EIT Food Startup Awareness Event ще се проведе на 5 и 6 декември в София

EIT Food Startup Awareness Event ще се проведе на 5 и 6 декември в София

 Първото по рода си събитие, специално посветено на стартъпите в хранително-вкусовата промишленост EIT Food Startup Awareness Event ще се проведе на 5 и 6 декември 2019 г. в София. Събитието се организира от EIT Food - Европейския институт за иновации и технологии в храните, съвместно с Институт за агростратегии и иновации.

Двудневното събитие ще бъде открито в 10:00 ч. на 5 декември в „Генератор“, бул. Черни връх 47, Бизнес център Витоша, с конференция, посветена на темата „Иновации и предприемачество в агро-хранителната система в България“. Във форума ще участва министърът на икономиката Емил Караниколов.

Дискусия по все по-актуалните теми от дневния ред на европейската агро-хранителна екосистема, свързани с цифровизацията на хранителната промишленост и преобразуването на хранителната система е сред акцентите в първия ден на EIT Food Startup Awareness Event. Във втория дискусионен панел, посветен на  предизвикателствата, с които се сблъскват производителите на храни, участие ще вземат представители на сдруженията на преработвателната промишленост в България.

От Европейския институт за иновации и технологии в храните ще представят мисиите и дейностите на ЕIT Food като водещата инициатива за иновации в храните на Европа. Програмата на събитието продължава с представители на български стартъп компании, които ще представят своите истории за успех и иновативни хранителни инициативи.

Вторият ден от  EIT Food Startup Awareness Event /6 декември/ е изцяло посветен на тези предприемачи и стартиращи компании, които имат високо-потенциална идея за бизнес в агро-хранителния сектор. В работилницата за предприемачи в рамките на един ден ще бъдат представени техники за самооценка на възможностите за развитие на идеята в успешен бизнес. С участниците в уъркшопа ще работят опитни обучители, които ще въведат стартиращите компании в ефективни техники за бизнес моделиране и валидиране на критичните елементи от спектъра на методологията Lean StartUp.

EIT Food е водеща европейска инициатива за иновации, работеща върху това да направи хранителната система по-устойчива, здравословна и надеждна. Това е независим орган на Европейския съюз, създаден през 2008 г. да работи за предприемачеството и иновациите в хранителния сектор в Европа.

 Членовете на общността EIT Food са участници от световна класа в международната сфера на храните: над 50 партньори от водещи фирми, изследователски центрове и университети в 13 държави. Визията на EIT Food е да постави Европа в центъра на глобалната революция в иновациите и производството на храни и нейната стойност в обществото, като същевременно спомогне да се повишат уменията и предприемаческия дух в сектора и да разгърне потенциала на малките и средни предприятия

Програма

Ден 1

5 декември 2019 (четвъртък)

Конференция „Иновации и предприемачество в агро-хранителната система в България”

9:30 - 10:00 Регистрация и кафе за добре дошли

10:00 - 10:25

Въведение: Иновации и предизвикателства пред храните на 21-ви век

  • Емил Караниколов, министър на икономиката
  • Приветствие от Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите
  • Представител на Министерство на образованието и науката (TBC)
  • Юлия Боднар, EIT Food;
  • Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации

 10:25 - 11:15

Как иновациите и предприемачеството могат да подобрят нашата хранителна система

Q&A дискусия с публиката  - Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на икономиката; Министерство на образованието и науката

  • Д-р Петя Петкова, директор на дирекция „Политики по агрохранителната верига“, Министерство на земеделието, храните и горите
  • Д-р Димитър Димитров, Министерство на земеделието, храните и горите
  • Д-р Мариана Шумова, Зам.-изпълнителен директор, Българска агенция за безопасност на храните
  • Тихомира Палова, държавен експерт, дирекция Икономическа политика, Министерство на икономиката
  • Даниела Малхасян, държавен експерт, Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност, Министерство на икономиката
  • Представител на Министерство на образованието и науката (TBC)
  • Кремена Дервенкова, Българската стартъп асоциация (BESCO), Изпълнителен директор на ABLE - Асоциацията на българските лидери и предприемачи

11:15 - 11:45

Преобразуване на хранителната система. Цифровизиране на хранителната промишленост

проф. Ангел Ангелов, катедра Биотехнология, Център за обучение по качество и безопасност на храните, Университет по хранителни технологии Пловдив, Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации

