Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Официалното откриване на Демо точка “Наука” на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология /ЦРСББ/ в гр. Пловдив ще състои на 16 ноември 2023 г. /четвъртък/ от 13:00 часа. Демо точката в новопостроения комплекс на ЦРСББ е част от технологичната инфраструктура на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проекта с фокус прецизно земеделие AgroDigiRisе, финансиран по програма „Цифрова Европа“ на ЕК.

В рамките на събитието на 16 ноември 2023 г. ще бъдат представени богатото портфолио от услуги на ЕЦИХ АгроХъб.БГ и научните направления и изследователски проекти на Центъра за върхови постижения, които са в полза на българските земеделски производители. Експерти от трите технологични компании, партньори в АгроХъб.БГ - ТехноЛогика, Бивайн и ОНДО Солюшънс ще демонстрират технологичните решения, които внедряват за високоефективно „умно земеделие“.

По време на посещението във високотехнологичната оранжерия на ЦРСББ посетителите ще имат възможност да се запознаят в детайли с инсталираната в оранжерията технология за прецизно напояване и хранене на растенията, както и научни проекти, които се реализират в съседните оранжерии на Центъра за върхови постижения. В програмата, съпътстваща откриването на демо точката ще бъдат представени  функционалностите на софтуерната платформа за прецизно земеделие Pix2Logica и софтуерно приложение в помощ на лозари и винопроизводители. Специален панел от програмата на събитието ще представи как науката и бизнеса си взаимодействат за трансфер на научни разработки и внедряването им в производствените процеси на агросектора.

Участието в събитието е безплатно, но с предварителна РЕГИСТРАЦИЯ, която все още е отворена за желаещите участници.

 

 

Силно и мащабно издание на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ през 2024

Международен панаир Пловдив очаква най-силното издание на трите международни изложби – АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ, догодина. Те се провеждат заедно за девети път и оформят мегафорум за агробизнес и храни без аналог на Балканите. Оптимистичните очаквания се базират на подадените до момента заявки за участие и наетите площи. По данни на търговския отдел на Панаира има ръст от 30 % и на двата показателя в сравнение с миналото издание. Това налага строителство на повече щандове и разширяване на експозициите в допълнителни палати. Предстоящото издание ще затвърди форума като най-голямото икономическо събитие за земеделие, лозарство, винарство и хранителна индустрия в Югоизточна Европа. Традиционно то привлича производители и търговци с възможностите за директен маркетинг сред многохилядна аудитория и бизнес договаряне с контрагенти и посетители от цял свят.

Деветото издание се реализира отново под егидата на Министерството на земеделието. Партньори в организацията на Международен панаир Пловдив са АГРОТЕХ, Селскостопанската академия, Съюзът на енолозите, Университетът за хранителни технологии, браншови организации и търговски камари.

АГРА 2024 обхваща всички сектори на земеделието: наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации и услуги в земеделието и животновъдството. Посетителите ще видят модерна земеделска техника, огромно разнообразие на семена, зеленчуков разсад и овощни дръвчета, градинарски и фермерски инвентар, торове и препарати за растителна защита, високи технологии в земеделието, поливни съоръжения и автоматизирани системи за всеки етап от производството на земеделска продукция на открито и в оранжерии, машини и съоръжения за животновъдство. Всичко за малкото лично стопанство, за средни и големи ферми, за агробизнеса и свързаните дейности ще бъде налично в Международен панаир Пловдив от 20 до 24 февруари 2024 г. Развитието на АГРА като изложение за иновации в областта на агробизнеса определя възходящия тренд на изложбата и нейните мащаби. Конкурсът за иновации е неизменна част от богатата съпътстваща програмата и по правило е обект на широк обществен, професионален и медиен интерес.

