Arrigoni начело с иновативни решения за селското стопанство Благодарение на подходящото засенчване, полеви тестове показват, че могат да се постигнат икономии на вода до 40%.

(Комо – 7 юли 2022 г.) Спестяването на вода е едно от най-големите предизвикателства на съвременното земеделие. Според ФАО през 2050 г. ще е необходимо да се произвеждат до 60% повече храна, за да се изхрани световното население. Arrigoni Group, компания, специализирана в проектирането и производството на агротекстил за селското стопанство, е тествала Prisma®, гама от защитни екрани, които оптимизират дифузията на светлината, като същевременно осигуряват контрол на температурата. Резултатът беше изненадващ: количеството вода, което може да бъде спестено в сравнение с производството на открито, достига почти 40%.

Истинска иновация, с други думи, в ситуация на голяма извънредна ситуация. Напояването играе основна роля в производството на храни и поради тази причина Arrigoni възнамерява да допринесе със своите изследвания, така че селското стопанство да стане по-продуктивно и по-малко вредно за околната среда. Според ФАО се смята, че планетата съдържа 1400 милиона km3 вода. Въпреки това само 0,003% от това огромно количество, т.е. около 45 000 km3, може да се използва за пиене, хигиена, селско стопанство и промишленост. И не цялата тази вода е достъпна, тъй като част от нея се влива в отдалечени реки по време на сезонни наводнения. Освен това през миналия век потреблението на вода е нараснало почти два пъти повече от темпа на нарастване на населението. Средно селското стопанство представлява 70% от световното потребление на прясна вода. FAO прогнозира, че напояваното производство на храни ще се увеличи с повече от 50% до 2050 г., но количеството вода, запазено за селското стопанство, може да се увеличи само с 10%, ако практиките за напояване се подобрят и добивите се увеличат.

В този контекст Аригони влиза в игра. В интензивното селско стопанство сега е необходимо да се възприемат техники за пестене на вода. Текстилните паравани могат да се окажат прости и ефективни селскостопански инструменти за повишаване на ефективността на използването на вода, в зависимост от тяхната структура, цвят и ниво на засенчване. Те предават слънчева светлина в определен диапазон от дължини на вълните, повишават ефективността на използването на радиацията, влияят върху морфологията и физиологията на растенията, също могат да бъдат фактор за подобряване на цъфтежа и растежа, както и качеството на плодовете.

Аригони е доказал на терен ефективността на тази теза. Тестовете са проведени между лятото на 2021 г. и пролетта на 2022 г. в изследователската станция Arrigoni, Южна Италия. По-конкретно беше тествано представянето на гамата Prisma® в сравнение с открито поле. Без култури под решетките беше отчетено общо спестяване на вода от 26%. За домати в междинната фаза на производствения им цикъл – в сравнение с откритото поле – са отчетени икономии на вода от 39%.

Но това е само началото. „От миналия април – потвърждава Паоло Аригони, главен изпълнителен директор на Групата – ние провеждаме широка кампания от измервания на място съгласно добре дефинирани протоколи, които ще осигурят по-точни и сравними данни по отношение на процента на спестяване на вода Целта е да имаме налични данни за всяка култура, които да бъдат споделени с нашите партньори и институции. С други думи, искаме да изчислим приблизителния процент вода, който може да бъде спестен при изпаряване за всеки от нашите екрани, при различни климатични условия ".

За допълнителна информация: http://www.arrigoni.it/

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Понеделник, 25 Септември 2023

Докато винарната „Terre dei Pallavicini“ избира агротекстила Iride® и Fructus®, Групата продължава своите изследвания...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.