Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе в София

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе  за втори път в София. Българската търговско-промишлена палата бе партньор на Конференцията Qu Bit 2019

Събитието събра на едно място професионалисти от цял свят, представители на: FBI, Scalefocus, DTS Solution, HypaSec и др. организации, специализирани в информационните технологии. В откриването на конференцията участва Н.Пр. Мануел Корчек, посланик на Словашката Република в България, който отбеляза подкрепата на Посолството за тази важна конференция.

Бяха представени нови елементи на кибер сигурността, технически проучвания, паралелно се осъществиха редица обучения и интерактивни дискусии. Десетки InfoSec професионалисти, представиха своето виждане за новите кибер заплахи и тенденции в сферата на сигурността на информацията, които да очакваме в най-скоро бъдеще.

Социалното инженерство бе във фокуса на конференцията. Редефинирането на кибер сигурността в близкото бъдеще бе основна тема. Разработването на сигурни и качествени приложения, осигурени от подобрен и автоматизиран софтуер също бяха сред разгледаните теми.

Тъмната страна на информационните технологии привлякоха вниманието на специалисти и практици. Предизвикателствата пред програми и устройства са ежедневие, но експертите предвиждат те да се умножават.

В конференцията взеха участие международни експерти в областта на кибер сигурността, включително мениджъри на IT компании, учени и представители на българския държавен сектор. Обученията, ръководени от професионалисти в областта на киберсигурността, обхванаха следните теми: хакерски демонстрации, архитектура за корпоративна сигурност, и индустриална кибер сигурност.

В допълнение към изказванията на експерти от Централна и Източна Европа и САЩ, в конференцията бяха включени и дейности за социализация и създаване на контакти.

 

 

Финансовия форум на тема: „Иновативни подходи в сферата на финансирането на МСП и в частност на старт ъп компаниите“

Финансовият форум, организиран от Съвета по иновации ще се състои на 21 ноември в Конферентна зала А, ет. 1 в сградата на БТПП от 14,00 ч.

 Ще бъдат представени кредитни продукти за МСП. Христо Стоянов, представител на Европейския инвестиционен фонд, Люксембург; ръководител на офиса на фонда в София ще направи презентация на тема:  Фондове за рисков капитал в България

Доц. Ренета Димитрова, ръководител на департамент „Икономика“ при НБУ и Гл.асист. д-р Никос Караян в департамент „ИКОНОМИКА“ при Нов български университет ще представят  програмата на новата специализация по финансов мениджмънт за старт ъпи в Нов български университет“

 Константин Джелебов, СЕО на Финтех компания „Файър“  ще изнесе презентация на тема: „Как технологиите променят финансовите услуги? Умни договори - какво представляват и как бизнесът да спечели от това?“

Боян Ивков и Иван Жабински, старт ъп „Елбул“ ще презентират иновативни подходи при изготвянето на софтуер на зарядни станции за електромобили, прилагани от старт ъпа „Елбул“

 

Изложение за технологии и иновации China Hi-Tech Fair 2019 се провежда в периода 13-17 ноември

 Изложение за технологии и иновации в Шенжън, Китай (China Hi-Tech Fair 2019) се провежда в периода 13-17 ноември.

На изложението са представени над 3300 изложители от информационните технологии, университети и научни институти, компании, специализирани в областта на изкуствения интелект, блокчейн, нови материали, екология, защита на интелектуалната собственост и др.

Очаква се да бъдат презентирани над 10 000 проекта.

В рамките на форума Васил Тодоров проведе работна среща и с директора на Китайската камара на износителите и вносителите на машини и електротехника - Уанг Юинг, с когото обсъдиха възможностите за сътрудничество при организиране на посещения на български фирми на изложения в Китай.

Основна дейност на Китайската камара е именно организирането на изложения в Китай и в чужбина, като те са и един от организаторите на China Hi-Tech Fair 2019, както и на Изложението за вносни стоки в Шанхай.

