Синджента с номинация за иновативност от Fruit Logistica Innovation Award 2022

Карфиолът Istem® е част от иновативните, свежи и лесни за отглеждане сортове на компанията, които улесняват производството, без да се жертва вкуса и качеството на продукцията.Още много вкусове ще бъдат на разположение за опитване по време на Fruit Logistica

 Зеленчуковите семена на Синджента получиха номинация за втора поредна година от Fruit Logistica Innovation Award в Берлин. Номинацията от най-престижното събитие в индустрията е символ за лидерството в сферата на иновациите на компанията в сегментите с високо търсене от домати до дини, чушки и царевица. Сортът карфиол Istem® на Синджента е сред финалистите, две години след като доматът YOOM® спечели златната награда.

Istem® е високодобивен и привлича потребителите с факта, че е изцяло ядлив, със сладки розички върху сочни и нежни стъбла, и без хранителни отпадъци. Карфиолът е лесен за приготвяне и може да бъде консумиран свеж или сготвен, било то опечен, на барбекю, на пара или запържен. В допълнение той е изключително здравословен, благодарение на фибрите и имуностимуланта витамин C, които съдържа.

Istem® беше представен на пазара в Обединеното кралство през 2021г. и вече получи наградата 3 звезди Superior Taste Award от Brussels International Taste Institute.

Най-доброто изисква устойчивост и визия

Когато двама служители от екип Зеленчукови семена на Синджента забелязват странични издънки на карфиол, те знаят, че това е бъдещето. Годината е 2012, но предстои да се извърви още дълъг път, преди продуктът да се представи на пазара. Нужни са устойчивост и визия, за да се размножи, тества и пробва вкусът на Istem. През 2020г. Синджента удължи своето партньорство с производителя Barfoots, в Обединеното кралство, който отглежда и опакова зеленчука на ръка под общия бранд CauliShootsTM.

„Сортът Istem е перфектен пример за приоритетите на Синджента в направление Зеленчукови семена. За нас производителите и устойчивостта са в ядрото на всичко, което правим. Имаме способността да използваме гъвкави, научно обосновани агрономически решения за създаване на устойчиви култури, докато следим очакванията на потребителите и тенденциите на пазара. Сортът Istem е чудесно доказателство за това. Той не само ограничава хранителния отпадък, но също така предлага на потребителите отличен вкус, както и здравословен и удобен избор“, казва Лотфи Бани, ръководител на проекта Istem за Европа.

Istem има светло бъдеще. През 2022г. е планирано да се проведат обширни изпитания на сорта в Европа, Африка, Близкия Изток, Северна Америка и Австралазия, с цел подготовка за представянето му на нови пазари.

Вкусете бъдещето на Fruit Logistica

Сегментът Зеленчукови семена на Синджента продължава да бъде лидер със своята гама от иновативни сортове. Много от тях ще бъдат представени по време на Fruit Logistica. Зад всеки зеленчук стои историята за това как екипът на Синджента подхожда към нуждите на света за здравословни, питателни плодове и зеленчуци, които помагат на производителите да ограничат въздействието си върху климатичните промени, докато задържат добрите си приходи.

Тиквичката Zefiros например е разработена, за да помага на фермерите да бъдат продуктивни и печеливши в период на повишаващи се температури, причинени от глобалното затопляне. Сортът е подходящ за по-кратък летен сезон, добивът се запазва при по-високи температури, устойчив е на четири вируса и качеството се запазва след прибиране на реколтата.

Когато производителите бяха изправени пред предизвикателството на съкрушителния нов вирус на кафяво набраздяване при доматите (ToBRFV), Синджента положи усилия да ускори темповете на проучване и разработка, за да отговори на тази заплаха. Бързината и прецизността на екипа поднесе на производителите сортове, устойчиви на вариации като Lansor и Barosor. И двата сорта позволяват на фермерите да увеличат максимално продаваемата продукция, дори когато ToBRFV е наличен. Синджнета също разработи сортове на спанак, който е устойчив на листната болест Stemphylium.

Синджента поддържа преднина пред очакванията и предпочитанията на потребителите, когато става дума за вкус, вид и усещане, което търсят в своя начин на живот. Нашият по-малък по размер Piel de Sapo пъпеш е подходящ за малки семейства или за индивидуално консумиране. Сладката чушка без семки Angello® предлага питателна закуска в движение, а марулята бургер е оформена като бриош, като същевременно вкусът й се запазва много добре в гореща храна. Всички тези и много други сортове ще бъдат представени по време на Fruit Logistica, Зала 1.2, щанд D16 от 5 до 7 април 2022г.

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България: https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Министерският съвет одобри прилагането на дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия, превозван по море

Министерският съвет одобри прилагането на дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия, превозван по море

Петък, 02 Декември 2022

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи...

Компании, Събития, Анализи

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Петък, 25 Ноември 2022

Израел, САЩ, Полша, Австралия - светът на ябълките се събра тук, в Болцано. Благодарение...

Реколта, Пазари, Цени

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи

Събота, 03 Декември 2022

Инициативата ще подпомогне залесяването на българските гори   Министерството на земеделието стартира превърналата се в традиционна...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Приключи обработката на проекти по подмерки 6.1 и 6.3 от ПРСР 2014-2020 г.

Приключи обработката на проекти по подмерки 6.1 и 6.3 от ПРСР 2014-2020 г.

Събота, 03 Декември 2022

Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) приключи обработката на проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките  с Международните дни на боровинките

Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките с Международните дни на боровинките

Сряда, 30 Ноември 2022

Чезена, 30 ноември 2022 г. – Четири дни, посветени на боровинките, малък плод, който...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.