Interpoma 2024 на хоризонта: Стабилни нива на производство на ябълки в Италия и малко по-ниска европейска реколта

Годишният доклад на WAPA беше публикуван по повод провеждането на Prognosfruit в Трентино (Италия): италианските нива на производство са стабилни, Франция и Испания растат, докато Полша и Германия страдат от спад.

Болцано, 10 август 2023 г. – Новите предизвикателства в производството на ябълки ще бъдат водещи на Interpoma 2024, единственото търговско изложение в целия свят, специализирано в ябълки. Търговският панаир ще се проведе между 21 и 23 ноември 2024 г. във Fiera Bolzano.

По време на паузата между търговския панаир на Южен Тирол, който се провежда на всеки две години – последното издание се проведе през ноември 2022 г. – ентусиастите на ябълките могат да очакват с нетърпение Prognosfruit 2023, годишният пътуващ търговски панаир, по време на който WAPA, световната ябълка и круша Асоциация, публикува доклад, съдържащ прогнози за предстоящата европейска реколта от ябълки. Благодарение на избора на WAPA за местоположение, тази година Interpoma подкрепи и популяризира Prognosfruit като технически спонсор на събитието. Това означаваше, че всеки посетител на панаира получи второто издание на официалното списание на Interpoma, Ipoma Magazine, отпечатано на 100% ябълкова хартия и пълно с новини за индустрията. Герхард Дичганс координира списанието, което разглежда многобройни теми в детайли. Второто издание се съсредоточи върху теми като „Възход и падение на суперзвезда: Защо Red Delicious тръгна надолу“, „Прецизно земеделие и AI прогнози в овощните градини“, „Любов и занаят: Как Япония издигна ябълката до статус на културен актив“, „Сочни дивиденти в Нормандия: Как ябълки, които не са подходящи за консумация в суров вид, се превръщат в сайдер и калвадос“.

Prognosfruit 2023 се проведе в Трентино (Италия) и разкри, че прогнозираното европейско производство ще достигне 11 411 000 тона, спад от 3,3% в сравнение с миналата година. Страната, която намалява производството, е Полша, най-големият европейски производител на ябълки като цяло, с -11,1% спад на годишна база. Ако се обърнем към Италия, нивата на производство са високи, но стабилни, което й помага да запази втората си позиция в Европа с приблизително 2 104 000 тона. Ако се заровим по-дълбоко, производството на Южен Тирол и Трентино се увеличава, съответно с +7% и +4%. Преминавайки към предстоящите тенденции, Франция и Испания се оказаха доста оживени пазари: Прогнозите за Франция говорят за реколта, равняваща се на 1 501 000 тона, +7,9% ръст на годишна база и +9,5% спрямо средната стойност за последните три години.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Вторник, 20 Февруари 2024

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции, заяви...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Понеделник, 19 Февруари 2024

163 фирми вече са заявили участие върху повече от 33 хиляди кв.м. изложбена площ     Шестнадесетото...

Компании, Събития, Анализи

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2024. Два...

Реколта, Пазари, Цени

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25% и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

Вторник, 20 Февруари 2024

Изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Международното изложение за плодове и зеленчуци Macfrut, което ще се проведе в Римини, Италия...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.