Системи за защита на овощни градини по поръчка от Arrigoni

Комо,Италия, 12 април 2022 г. – Месеците от май до септември са от решаващо значение за цялата година за производство на плодове, но те са и моментите, когато проблемите, породени от насекоми и неблагоприятни метеорологични условия като градушка, са най-остри. Иновативните системи за защита на овощни градини на Arrigoni, като серията Fructus® и Biorete®, могат да бъдат далновиден и ефективен избор. Нещо повече, тези продукти са напълно съвместими със зелени, устойчиви земеделски методи.

Наред с бананите и цитрусите, ябълките, крушите, прасковите и кайсиите са най-популярните видове плодове с най-висока глобална консумация. Въпреки това, пазарната конкуренция изисква щателни техники за отглеждане, за минимизиране на факторите, които могат да намалят добивите и качеството. Естествено един от тях е градушката, която продължава да бъде основен проблем. Вземайки за пример 2021 г., според ESWD (Европейска база данни за тежки метеорологични условия), до средата на юли миналата година в Италия вече са се случили не по-малко от 426 тежки метеорологични събития със сериозни щети на културите.

Първият отговор на Arrigoni на тези проблеми е гамата от мрежи против градушка Fructus®. Fructus® е ефективен не само срещу градушка, но и за защита от нападение на някои от най-вредните насекоми от ябълки и круши – като Cydia pomonella – ако е монтиран около стените на овощната градина. Тези непосредствени ползи се подкрепят от други, които имат решаващ принос за подобряване на добивите. Мрежите Fructus® са проектирани да оптимизират микроклимата чрез намаляване на средните дневни температури и повишаване на относителната влажност. Тези ефекти създават благоприятни условия за растеж и плододаване на семките. Освен това, ограждането отстрани на овощната градина добавя ефективна защита срещу птици и различни видове насекоми. Това също така намалява честотата на заболявания, тъй като насекомите са основният им носител. Освен това, съчетано с микроклиматичните ефекти, намаляването на интензитета на слънчевата светлина по време на зреене подобрява размера на семките, сензорните характеристики и органолептичния състав.

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.