Международните изложби ВИНАРИЯ 2024 и ФУДТЕХ 2024 ще посрещнат изложителите и посетителите с атрактивна визия и нова локация. Градът на виното и деликатесите вече се изгражда в просторната Палата №8, а технологичната зона остава в Палата №11. 31-ото издание на изложбата за лозарство и винарство ще представи традиционни и утвърдени винарни, бутикови изби от различни региони и държави. Любители и професионалисти ще се насладят на  презентации и дегустации на елегантни вина от цял свят, маркови алкохоли, екзотични напитки, екстравагантни и смели комбинации на аромати и вкусове. За първи път Международен панаир Пловдив осигурява на изложителите винопроизводители участие с един свои продукт в Международния конкурс „Златен ритон“. Той се организира по световни критерии и се провежда в партньорство със Съюза на енолозите в България и Университета по хранителни технологии. Наградите „Златен  ритон“ от ВИНАРИЯ са най-престижните отличия във винопроизводството и гаранция за световно качество. Посетителите ще имат възможност да опитат от вината с престижния приз. Едновременно с това ще се включат и в най-очаквания и желан за всички издания конкурс – Изборът на потребителя. Той е запазената марка на ФУДТЕХ – най-динамично развиващата се изложба за суровини и храни от цял свят. 29-ото издание на форума ще впечатли с гурме деликатеси и тънки мезета с автентичен български вкус и произход. Отново ще бъдат представени меса и месни консерви от екологично чисти райони по разнообразни рецепти. Сирена, кашкавали и млечни продукти от семейни мандри и екостопанства са сред експонатите на изложбата. Сладка и мармалади, шоколадови и захарни изделия (в естествени и плодови вариации), тахани, растителни масла, лютеници, сосове и разядки. Богата гама от пикантни, екзотични или натурални продукти са част от каталога, който обещава експлозия от вкусове на ФУДТЕХ 2024.

 

 

 

 

Пресцентър на Международен панаир Пловдив

115 000 посетители на 32-ия SOMMET DE L’ELEVAGE

С рекордните 115 000 посетители и 1681 изложители, SOMMET DE L’ELEVAGE е твърдо утвърдено като №1 изложение за животновъдство в Европа. И новата централна тема за устойчивостта в животновъдството има много общо с това. За Фабрис Бертон, генерален мениджър на шоуто, „тазгодишното събитие беше изключително, както по отношение на броя, така и по отношение на приятелската атмосфера, която достигна още по-високи нива“. „Това 32-ро издание на шоуто беше голям успех, с някои големи договори, подписани по време на събитието и три забавни вечери“, както Жак Шазале, президент на шоуто, добавя. „Партито на младите фермери имаше страхотен успех, както и вечерта, спонсорирана от регион Оверн-Рона-Алпи и Международната гала вечер. Тези дружески събития капсулират това, което SOMMET означава и представлява всичко, 4 забавни и изпълнени с екшън дни!“

И SOMMET като политически форум

Политическото измерение на SOMMET DE L'ELEVAGE става все по-силно от година на година, както беше илюстрирано тази година от посещенията на Марк Фено, министър на земеделието и Бруно Льо Мер, министър на икономиката и финансите, включително съобщение на втория от данъчни стимули за животновъдите. „Доказателство, ако е необходимо доказателство, че нашето шоу се превърна в ключово политическо събитие“, както обяснява Жак Шазале. Това 32-ро издание беше забележително и с присъствието на множество френски и чуждестранни депутати и политически лидери. Да не забравяме подкрепата на региона Оверн-Рона-Алпи и Лоран Вокиез, президент на региона. „SOMMET несъмнено е мястото, където се оформят основните въпроси в политиката за животните. Това е важно признание за нас като организатори, но и за всички, които участват в животновъдния сектор.“

Устойчиво животновъдство, животновъдството на утрешния ден

Тази година засиленият фокус върху устойчивото животновъдство беше потвърден от значителното увеличение на броя на посетителите и изложителите. Това беше определящ фактор за онези, които се ангажираха с устойчиво земеделие. „Една от мисиите на SOMMET е да интегрира основните икономически, екологични, териториални и социални въпроси. Откриваме, че има нарастващо и широко разпространено движение в подкрепа на тази тема. С устойчивото животновъдство по-младото поколение може да започне житейски проекти в съответствие с бъдещите си амбиции“, както подчертава Бруно Дюфайе, президент на Асоциацията за насърчаване на селското стопанство в Централния масив (APRAMAC).

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Докато винарната „Terre dei Pallavicini“ избира агротекстила Iride® и Fructus®, Групата продължава своите изследвания с Университета на Палермо, за да оцени най-добрите решения против изгаряне.

Комо, 25 септември 2023 г. – През последните години цялата винарска индустрия беше сериозно засегната от екстремни метеорологични явления и високи температури, често причина за необратими щети върху културите. В отговор групата Arrigoni се открои с иновативния си подход към проблема и големи инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, които й позволиха да усъвършенства оригинални нови решения, като гамите Iride® и Fructus®, вече успешно възприети от редица винарни , включително Terre dei Pallavicini от Рим. Освен че предпазват лозите от птици, насекоми, градушка, слана, слънце и вятър, тези системи за защита гарантират и по-добър микроклимат и условия за отглеждане. Всичко това също активно допринася за определяне на бъдещото качество на виното.

