No till-технологията – за и против

Само 40 лева излиза себестойността при слънчогледа с безорна технология На фона на безкрайните спорове имат ли бъдеще безорните технологии  и доколко ефективни са като заместители на конвенционалното земеделие, практиката в страната вече изобилства с немалко добри примери при отглеждането на полски култури без дълбочинна обработка,  отчитайки  конкурентни  добиви и  то  в южните  части  от  страната,  където и почвите, и високите температури не са особено благоприятни за печеливш бизнес.

Примерът  ни  е  от  полетата  на  село  Лесово,  където  преди  четири  години  се експериментира с no till-технологията върху земеделска земя 10-та категория, която като състав и структура почти се доближава до пясъка.Първата  година  е  била  най-критична  заради  големите  инвестиции  за  подготовка  на площите, за кредитите и лизинга, съпътстващи дейността на всеки фермер. Постепенно сметките започнали да излизат, най-вече заради по-ниските разходи за производство, които се  постигат  с  безорната  технология. Годината е  била  суха и  гореща,  но  заради no  till-обработката подпочвената влага в полетата се запазва, в резултат на което добивите са само с 10% по-ниски от тези при конвенционално произведената пшеница.

В същото време качеството на зърното е изключително високо, тъй като с безорната технология почвата започва сама да възстановява необходимите й минерали и вещества, натрупва се и биологична покривка. Като доказателство за това, че растенията се отглеждат в нормална среда е и появата на дъждовните червеи.

Тази година фермерът е изключително доволен от качеството на слънчогледа, засят в началото на май, като разходите му за производство са далеч под тези, използвани от колегите му с дълбочинната обработка на почвата. Средно на декар, дори с разходите за жътвата,  се  калкулират  около  40  лева  себестойност -за  семена,  обработка,  торене  и човешки труд –и то при най-ниските възможни средни добиви, които биха могли да се получат от слънчогледа.

В разгара на жътвата на тритикалето комбайните събират по 68o кг/дка при средни разходи от 40 лв./дка.Фермерът е готов да спори с всеки от колегите си за плюсовете и минусите на новата и старата технология. Въпросът според него е не колко килограма от декар ще получиш, а каква ще бъде твоята себестойност и най-важното –как ще използваш земята, така че тя да ти се отблагодарява десетки години след теб.

 Защото ние наистина сме взели на заем природата от нашите деца и трябва да мислим, когато я третираме с препарати, различни от биологичните.Като мислещ бизнесмен фермерът се е ориентирал към безорните технологии и поради факта,  че  при  тях  не  се  изисква  голям  ръчен  труд,  а  в  условията  на  дефицит  на квалифицирани кадри това е особено важно за земеделците. Заедно с него в стопанството му работят само трима души, които отглеждат 13 вида култури върху 10-13 хиляди декара земя.

Компании, Събития, Анализи

 Събития с участието на комисар Мария Габриел в София

Събития с участието на комисар Мария Габриел в София

Четвъртък, 23 Януари 2020

На 24 януари (петък) българският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж...

Реколта, Пазари, Цени

Търговската секция към Посолството на Република Турция в София информира за предстоящи търговски мисии в Турция

Търговската секция към Посолството на Република Турция в София информира за предстоящи търговски мисии в Турция

Четвъртък, 23 Януари 2020

Търговската секция към Посолството на Република Турция в София информира за предстоящи търговски мисии...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над76 млн.лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г.

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над76 млн.лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г.

Вторник, 21 Януари 2020

За първи път тютюнопроизводителите ще получат средствата по преходната национална помощ за кампания 2019...

Иновации, Обучение, Агросвят

„Агра 2020“ ще покаже последно поколение иновации  за класическите ферми

„Агра 2020“ ще покаже последно поколение иновации за класическите ферми

Сряда, 22 Януари 2020

Животновъдството ще бъде акцент  на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“, която ще се проведе...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.