Иновациите: Автономна косачка в помощ на лозарите в Австрия

Постигане на прецизно косене между гроздови лози чрез внедряване на автономна система за косене с роботи е един от многобройните Пилотни иновативни експерименти /FIE/, част от SmartAgriHubs - европейския проект по програма „Хоризонт 2020“. Този пилотен проект, който се изпълнява от Регионалния клъстер „Централна Европа“ в Австрия ви представяме в девети брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание “Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

 В лозарството, най-често се практикува лозовите насаждения да се засаждат в близост, което прави конвенционалните грижи за защита от ерозия предизвикателни и скъпи. Площта между лозата обаче трябва да се поддържа чиста, за да се осигурят на растенията достатъчно количество вода и хранителни вещества. За да се справи с това предизвикателство, пилотен иновативен експеримент (FIE) разработва автономен робот за косене с централна изчислителна система, която обединява и обработва всички сензорни данни за планиране на пътя. За да се справят с неравния терен и различните почвени условия, машините трябва да имат определен размер, което значително увеличава разходите им.

 По този начин експериментът постига баланс между ефективността на разходите и точното откриване на растенията, за да извърши прецизно косене с възможно най-малко въздействие върху насажденията. Освен това е разработена концепция за безопасност, която да идентифицира препятствията върху аварийните брони, монтирани на автономното устройство. За да се постигне максимална прецизност на навигацията, визуалната одометрична система се комбинира със съществуващо GPS позициониране. За разлика от конвенционалните косачки, автономността на това устройство позволява да коси възможно най-близо до растенията, без да ги поврежда излишно. Пълната автономия също предполага, че роботът трябва да достигне самата инфраструктура за зареждане, за да работи ефективно, през цялото време на иновативния експеримент непрекъснато оценява анализа на отказите

 Повече за FIE

Пилотните иновативни експерименти /FIE/ са мястото, където технологичните решения се прилагат на практика и се провеждат с помощта на Цифровите иновационни хъбове, които улесняват достъпа до най-новите знания и опит и технологичната поддръжка, предоставяна от Центровете по компетентност. Те включват фирми, които искат да тестват и експериментират с цифрови иновации и модерни технологии, свързани с техните продукти, процеси или бизнес модели. Извън европейския пул от експерименти за иновации, 28 проекта са изтъкнати като пилотни иновативни експерименти, основаващи се на редица критерии като: иновативността на експеримента; одобрението от съществуващи центрове за цифрови иновации; и степента, до която обединява крайните потребители и доставчиците на технологии, като решава различни селскостопански предизвикателства.

 FIE служат като добродетелни примери за успешни и ефективни иновативни експерименти и включват използване на сензори и алгоритми на изкуствен интелект за ранно откриване на болести по културите, оптимизиране на управлението на напояването и мрежа за мониторинг на емисиите. Освен това, в рамките на тези експерименти, концепции и прототипи се тестват за напредък на цифровизацията на агро-хранителния сектор. В крайна сметка продуктите, създадени от тези експерименти, ще бъдат въведени на пазара, а събраните изследвания и информация ще бъдат споделени с други пилотни проекти в цяла Европа, благодарение на сложната мрежа от екосистеми, създадена от SmartAgriHubs. Тези пилотни иновативни експерименти ще проправят пътя за по-широкото цифровизиране на агро-хранителния сектор чрез стимулиране на обмена на знания и технологии.

 SmartAgriHubs е проект на стойност 20 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“ и обединява консорциум от над 164 партньори в европейския агро-хранителен сектор. Проектът има за цел да осъществи цифровизацията на европейското селско стопанство чрез насърчаване на екосистема за селскостопански иновации, посветена на високи постижения, устойчивост и успех

Девети брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание „Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на SmartAgriHubs и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Британското правителство е изпратило писмо до ЕК, в което  информира, че няма да номинира британски комисар

Британското правителство е изпратило писмо до ЕК, в което информира, че няма да номинира британски комисар

Четвъртък, 14 Ноември 2019

Британското правителство е изпратило писмо до новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

20 деца посетиха животновъдното стопанство на ЗППК “Напредък-Батак” , с. Батак

20 деца посетиха животновъдното стопанство на ЗППК “Напредък-Батак” , с. Батак

Понеделник, 11 Ноември 2019

 20 деца от XI и XII клас на Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко...

Компании, Събития, Анализи

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Четвъртата среща на върха в Солун

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Четвъртата среща на върха в Солун

Четвъртък, 14 Ноември 2019

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Гърция за участие в Четвъртата среща на върха...

Реколта, Пазари, Цени

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България в Намибия

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България в Намибия

Четвъртък, 14 Ноември 2019

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес между Намибия...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ОБЩИНИТЕ УЧАСТВАТ АКТИВНО  В ПОДГОТВКАТА НА НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД

ОБЩИНИТЕ УЧАСТВАТ АКТИВНО В ПОДГОТВКАТА НА НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД

Сряда, 13 Ноември 2019

Експерти от общини и НСОРБ, които  представляват интересите на местните власти в работата на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.