 

 

 

Зам.-министър Василева ще участва в конференция на тема: „Научни изследвания и иновации за трансформиране на агрохранителните системи“

Утре, 15 ноември, заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева ще участва в конференция на тема: „Научни изследвания и иновации за трансформиране на агрохранителните системи“. Тя се провежда в рамките на програмата „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“.

Събитието ще се състои от 10:00 ч. в Аграрен университет – Пловдив, Аудитория II.

Зам.-министър Василева: Кампанията „Супер фермер“ дава възможност на младите хора да се срещнат с успели фермери в страната

„Министерството на земеделието, храните и горите иска да подкрепи младите хора, като им даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна чрез кампанията „Супер фермер.  Целта е да ги насърчим да останат в България и да се развиват  в сферата на земеделието“. Това каза заместник-министър д-р Лозана Василева пред ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“, които са на посещение в животновъдното стопанство на г-жа Галина Мирчева в с. Петърница, Община Долни Дъбник.

Тя подчерта, че фокусът на кампанията е обърнат към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство, които на този етап от живота си правият своя избор за развитие. „Страната ни е с вековни традиции в земеделието, преминало е през различни етапи, но в момента имаме добре развит, балансиран аграрен сектор. С тези посещения ще покажем на учениците как е възможно успешното прилагане на бизнеса в аграрната сфера“, посочи заместник-министърът. Тя допълни, че секторът се подпомага с национални и европейски финансови средства. Д-р Василева отбеляза, че през двата периода на прилагане на Програмата за развитие на селските се е усвоил голям ресурс за модернизиране на фермите и повишаване на конкурентоспособността им.

Заместник-министър Василева обясни, че кампанията „Супер фермер“ се провежда на два етапа, като първият стартира този месец. По време на него ще бъдат посетени стопанствата на 26 бенефициенти по ПРСР. Вторият ще се реализира в периода от края на месец февруари до април 2020 г.“, обясни заместник-министърът. Тя допълни, че общият брой на учениците, които ще се включат в практиката е повече от 350 от 21 професионални гимназии. Те са от направленията – животновъд, фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и др.

 Лозана Василева  каза още, че до момента са проведени пет подобни посещения, в които са се включили около 80 ученици. Днес, кампанията се провежда в още пет стопанства в областите - Благоевград, Варна, Бургас и В. Търново. „Стопанствата, които са включени в кампанията, развиват дейност основно в областите отглеждане на трайни насаждения, животновъдство. В направлението селскостопанска техника, децата ще разгледат машини и ще се запознаят с функционирането им“, посочи д-р Василева. Тя пожела на учениците да бъдат мотивирани и инициативни в образованието си.

На събитието присъства и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.Кампанията се реализира в партньорство с МОН и съвпада с политиката му за насърчаване на дуалното обучение. То дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Евродепутатите имат големи надежди  за новата хранителна политика на ЕС

Евродепутатите имат големи надежди за новата хранителна политика на ЕС

Сряда, 20 Ноември 2019

Членовете на Европейския парламент очакват амбициозно предложение на Комисията за новата дългосрочна и интегрирана...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Министър Танева: В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството

Министър Танева: В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството

Вторник, 19 Ноември 2019

„В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството, с дял...

Компании, Събития, Анализи

Зам.-министър Иванов: Подобряване качеството и безопасността на храните е сред най-важните приоритети на МЗГХ

Зам.-министър Иванов: Подобряване качеството и безопасността на храните е сред най-важните приоритети на МЗГХ

Вторник, 19 Ноември 2019

Един от най-важните приоритети на МЗХГ е подобряване качеството и безопасността на храните“. Това...

Реколта, Пазари, Цени

Венцислав Върбанов: Трябва да се изработи стратегия за напояването в България

Венцислав Върбанов: Трябва да се изработи стратегия за напояването в България

Вторник, 19 Ноември 2019

Трябва да се изработи стратегия за напояването в България и да се стартира програма...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Около 1,3 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за Коледа

Около 1,3 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за Коледа

Сряда, 20 Ноември 2019

1 276 200 пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец декември. Допълнителната...

Иновации, Обучение, Агросвят

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе в София

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе в София

Сряда, 20 Ноември 2019

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе  за втори път в София. Българската...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.