Цифрови технологии помагат на овощарите в Германия да бъдат по-конкурентни

Оперативна иновативна група, която разработва онлайн платформа насочена към овощарите в Германия ви представяме в този брой на новата рубрика „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание “Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации. Запознаваме ви с дейността на два научни института, трима производители на плодове и една земеделска асоциация, които работят заедно за създаването и тестването на уеб платформата. Тя ще служи за напояване в овощни градини и има за цел да повиши добивите и рентабилността в немските стопанства.

Производители на плодове и научни институти от района на Бранденбург се обединиха в желанието се справят със засушаването в тази част на Германия. Оперативната група, която работи по проблема и изпробва различните решения, се нарича AQUA C+. Крайната цел на оперативната група е да разработи уеб-базирана информационна и консултантска система за повишаване на ефективността на използването на вода за овощарството. Това ще стане възможно, чрез използването на почвени карти, сензори и метеорологични станции, които да помогнат за ефективно напояване на стопанствата.
„В допълнение към работата с почвени карти и сензори за растенията, използваме и метеорологични станции. Накрая създадените данни се прехвърлят в лесен за използване интерфейс, който сме направили въз основа на предишни модели за водоснабдяване. Всички данни ще могат да се проверяват и през смартфон“, разказва д-р Андреас Дженде, координатор на оперативната група.

Анке Уолланик е един от земеделските производители, които участват в разработването на платформата. Тя се грижи за ябълкова градина от 25 ха. Уолланик вярва, че след внедряване на системата, времето за стопанството й ще се редуцира и в същия момент ще може да го управлява по-добре, като произвежда повече и по-качествена продукция.

"Ако мога да проверявам дистанционно моята градина и да виждам плодовете в реално време, това ще ми позволи по-точно да определя поливната норма. От своя страна това ще окаже силно влияние върху качеството на крайния продукт и добивите“, смята производителката.

"Селското стопанство се движи напред благодарение на информацията. На разположение са и редица начини за събирането й. Трудната част обаче е обработката на тази информация по правилния начин – този, който ще се окаже положителен за конкретното стопанство. Всички данни, които събираме и анализираме в оперативната група, ни помагат да увеличим знанията си за етапите за развитие на плодовете“, каза още Дженде и допълни, че уеб-платформата AQUA C+ ще позволи и обмяната на опит между различните производители.

Участниците в оперативната група ще разработят приложението до 2021 г., а земеделските производители, които се присъединят към екипа, отговорен за разработването и тестването на уеб-платформата, ще получат приложението безплатно.

Втори брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание „Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Вторник, 25 Юни 2019

Да се подготвим уверено и сериозно за вариант "твърд" Brexit, заяви Борис Джонсън, фаворит...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

Неделя, 23 Юни 2019

От години царевицата е най-разпространената фуражна култура в нашата страна и има висок продуктивен...

Компании, Събития, Анализи

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Вторник, 25 Юни 2019

 Празник на киселото мляко ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от...

Реколта, Пазари, Цени

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Вторник, 25 Юни 2019

Към средата на м. юни 2019 г. производството на картофи, домати, фуражен грах и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.  по мярка 11

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв. по мярка 11

Четвъртък, 20 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе още близо 9 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от...

Иновации, Обучение, Агросвят

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

Неделя, 23 Юни 2019

Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения се срещна с председателя на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.