Цветан Лилов, зърнопроизводител от с. Вирове, Монтанско: Голямата любов на стопанина? Земята, разбира се!

България очаква поредната добра година за зърнените ресурси. Прогнозните данни сочат, че добивите  от жито може да достигнат  5,6 милиона тона. Това каза министър Десислава Танева  при откриването на националната жътвена кампания в нивата на Цветан Лилов в монтанското село Вирове.
Нашата кореспондентка Янка Апостолова не пропусна да запише Цветан Лилов.
Цветан Лилов се  захванал със земеделие още през 1990 година.  Веднага след промените пред него изобщо не стоял въпросът, с какво да се заеме. Любовта към земята му е вродена,  закърмен е с нея, тя е съвсем естествена. И до днес посвещава цялото си време на масивите. Работи около 7000 декара ниви в землището на Вирове. Той е кореняк и никога не искал сериозно да напусне родния край.  Сее традиционните култури пшеница, царевица и слънчоглед – това „издържа“ земята в района.

- Прадядо ми, дядо ми, баща ми – всичките са били земеделци. Та нямаше как аз да започна нещо друго, освен зърнопроизводство. Но е истина е, че без него просто не мога. Винаги това съм искал да правя, да усетя мириса на разораната пръст, да виждам как от едно зрънце расте клас, пълен с много-много зрънца. Има ли нещо по-хубаво от това? Гледаш, как се „ражда“ хлябът и знаеш, че в това тайнство има и твоя заслуга.
Стопанството на Лилов е отлично. Базата е оборудвана, техниката е нова и модерна. Тя стига за обработката на 20 хиляди декара масиви.
- Земята „се свърши“. Когато през 1990 година започнах сам да обработвам нивите, имаше толкова пустеещи – едва ли не докъдето поглед стига.  Имаше колкото ти душа тегли. А сега желаещи има, но ниви няма. Стартирах с три булгара. Сега ситуацията е коренно различна.  Тракторите, комбайните, прикачният инвентар – най-съвременни са.
Цветан сам кара повечето си машини. Оре, сее, жъне и това изобщо не представлява трудност за него. Дори напротив, радва го, че сам може да прибере реколтата, да се погрижи за земята така, че да остане и за поколенията след нас.

- Обичам жътвата, доста блокове сам жъна. Това е такова удоволствие. И като гледам, това лято ще получа поне 500 килограма зърно от декар. А това хич не е зле за година като тази.
 Все още цената на есенниците не го интересува. Дори казва, че няма представа как се движи и дори не би могъл да направи сравнение – предишни кампании.
- Имам къде да съхранявам реколтата, прибирам я и по-късно продавам. Чакам да се нормализират цените. А прекупвачи редовно обикалят и използват момента -  който няма никаква възможност, продава на ниски цени.
Лилов е създал базата си и я оборудвал със съдействието на банките, теглил заеми, изплащал и отново. Не разчита на проекти. Смята, че прекалено много бюрокрация има около изработката и кандидатстването.  Освен това няма гаранции, че ще бъде одобрен и ще има финансиране, споделя той.

- Винаги при нужда вземам кредит, така работя аз и съм доволен от този начин. Веднъж опитах с проект, тръгнах по консултанти, но не беше особено успешен. А с банката е чисто – вземам пари, после  ги връщам. Успявам.

Цветан дава хляб на пет човка, но уточнява, че е само на този етап. Засега среща трудности с квалифицираните кадри, които изобщо не достигат. При него не идват млади хора да търсят работа. Дори да даде шанс на някого, той не е много впечатлен, опитва се да кръшка, не издържа на полето, където му се струва адски горещо или доста студено. А по време на кампания в нивата трябва да са от изгрев слънце до появата на  звездите.

- Аз съм на 63 години и смятам, че тази работа не е толкова трудна и тежка. По 10-12 часа съм на комбайна, но сега стоя пред вас, нали. Значи и те биха могли, ако искат. Но явно нямат желание.
Лилов отново тръгва към комбайна. Трябва да прибере житото, докато не е започнал дъждът. На небето има достатъчно облаци и ако завали, после три дни няма да  влезе в нивата.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Фон дер Лайен и Шарл Мишел призоваха Великобритания да ратифицира скоро Брекзит сделката с ЕС

Фон дер Лайен и Шарл Мишел призоваха Великобритания да ратифицира скоро Брекзит сделката с ЕС

Петък, 13 Декември 2019

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия фон дер Лайен...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Четвъртък, 28 Ноември 2019

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са определени ставките...

Реколта, Пазари, Цени

САЩ постигнаха така наречената "първа фаза" от търговската сделка  с Китай

САЩ постигнаха така наречената "първа фаза" от търговската сделка с Китай

Събота, 14 Декември 2019

Съединените щати са постигнали така наречената "първа фаза" от търговската сделка  с Китай, според...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Сряда, 11 Декември 2019

ДФ „Земеделие“ продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани за Кампания 2019. Днес...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.