Испания подкрепя най-много иновативни групи

Над 350 оперативни групи за внедряване на иновации в селското стопанство вече са започнали да действат на територията на ЕС, като до 2020 г. всяка държава от съюза ще подпомага между 6-7  до 850  такива.

Проектите за внедряване на иновация могат да бъдат с продължителност от 5 години, като изпълнението им ще протича на два етапа. По време на първата фаза, която е за сформиране на групата, ще може да се правят проучвания на приложението на иновативния проект, анализи на конкретните производствени методи, както и избор на потенциални стопанства, в които да се приложи иновативната идея. Тези предварителни дейности могат да бъдат в рамките на една година и да се финансират 100% от програмата.

Следващата втора фаза от проектите, която е за същинско изпълнение на иновацията, може да продължи максимум 4 години. През нея се финансират  вида дейности - инвестиционни разходи, за които има таван на подпомагането от 70%, както и неинвестиционни като заплати, осигуровки, маркетинг и др., които могат да бъдат финансирани 100% от програмата

Държавата в ЕС, която  подкрепя най-много иновативни групи, е Испания. Тя е заложила в своята програма цел от 852. В топ 3 попадат още Италия с цел да бъдат създадени над 620 групи, както и Гърция с над 430.

Агросекторът изостава в приложението на иновациите спрямо другите икономически отрасли. Идентифицирани са тепърва зараждащи се технологични иновации, които имат потенциала да доведат до бърз прогрес в устойчивостта, обхватността и ефективността на хранителните системи, посочи Галина Пейчева, заместник-председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Първата подгрупа на технологичните иновации обхваща промяната в търсенето и развитие на алтернативни източници на протеини, прилагане на технологии за анализ на храната и промяна съответно в сроковете на годност, като идея за намаляване на ненужния отпадък от храна, както и развитие на нутригенетика за персонално хранене.

Втората верига от приложения, която идентифицира Давос,  промотира връзките между звената, с цел създаване на услуги с добавена стойност и именно там са мобилните услуги за доставка, употребата на анализ за застраховане и предвиждане на риска, както и използване на блокчейн технологията за проследяване

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Вторник, 25 Юни 2019

Да се подготвим уверено и сериозно за вариант "твърд" Brexit, заяви Борис Джонсън, фаворит...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

Неделя, 23 Юни 2019

От години царевицата е най-разпространената фуражна култура в нашата страна и има висок продуктивен...

Компании, Събития, Анализи

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Вторник, 25 Юни 2019

 Празник на киселото мляко ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от...

Реколта, Пазари, Цени

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Вторник, 25 Юни 2019

Към средата на м. юни 2019 г. производството на картофи, домати, фуражен грах и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.  по мярка 11

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв. по мярка 11

Четвъртък, 20 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе още близо 9 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от...

Иновации, Обучение, Агросвят

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

Неделя, 23 Юни 2019

Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения се срещна с председателя на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.