Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото

Зелените салати са едни от най-разпространените зеленчуци в България и са еднакво търсени през всеки сезон от годината. Те се отглеждат обикновено през есента и зимата, но лятното производство вече намира сериозно присъствие сред доста земеделски производители. Причината затова е, че консумацията през последните години се увеличава и през топлите месеци, поради търсенето на по-леки и освежаващи ястия. Салатите са популярен избор поради своята висока хранителна стойност, богатство на витамини и минерали, както и лесна подготовка.

В последно време, цените на салатите също са достатъчно атрактивни за производителите. По данни на НСИ за цените на селскостопанската продукция, за второто тримесечие на 2023 г., цената на салатите на едро е 0,67 лв./ бр. Това запазва тенденцията от 2022 г., като цените са по-високи с около 24% спрямо пред-инфлационния период от 2021 г. С тези нива на цените на едро и с по-ограничените разходи спрямо други култури, салатите предоставят възможност за добра печалба през лятото.

Освен това те се оказват добър избор за сеитбооборот и разнообразяване на реколтата през топлия сезон. Поради значително по-ниските си разходи за производство, в сравнение с други традиционни зеленчукови култури, салатите могат да донесат добра доходност на стопаните. Те не изискват толкова чести и продължителни манипулации на полето и намаляват разхода за труд.

Производството на салати през лятото, все пак среща доста предизвикателства, основно заради климатичните условия. Отглеждането през този период е на открито, като основният проблем пред земеделците е да запазят реколтата си от горещото време. Затова е важно да се изберат сортове салати с висока устойчивост на слънчев пригор и стрес от високи температури. Друг основен проблем е и наличието на редица почвени патогени, които водят до заболявания по растенията и могат сериозно да навредят на реколтата.

Тези тенденции и предизвикателства в производството на салати са основните причини Синджента да пусне нов сорт салата на българския пазар – Канариоле. Той се появи в началото на 2023 г. и вече се радва на много положителни отзиви, както от земеделците, така и от потребителите. Стефан Гачев от с. Кранево, обл. Добрич, е един от производителите, които се довериха на  Канариоле за лятната си реколта и е впечатлен от представянето в горещото време.

„Много добра салата, представя се отлично в жегите. Няма никакъв листен пригор, нямаме загнивания. Смятам да я залагаме цяло лято, през интервали. Ще продължим и през есента“, споделя Гачев, който е с 15 години опит в отглеждането на салати и зеленолистни зеленчуци.

Освен отличното представяне в горещото време, Стефан е впечатлен и от качеството на салатите Канариоле: „Абсолютен търговски вид, който е атрактивен на пазара и се пазарува много бързо. Перфектна салата, чиста и крехка“.

Друго основно предимство на Канариоле са пелетираните семена, които осигуряват отлична кълняемост, както и по-добра скорост на покълване и поникване. Стефан Гачев казва, че инвестицията в пелетирани семена е напълно оправдана и резултатите са налице. „Тарелката е пълна догоре, 100% кълняемост, а коренът се развива идеално. Като цена и качество инвестицията си заслужава, защото е с бърза възвращаемост“, допълва той.

На традиционните пазари все повече се търси голяма и едра салата, поради характеристиката за предлагане на брой. В супермаркетите се засилва търсенето на салатени миксове в готови пакети. Поради тези изисквания на двата пазара, земеделците търсят варианти в производството, които да им дадат реколта с обемни и качествени салати. Именно такъв е сортът Канариоле.

Като последно поколение салата от Синджента, той притежава висока устойчивост към последните раси на пригор на листата, както и средна устойчивост на мозайка и фузариум. По този начин производителите получават по-голяма сигурност, че реколтата им ще е от чисти, обемни и атрактивни за пазара салати.  Новият сорт Канариоле е с доста по-широк период на приложение и е подходящ за продължително отглеждане от ранна пролет до късна есен. Салатата може да се отглежда на открито и закрито, като това позволява на производителите гъвкавост в сеитбооборота с гарантиран отличен резултат. Можете да поръчате семена от новата салата Канариоле от дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента: https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/salati/kanaryole

 

За допълнителна информация и контакти:

Антоанета Йорданова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

0885 650002

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

EIMA 2024, движеща сила за италианско-сръбското сътрудничество

Вторник, 21 Май 2024

46-ото издание на изложението в Болоня беше представено тази сутрин в Нови Сад (Сърбия)...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.