Защита на виненото грозде: 30% увеличение на производството

с новата Vigne Plus System®

Патентована от Arrigoni Group, системата гарантира увеличение на фактора на засенчване до 25%.

Провеждат се и нови изследвания за контролиране на температурите в лозята

с университетите в Милано и Палермо.

(Комо, 13 март 2024 г.) – Изменението на климата е реалност, с която фермерите и производителите на грозде все повече трябва да се примиряват. Всъщност през последните 30 години средната температура в Средиземно море се е повишила с 1,8° по Целзий (източник WMO – Световна метеорологична организация). По отношение на лозята, това има моментални ефекти върху физиологията на растенията, върху вегетативните цикли и, разбира се, върху качеството. Следователно предприемането на незабавни действия за запазване на лозята е задължително. Възползвайки се от своя опит в проектирането и производството на агротекстил за земеделие, Arrigoni проучи ad hoc форми на защита на лозята, като патентова иновативната Vigne Plus System®, решение, състоящо се от мрежа и аксесоари, което увеличава фактора на засенчване с между 23% и 25%, като същевременно увеличава производството с до 30%.

Общоизвестно е, че температурата влияе върху физиологията на лозите. Може да ускори метаболитните дейности на растението, като също така влияе върху ранното прибиране на реколтата. Всъщност зрелостта на плодовете е един от основните фактори, които влияят върху натрупването на вторични метаболити и определят сортовите характеристики на гроздето. С узряването на гроздето нивата на захар, аминокиселини, феноли и калий се повишават, докато съдържанието на органични киселини – и по-специално ябълчена киселина – пада. Районите за производство на вино, подложени на изключително високи температури или прекомерни внезапни температурни промени, могат да бъдат изложени на повишен риск от сензорна деградация. Например, плодовият аромат, киселинността и относително ниското съдържание на алкохол, които характеризират белите вина, могат да бъдат отрицателно и значително повлияни от тези фактори.

Нови изследвания

Поради тази причина Аригони провежда различни проучвания както на академично ниво, така и на терен. По отношение на първото, компанията се обедини с университета в Палермо, за да оцени ефектите от системите за мрежово покритие, по-специално решенията Iride® Multi Pro Extra и Scirocco®. Групата Lombard също работи с Университета в Милано, за да оцени въздействието върху производството на грозде от покриването на зоната на плододаване със системи за засенчване „престилка“, използвайки различни вече налични покрития, от гореспоменатото Iride® Multi Pro Extra до Robuxta® LDF бяло.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Петък, 12 Април 2024

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

Четвъртък, 04 Април 2024

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката   Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини...

Компании, Събития, Анализи

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Четвъртък, 11 Април 2024

AMI, Бристол, 11/04/2024 AMI са развълнувани да обявят публикуването на нашия най-нов доклад за...

Реколта, Пазари, Цени

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Събота, 13 Април 2024

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.