Представители от политическия, научен и бизнес свят откриха събитието, посветено на техническите новини на EIMA 2022. Изследванията и технологичното развитие са в основата на конкурентоспособността на агромеханичния сектор. Ролята на производствените райони и партньорството между университетите и бизнеса. Иновациите като движеща сила в един все по-конкурентен изложбен пазар.
В основата на селскостопанските и хранителните вериги стои селскостопанската механика. Количеството реколта, качеството на продуктите, екологосъобразността, автоматизацията на фазите на събиране, селекция и опаковане на хранителни продукти пряко зависят от агромеханичните технологии от ново поколение.
Това е съобщението, отправено от президента на FederUnacoma (италианската асоциация на производителите на селскостопански машини), Алесандро Малаволти, по повод събитието за представяне на състезанието за технически иновации EIMA 2022, което се проведе в Palazzo Re Enzo в Болоня и който предшества с един месец откриването на световното изложение за селскостопанска механика (Fiera di Bologna, 9-13 ноември). Награждаването на 62 модела машини и оборудване, отличени от специално експертно жури и предстоящи да бъдат изложени на панаира през петте дни на EIMA International, беше предшествано от речи на авторитетни представители на политическия, академичния и индустриалния свят.
„Изследванията в областта на хранително-вкусовата промишленост се превърнаха в стратегически приоритет – обясни ректорът на университета в Болоня Джовани Молари в речта си – и не е случайно, че Agritech (технологии в селското стопанство) е едно от петте ключови направления на PNRR , който отделя 320 милиона евро за изследвания в хранително-вкусовата промишленост”.