Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките с Международните дни на боровинките

Чезена, 30 ноември 2022 г. – Четири дни, посветени на боровинките, малък плод, който все повече се произвежда и консумира до степен да регистрира увеличение от 35% в световен мащаб, с участието на глобални играчи и водещи технически и научни експерти и международни лидери на общественото мнение. Международните дни на боровинките ще се проведат по време на Macfrut, международния търговски панаир за сектора на плодовете и зеленчуците, от сряда, 3 до петък, 5 май в Римини Експо център (Италия) и ще започнат с „Училище за боровинки“ за млади изследователи на Политехническия университет Марке, планирано за 2 май. Със специален акцент върху символичния плод на 40-ото издание на търговския панаир, това събитие ще бъде организирано от Macfrut, координирано от професор Бруно Мезети от Политехническия университет Марке заедно с Томас Драхорад от NCX Drahorad.

 

Международните дни на боровинките в Макфрут са планирани да започнат в сряда, 3 май със симпозиума, по време на който ще бъдат разгледани ключови научни теми (генетика, разсадници, хранене, техники на отглеждане, хранителни и биомедицински аспекти) с участието на водещи световни експерти.

 

Четвъртък, 4 май, ще бъде посветен на глобалните играчи, които ще включват базираната в САЩ Driscoll’s, номер едно производител на разсадници и плодове, и австралийската Costa Group, водещ развъдчик и производител на боровинки. На този ден светлината на прожекторите ще бъде върху пазарните тенденции и производствените показатели, а също така ще бъдат представени казуси на големи световни играчи.

 

В последния ден, петък, 5 май, обиколки с екскурзовод на тестово поле, което ще бъде създадено в динамичната зона на търговския панаир (Blueberry On Field), ще бъдат проведени от техници и експерти.

 

„Разработването и разпространението на нови сортове и въвеждането на нови земеделски техники насърчават широкомащабното отглеждане на боровинки в различни производствени райони по света, повишавайки интереса на потребителите, които са привлечени от подобреното качество и целогодишното предлагане“, обяснява Бруно Мезети от Политехническия университет Марке. „Не е толкова лесно обаче да се отговори на търсенето на висококачествени боровинки, тъй като са необходими знания и технически умения. Целта на „Училището за боровинки“ и „Дните на боровинките“ в Macfrut е да предложат уникална възможност за дискусия между изследователи, техници и професионалисти в сектора по всички аспекти, свързани с веригата за производство на боровинки в световен мащаб.“

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Делегация на Европейската комисия ще посети България и успешни проекти с европейско финансиране

Делегация на Европейската комисия ще посети България и успешни проекти с европейско финансиране

Вторник, 07 Февруари 2023

На 8 февруари в България ще бъде екип на генерална дирекция „Регионална и селищна...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Селскостопански роботи в светлината на прожекторите на FIRA в Тулуза

Селскостопански роботи в светлината на прожекторите на FIRA в Тулуза

Вторник, 17 Януари 2023

FederUnacoma, италианската асоциация на производителите на селскостопански машини, ще присъства като златен партньор на...

Компании, Събития, Анализи

Agrilevante 2023: организационната машина е готова и работи

Agrilevante 2023: организационната машина е готова и работи

Петък, 03 Февруари 2023

Регистрацията беше отворена тази сутрин за индустрии-изложители, които ще участват в събитието в Бари...

Реколта, Пазари, Цени

Благодарение на държавните стимули, търсенето на агротехника в Италия остава високо

Благодарение на държавните стимули, търсенето на агротехника в Италия остава високо

Четвъртък, 19 Януари 2023

Продажбите са намалели в крайния баланс за миналата година за всички основни видове селскостопански...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Земеделските производители, кандидатстващи по Директни плащания, трябва да имат регистрация в Системата за електронни услуги (СЕУ)

Земеделските производители, кандидатстващи по Директни плащания, трябва да имат регистрация в Системата за електронни услуги (СЕУ)

Сряда, 01 Февруари 2023

Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) приканва всички бенефициери, които нямат регистрация в Системата за...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.