Агроекологията и сътрудничеството като примери за успешно земеделие във Франция

Регионът Нормандия в Северозападна Франция се превърна в център на европейските агроиновации. Второто издание на Agri Innovation Summit събра около 400 участници от цяла Европа - земеделски производители, изследователи, консултанти, предприятия, неправителствени организации, отговорни лица за вземането на решения, които обмениха ценен опит, идеи и знания и дискутираха бъдещето на политиката, свързана с иновациите в селското и горското стопанство.

В шести брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание “Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации ви представяме проектите на две от оперативните групи, които бяха включени в програмата на полевите посещения на участниците във форума на високо равнище, посветено на приноса на ЕПИ-АГРИ за прехода към агроекология.

AgroEcoLif е Оперативна група, чиято работа е фокусирана върху оценка на агроекологичните техники за управление на културите, които могат да бъдат приложени за производството на ленено влакно. Известен факт е, че Франция произвежда 85% от световния влакнодаен лен, а 52% от производството е съсредоточено във френските департаменти Eure и Seine-Maritime в региона Нормандия. Ленът изисква малко химически суровини, но въпреки това борбата с вредителите и отглеждането му са трудни за работа без химически контрол. Основната цел на проекта AgroEcoLif е да разработи алтернативи на химическия контрол.

Оперативната група, която изпълнява този проект се ръководи от Института за земеделски техники ARVALIS и три кооператива. Проектът изследва цялостната последователност на техниките за управление на влакнодайния лен чрез използване на агрономически подходи, биоконтрол и механично плевене.

Целта на тази оперативна група е да се постигне високо ниво на добив и добро качество на влакното. Икономическите резултати и нивото на зависимост от химическия контрол се измерват в сравнение с тези на конвенционалните техники за управление на земеделските култури.

Още един добър пример за сътрудничество беше представен на вниманието на заинтересованите участници, в рамките на полевите посещения на Agri Innovation Summit 2019. Оперативната група „Колективна сушилня“ реализира проект, основан на партньорството между зърнопроизводители и говедовъди за добавена стойност към люцерна и оборска тор.

 Този проект, разработен от 15 говедовъдни стопанства и 5 производители на зърнени култури, има за цел да насърчи колективните действия по използването на фураж от бобови култури и създаването на слънчева сушилня с висока добавена стойност при използване на оборска тор и жив плет.

Проектът разчита на троен мениджмънт на ресурсите - въвеждане на люцерна в сеитбообращението като източник на протеин, като се използва оборски тор за органично подобрение на почвите и използването на нарязана дървесина от живи плетове за осигуряване на допълнителна мощност на слънчевата сушилня. Люцерната намалява от една страна нуждата от химически вещества, същевременно е добър агрономичен подход за подхранване на почвите, а и намалява необходимостта от плевене от друга страна.

Проектът на Оперативната група цели да намали зависимостта от външни доставчици чрез насърчаване на колективен подход на местно ниво между говедовъди и зърнопроизводители, а партньорството да се укрепи чрез траен договор. Този проект се характеризира с много иновативен организационен аспект.

 

 

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу АЧС

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу АЧС

Вторник, 16 Юли 2019

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по почвознание и агротехнологии проведе научен семинар за радиоекологичното състояние на почвите и водите

Институтът по почвознание и агротехнологии проведе научен семинар за радиоекологичното състояние на почвите и водите

Петък, 12 Юли 2019

 Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията проведе поредния научен семинар с актуална...

Реколта, Пазари, Цени

Кока-Кола ХБК ще предлага Costa Coffee

Кока-Кола ХБК ще предлага Costa Coffee

Четвъртък, 18 Юли 2019

Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани  ще  предлага Costa Coffee  в кен и на вендинг машини. Компанията...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Тенденцията на нарастване на двустранната търговия  с Република Корея продължава и през 2019 г.,

Тенденцията на нарастване на двустранната търговия с Република Корея продължава и през 2019 г.,

Сряда, 17 Юли 2019

За периода януари-май 2019 г. българският износ за Република Корея регистрира увеличение от близо...

Иновации, Обучение, Агросвят

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие"

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие"

Вторник, 16 Юли 2019

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие".  Злоупотребите са...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.