ЕК се готви да започне процедура за спиране на плащанията на Полша от европейския бюджет

Европейската комисия се готви да започне процедура за спиране на плащанията на Полша от европейския бюджет заради това, че Варшава не изпълнява решението на Съда на Европейския съюз  за затваряне на въгледобивната мина "Турув" близо до границата с Чехия.

 Парите ще бъдат удържани от бюджета на ЕС за 2021-2027 г., а не от полския план за възстановяване, който трябва да помогне за излизане от пандемията. Досега натрупаните глоби, наложени заради отказа на Варшава да прекрати работата на много важната за нейната икономика мина, вече са повече от 50 милиона евро - по 500 хиляди евро за всеки ден на неизпълнение на решението на съда.

Съдът реши, че "Турув", където се добиват кафяви въглища по открит метод, трябва временно да спре работа в отговор на иск, подаден от Чехия. Чешката страна казва, че дейността на рудника е в нарушение на европейските разпоредби при даването на концесия на държавното предприятие, което добива там въглища. Предвидено е на 18 януари в Прага да има поредни разговори за уреждане на спора между двете съседки. Но дори тогава бързо да се постигне пробив, това не отменя автоматично проблема с глобите, които Полша дължи.

През ноември ЕК прати на Варшава искане за първо плащане на просрочените суми за периода от 20 септември до 19 октомври, които са около 15 милиона евро. Варшава от самото начало отказва да плаща с аргумента, че казусът не е от компетенциите на европейския съд. Ситуацията е безпрецедентна, но досега няма държава от ЕС, успяла да не си плати глоба, наложена от съда на ЕС.

Говорителят на еврокомисаря Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността, заяви, че няма признаци за подобряване на ситуацията с върховенството на закона в Полша.

В спора за съдебната реформа залогът е наистина огромен - през октомври Съдът на ЕС нареди Варшава да плаща по 1 милион евро на ден, ако не замрази работата на Дисциплинарната камара. И по този казус е ясно, че дължимите суми рано или късно ще бъдат удържани от европейските фондове, предвидени за Полша.


 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Законодателен акт за цифровите услуги: регулиране на платформите за по-безопасна онлайн среда

Законодателен акт за цифровите услуги: регулиране на платформите за по-безопасна онлайн среда

Friday, 21 January 2022

  Членовете на ЕП дават зелена светлина за започване на преговори с държавите членки Мерки за...

Компании, Събития, Анализи

SIMA: 100 години земеделие, еволюция и революция, подкрепа, открития, производителност, споделяне, срещи и бизнес

SIMA: 100 години земеделие, еволюция и революция, подкрепа, открития, производителност, споделяне, срещи и бизнес

Friday, 21 January 2022

 Тази година изложението на решения и технологии за ефективно и устойчиво земеделие ви кани...

Реколта, Пазари, Цени

Хлебопроизводителите: сметките за ток се покачиха с 400%

Хлебопроизводителите: сметките за ток се покачиха с 400%

Friday, 21 January 2022

Сметките за ток се покачиха с 400 процента. Продължават да са направо шокиращи. И...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.