AgROBOfood - европейската мрежа за ефективно възприемане на роботизирани технологии

  Европейски проект agROBOfood, който е фокусиран върху изграждането на европейската екосистема за ефективно възприемане на роботизираните технологии в европейския агро-хранителен сектор. Това е темата на седми брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание “Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

През месец юни т.г. започна изпълнението на широкомащабен проект, на обща стойност 16 млн. евро, свързан с трансформацията на агрохранителния сектор в Европа с помощта на роботизираните технологии.

”Стартирането на проекта agROBOfood дава възможност на компании от цяла Европа да бъдат подкрепени в областта на иновациите и бизнеса с роботизирани технологии за агрохранителния сектор. Посредством мрежата от Цифрови иновационни хъбове могат да се преодолеят границите и да се обединят усилията на различни държави. Проектът agROBOfood ще демонстрира и ускори новите роботизирани технологии, за да направи европейския хранително-вкусов сектор по-ефективен и конкурентен", казва Янек де Крамер, координатор на проекта.

Предизвикателствата, пред които са изправени земеделските стопани, са огромни, имайки предвид, че от тях се изисква да произвеждат повече и по-добра храна, като използват по-малко ресурси, за да намалят своя екологичен отпечатък и да отговорят на променящите се изисквания на потребителите. Целта на agROBOfood е да се увеличи максимално възвръщаемостта на инвестициите на ЕС в сферата на роботиката в областта на хранително-вкусовата промишленост и да насърчат Европа да стане авангард в осигуряването на безопасна и адекватна храна по устойчив начин.

Иновативни експерименти

Сърцевината на проекта се формира от иновативни експерименти, като организацията и мониторингът са делегирани на Цифрови иновационни хъбове. Първоначалните иновативни експерименти в областта на роботизираните агро-хранителни технологии ще бъдат демонстрирани в седем Регионални клъстера, като по този начин ще се гарантира възпроизвеждането им и широкото възприемане на тези технологии в цяла Европа.

 Примери

С цел да се предпазят хората от работа при минусови температури, в рамките на проекта agROBOfood ще бъде изграден комбиниран деморобот за товарене и разтоварване на европалети, предназначен за работа в хладилни халета. Друг пример ще бъде автоматизираното събиране на плодове в подходящото време и с по-малко работна ръка. Това би довело до по-ниски производствени разходи и ресурси, като същевременно ще бъде решение на проблема с недостига на работна ръка. Освен това ще бъде изграден деморобот за краставици, който може да преценява нивото на узряване и да набере и обработи продукцията в оранжерия. Също така, в рамките на проекта ще бъдат демонстрирани възможностите за наблюдение с дронове в лозови масиви. По време на изпълнението на проекта ще бъдат показани още много примери, както от консорциума, който изпълнява проекта, така и от компании, които могат да кандидатстват за финансиране по отворените процедури за прием на проекти. Цифровите иновационни  хъбове и свързаните с тях експерти ще подкрепят тези иновативни експерименти.

Цифрови иновационни хъбове

agROBOfood свързва света на роботиката и селското стопанство, научноизследователската и развойна дейност и бизнеса чрез създаване на устойчива мрежа от Цифрови иновационни хъбове. Това консолидира, разширява и укрепва сегашната екосистема. Хъбовете подпомагат компаниите в цифровизацията чрез свързване на заинтересованите страни с технически, човешки и финансови ресурси.

Проектът ще работи в тясно сътрудничество с широката европейска общност по роботика, като осигурява синергия с инициативи като EU-Robotics. Това ще увеличи до максимум възвръщаемостта на европейските инвестиции, включително частния капитал за цифровата трансформация на агро-хранителната индустрия.

Партньори и предстоящи процедури

В мрежата на agROBOfood вече са включени 49 Цифрови иновационни хъба и 12 Центъра по компетенции, а по време на изпълнението на проекта те ще се увеличат. Консорциумът, който изпълнява проекта и ще спомогне за разрастването на партньорската мрежа се състои от 38 партньорски организации, ръководени от Университета Вагенинген.

Индустриален консултативен съвет ще представи стратегическите насоки и ще определи приоритетите за избора на проектните предложения за финансиране. Предстоящите процедури за кандидатстване на обща стойност 8 млн. евро в полза на МСП ще привлекат допълнителни иновативни експерименти и индустриални предизвикателства.

 Чрез своята всеобхватна структура и амбициозни цели, agROBOfood цели да обедини цялата европейска екосистема и да гарантира ефективното възприемане на роботизираните технологии в европейския агро-хранителен сектор.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Фон дер Лайен и Шарл Мишел призоваха Великобритания да ратифицира скоро Брекзит сделката с ЕС

Фон дер Лайен и Шарл Мишел призоваха Великобритания да ратифицира скоро Брекзит сделката с ЕС

Петък, 13 Декември 2019

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия фон дер Лайен...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Четвъртък, 28 Ноември 2019

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са определени ставките...

Реколта, Пазари, Цени

САЩ постигнаха така наречената "първа фаза" от търговската сделка  с Китай

САЩ постигнаха така наречената "първа фаза" от търговската сделка с Китай

Събота, 14 Декември 2019

Съединените щати са постигнали така наречената "първа фаза" от търговската сделка  с Китай, според...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Сряда, 11 Декември 2019

ДФ „Земеделие“ продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани за Кампания 2019. Днес...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.