с новата Vigne Plus System®
Патентована от Arrigoni Group, системата гарантира увеличение на фактора на засенчване до 25%.
Провеждат се и нови изследвания за контролиране на температурите в лозята
с университетите в Милано и Палермо.
(Комо, 13 март 2024 г.) – Изменението на климата е реалност, с която фермерите и производителите на грозде все повече трябва да се примиряват. Всъщност през последните 30 години средната температура в Средиземно море се е повишила с 1,8° по Целзий (източник WMO – Световна метеорологична организация). По отношение на лозята, това има моментални ефекти върху физиологията на растенията, върху вегетативните цикли и, разбира се, върху качеството. Следователно предприемането на незабавни действия за запазване на лозята е задължително. Възползвайки се от своя опит в проектирането и производството на агротекстил за земеделие, Arrigoni проучи ad hoc форми на защита на лозята, като патентова иновативната Vigne Plus System®, решение, състоящо се от мрежа и аксесоари, което увеличава фактора на засенчване с между 23% и 25%, като същевременно увеличава производството с до 30%.
Общоизвестно е, че температурата влияе върху физиологията на лозите. Може да ускори метаболитните дейности на растението, като също така влияе върху ранното прибиране на реколтата. Всъщност зрелостта на плодовете е един от основните фактори, които влияят върху натрупването на вторични метаболити и определят сортовите характеристики на гроздето. С узряването на гроздето нивата на захар, аминокиселини, феноли и калий се повишават, докато съдържанието на органични киселини – и по-специално ябълчена киселина – пада. Районите за производство на вино, подложени на изключително високи температури или прекомерни внезапни температурни промени, могат да бъдат изложени на повишен риск от сензорна деградация. Например, плодовият аромат, киселинността и относително ниското съдържание на алкохол, които характеризират белите вина, могат да бъдат отрицателно и значително повлияни от тези фактори.
Нови изследвания
Поради тази причина Аригони провежда различни проучвания както на академично ниво, така и на терен. По отношение на първото, компанията се обедини с университета в Палермо, за да оцени ефектите от системите за мрежово покритие, по-специално решенията Iride® Multi Pro Extra и Scirocco®. Групата Lombard също работи с Университета в Милано, за да оцени въздействието върху производството на грозде от покриването на зоната на плододаване със системи за засенчване „престилка“, използвайки различни вече налични покрития, от гореспоменатото Iride® Multi Pro Extra до Robuxta® LDF бяло.