 11:45 - 12:00  Кафе пауза

12:00 -12:30

Предизвикателствата, с които се сблъскват производителите на храни днес и какви иновативни решения им липсват

Q&A дискусия с публиката  - д-р Светла Чамова, Асоциация на месопреработвателите в България; инж. Антоанета Божинова, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци; инж. Марияна Чолакова, Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

12:30 - 13:30  Обяд

13:30 - 14:00

EIT Food - Водещата инициатива за иновации в храните на Европа - Нашите мисии и дейности Юлия Боднар, EIT Food

 14:00 - 15:00

Истории за успех от български стартъпи и иновативни хранителни инициативи

Дискусия с Мая Герасимова, маркетинг експерт и бранд мениджър.

 Участници: http://www.rice-up.zone/home-bg.html ; https://www.meatmebar.com/bg ; https://www.cupffee.me; https://delishu.bg ;  https://www.chilli-hills.com/en; https://www.spizing.com/; https://harmonica.bg/.

Роза Кузмано, Главен секретар, Италианска Търговска Камара в България

 15:00 - 15:10  Обобщение на деня

15:10 - 16:00  Време за кафе и networking

Ден 2

6 декември 2019 (петък)

Работилница за предприемачи – уъркшоп, модериран от Клийнтех България

Ако имате високо-потенциална идея за бизнес в агро-хранителния сектор, този уъркшоп е за вас! В рамките на един ден ще ви представим техники за самооценка на възможностите да развиете идеята си в успешен бизнес. С вас ще работят опитни обучители, които ще ви въведат в ефективни техники за бизнес моделиране и валидиране на критичните елементи от спектъра на методологията Lean StartUp. Уъркшопът ще бъде максимално практически насочен и ще включи ментори, които са успешни предприемачи и експерти от бранша.

 9:30 - 10:00 Регистрация и кафе за добре дошли

 10:00 - 10:30

EIT Food - Водещата инициатива за иновации в храните на Европа - Нашите мисии и дейности Юлия Боднар, EIT Food

 10:30 - 10:45  Въведение в уъркшопа, Ели Щерева, проектен координатор в Клийнтех България, коуч по предприемачество и системни иновации;  Мария Александрова, мениджър иновации и предприемачество в Клийнтех България, координатор на Climate-KIC Accelerator в България.

 10:45 - 11:15  Founders dream: какво движи Вашата бизнес идея? - Ели Щерева

 11:15 - 13:00  The deal: от концепцията до валидиране на бизнеса с метода Lean Start Up. - Мария Александрова

 13:00 - 14:00  Обяд

14:00 - 15:00  Job to be done: свържете продукта си с точния клиент в подходящия момент. - Ели Щерева

15:00 - 15:10  Кафе пауза

15:10 - 16:00  Customer Discovery: какво знаете за Вашия потенциален клиент? - Ели Щерева

16:00 -16:30 Презентирайте своята бизнес идея! - Ели Щерева

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Министър Танева:Продължаваме да търсим подкрепа от държавите за запазване на Националната преходна помощ

Министър Танева:Продължаваме да търсим подкрепа от държавите за запазване на Националната преходна помощ

Събота, 18 Януари 2020

Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ в Регламента за преходните...

Компании, Събития, Анализи

НСИ организира пробно преброяване през март

НСИ организира пробно преброяване през март

Четвъртък, 16 Януари 2020

Пробно преброяване на населението и жилищния фонд ще проведе НСИ през пролетта.Това е записано...

Реколта, Пазари, Цени

Създадена е българо-кипърска бизнес асоциация

Създадена е българо-кипърска бизнес асоциация

Събота, 18 Януари 2020

В БТПП се проведе среща с ръководството и членове на новосформираната Българо- кипърска бизнес...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Вицепремиерът Николова: Електромобилите ще способстват за опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии

Вицепремиерът Николова: Електромобилите ще способстват за опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии

Петък, 17 Януари 2020

 В присъствието на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, в сградата...

Иновации, Обучение, Агросвят

Правителството одобри Визията, целите и приоритетите на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030

Правителството одобри Визията, целите и приоритетите на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030

Четвъртък, 16 Януари 2020

Правителството одобри Визията, целите и приоритетите на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030. Документът...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.