Според проучване на Френския национален институт за селскостопански изследвания (INRA), публикувано през 2020 г. в американското научно списание PNAS, ако средните температури се покачат с 2° по Целзий до 2050 г., 56% от сегашните лозарски региони ще бъдат застрашени. Проучването се фокусира по-конкретно върху най-широко отглежданите сортове грозде, включително каберне совиньон, мерло, шардоне, пино неро, ризлинг и сира, които представляват 35% от лозарските площи в света и 64-87% в Австралия, Чили , Франция, Нова Зеландия, Швейцария и САЩ.

За Аригони необходимостта от спешни действия за борба с неизбежните промени, които глобалното затопляне причинява на лозята и в резултат на това на виното, което произвеждаме, става все по-належаща. Всъщност компанията е идентифицирала две макро зони на риск. Първият е свързан с годишните климатични колебания, които могат да доведат до реколти със силни вариации по отношение на количеството и качеството. Втора форма на риск е свързана с глобалното изменение на климата, което кара производителите да мигрират към нетрадиционни производствени райони.

Fructus®, по-специално, е гама от покрития против градушка, проектирани и разработени от Arrigoni за производители на грозде и овощари като цяло, които могат да играят решаваща роля за предотвратяване на щети от неблагоприятни метеорологични явления и да съдържат други потенциални заплахи за тези култури .

Междувременно Iride® е линията, която гарантира отлична защита както срещу градушка, така и срещу птици, присъщите характеристики на нейната лека еластична мрежеста мрежа я правят идеалното решение за различни приложения.

МЛАДОСТТА НАМИРА СВОЕТО МЯСТО В SPACE

Вятърът на свободата духаше из коридорите на събитието SPACE 2023. Младото поколение се ангажира все повече и повече да преначертае и да обнови земеделието на утрешния ден. Студентите по земеделие се насърчават да говорят от организаторите на събитието SPACE, както и да участват в различните му събития.

 

Специализирани пространства

 

Младежкото пространство посрещаше всеки ден около сто студенти, които дебатираха по важни за тях теми. Как да се установим, почивки, доходи, спад в производството, запазване на неземеделски работни места, стажове... Темите са много и всички се разглеждат. SPACE предоставя възможност на изложителите да дават проницателни съвети, както и сайт, посветен на офертите за работа и стаж в зала 2. Наред с днешните и вчерашните срещи за работа, целта е да се дадат на посетителите реални оферти. Някои студенти към края на своето обучение, идващи от селскостопанските и дигиталните технически области, използваха Tech Agri Challenge, за да търсят нови и иновативни решения. Четири студентски групи представиха своите проекти пред жури от SPACE, първа стъпка към референтния етикет за иновации: Innov'Space! Младежите могат да намерят широк панел от възможности на това събитие SPACE, за да се информират, да експериментират и да решат своя бъдещ път. APP.SPACE.FR #SPACE2023 ПРОСТРАНСТВО в джоба ви! МЯСТО в джоба ви! Останете свързани през цялата година със SPACE благодарение на мобилното приложение app.space.fr

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Фермерите са изключени от консултациите по изготвяне на плановете за управление на риска от наводнения

Фермерите са изключени от консултациите по изготвяне на плановете за управление на риска от наводнения

Неделя, 03 Декември 2023

Българският фермерски съюз е възмутен, че представители на земеделските производители не са включени в...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

Понеделник, 16 Октомври 2023

Министерството на земеделието и храните и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум...

Компании, Събития, Анализи

Агрополихим и Солвей Соди на COP28 в Дубай с единствения по рода си екологичен проект SAPHIRRE

Агрополихим и Солвей Соди на COP28 в Дубай с единствения по рода си екологичен проект SAPHIRRE

Вторник, 05 Декември 2023

За първи път България ще участва със собствен щанд на световната климатична конференция Водещият производител...

Реколта, Пазари, Цени

БАБХ прави засилени проверки за качеството на рибата в търговската мрежа

БАБХ прави засилени проверки за качеството на рибата в търговската мрежа

Сряда, 06 Декември 2023

Българската агенция за безопасност на храните прави засилени проверки за качеството и произхода на...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФЗ изплати над 5 млн. лева на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ

ДФЗ изплати над 5 млн. лева на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ

Четвъртък, 07 Декември 2023

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати над 5 млн. лв. (5 009 527 лв.) на...

Иновации, Обучение, Агросвят

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Трета демо точка на АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология в Пловдив се открива на 16 ноември

Вторник, 14 Ноември 2023

Официалното откриване на Демо точка “Наука” на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в Центъра...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.