСТИЕ В ХИБРИДНИ БИЗНЕС СРЕЩИ В РАМКИТЕ НА HORECA, GASTROFOOD, ENOEXPO 2021 – BROKERAGE EVENT В КРАКОВ, ПОЛША

УЧАСТИЕ В ХИБРИДНИ БИЗНЕС СРЕЩИ В РАМКИТЕ НА HORECA, GASTROFOOD, ENOEXPO 2021 – BROKERAGE EVENT В КРАКОВ, ПОЛША

Sunday, 17 October 2021

Enterprise Europe Network организира участие в предварително уговорени 30-минутни бизнес срещи в хибриден формат...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

С общо 6 млн. лева се увеличава бюджетът по помощите за хуманно отношение към свине и птици

С общо 6 млн. лева се увеличава бюджетът по помощите за хуманно отношение към свине и птици

Friday, 15 October 2021

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ увеличи с общо 6 млн. лв. финансовия ресурс...

Иновации, Обучение, Агросвят

Заместник-министър Гечев: Селското стопанство е най-големият ползвател на дронове в света

Заместник-министър Гечев: Селското стопанство е най-големият ползвател на дронове в света

Friday, 15 October 2021

Селското стопанство е най-големият ползвател на дронове в света. Тази тенденция се очаква да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.