Агроекологията и сътрудничеството като примери за успешно земеделие във Франция

Регионът Нормандия в Северозападна Франция се превърна в център на европейските агроиновации. Второто издание на Agri Innovation Summit събра около 400 участници от цяла Европа - земеделски производители, изследователи, консултанти, предприятия, неправителствени организации, отговорни лица за вземането на решения, които обмениха ценен опит, идеи и знания и дискутираха бъдещето на политиката, свързана с иновациите в селското и горското стопанство.

В шести брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание “Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации ви представяме проектите на две от оперативните групи, които бяха включени в програмата на полевите посещения на участниците във форума на високо равнище, посветено на приноса на ЕПИ-АГРИ за прехода към агроекология.

AgroEcoLif е Оперативна група, чиято работа е фокусирана върху оценка на агроекологичните техники за управление на културите, които могат да бъдат приложени за производството на ленено влакно. Известен факт е, че Франция произвежда 85% от световния влакнодаен лен, а 52% от производството е съсредоточено във френските департаменти Eure и Seine-Maritime в региона Нормандия. Ленът изисква малко химически суровини, но въпреки това борбата с вредителите и отглеждането му са трудни за работа без химически контрол. Основната цел на проекта AgroEcoLif е да разработи алтернативи на химическия контрол.

Оперативната група, която изпълнява този проект се ръководи от Института за земеделски техники ARVALIS и три кооператива. Проектът изследва цялостната последователност на техниките за управление на влакнодайния лен чрез използване на агрономически подходи, биоконтрол и механично плевене.

Целта на тази оперативна група е да се постигне високо ниво на добив и добро качество на влакното. Икономическите резултати и нивото на зависимост от химическия контрол се измерват в сравнение с тези на конвенционалните техники за управление на земеделските култури.

Още един добър пример за сътрудничество беше представен на вниманието на заинтересованите участници, в рамките на полевите посещения на Agri Innovation Summit 2019. Оперативната група „Колективна сушилня“ реализира проект, основан на партньорството между зърнопроизводители и говедовъди за добавена стойност към люцерна и оборска тор.

 Този проект, разработен от 15 говедовъдни стопанства и 5 производители на зърнени култури, има за цел да насърчи колективните действия по използването на фураж от бобови култури и създаването на слънчева сушилня с висока добавена стойност при използване на оборска тор и жив плет.

Проектът разчита на троен мениджмънт на ресурсите - въвеждане на люцерна в сеитбообращението като източник на протеин, като се използва оборски тор за органично подобрение на почвите и използването на нарязана дървесина от живи плетове за осигуряване на допълнителна мощност на слънчевата сушилня. Люцерната намалява от една страна нуждата от химически вещества, същевременно е добър агрономичен подход за подхранване на почвите, а и намалява необходимостта от плевене от друга страна.

Проектът на Оперативната група цели да намали зависимостта от външни доставчици чрез насърчаване на колективен подход на местно ниво между говедовъди и зърнопроизводители, а партньорството да се укрепи чрез траен договор. Този проект се характеризира с много иновативен организационен аспект.

 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕП подкрепи Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка

ЕП подкрепи Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка

Вторник, 17 Септември 2019

Eвропейският парламент подкрепи  с 394 гласа "за" срещу 206 "против" и 49 въздържали се...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Германия забранява използването на глифозат

Германия забранява използването на глифозат

Петък, 06 Септември 2019

 Германия забранява използването на глифозат от 31 декември 2023 година Това е датата, на...

Компании, Събития, Анализи

XV-та сесия на Българо-тунизийскатa Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество ще се проведе в Тунис

XV-та сесия на Българо-тунизийскатa Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество ще се проведе в Тунис

Понеделник, 16 Септември 2019

В периода 22-24.10.2019 г., в Тунис ще се проведе XV-ата сесия на Българо-тунизийскатa Междуправителствена...

Реколта, Пазари, Цени

НСИ:Годишната инфлация  е 2,9%

НСИ:Годишната инфлация е 2,9%

Вторник, 17 Септември 2019

Годишната инфлация към края на август е 2,9%, колкото беше и към края на...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Премиерът Борисов в Пещера: Всеки ден се откриват заводи, държим над 3% ръст на икономиката

Премиерът Борисов в Пещера: Всеки ден се откриват заводи, държим над 3% ръст на икономиката

Понеделник, 16 Септември 2019

 Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Затова, въпреки че Европа е в рецесия,...

Иновации, Обучение, Агросвят

Кръгла маса „Перспективи пред развитието на иновациите в Лабораторния комплекс на София Тех Парк“

Кръгла маса „Перспективи пред развитието на иновациите в Лабораторния комплекс на София Тех Парк“

Вторник, 17 Септември 2019

Кръгла маса на тема: „Перспективи пред развитието на иновациите в Лабораторния комплекс на София...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.