Цветан Лилов, зърнопроизводител от с. Вирове, Монтанско: Голямата любов на стопанина? Земята, разбира се!

България очаква поредната добра година за зърнените ресурси. Прогнозните данни сочат, че добивите  от жито може да достигнат  5,6 милиона тона. Това каза министър Десислава Танева  при откриването на националната жътвена кампания в нивата на Цветан Лилов в монтанското село Вирове.
Нашата кореспондентка Янка Апостолова не пропусна да запише Цветан Лилов.
Цветан Лилов се  захванал със земеделие още през 1990 година.  Веднага след промените пред него изобщо не стоял въпросът, с какво да се заеме. Любовта към земята му е вродена,  закърмен е с нея, тя е съвсем естествена. И до днес посвещава цялото си време на масивите. Работи около 7000 декара ниви в землището на Вирове. Той е кореняк и никога не искал сериозно да напусне родния край.  Сее традиционните култури пшеница, царевица и слънчоглед – това „издържа“ земята в района.

- Прадядо ми, дядо ми, баща ми – всичките са били земеделци. Та нямаше как аз да започна нещо друго, освен зърнопроизводство. Но е истина е, че без него просто не мога. Винаги това съм искал да правя, да усетя мириса на разораната пръст, да виждам как от едно зрънце расте клас, пълен с много-много зрънца. Има ли нещо по-хубаво от това? Гледаш, как се „ражда“ хлябът и знаеш, че в това тайнство има и твоя заслуга.
Стопанството на Лилов е отлично. Базата е оборудвана, техниката е нова и модерна. Тя стига за обработката на 20 хиляди декара масиви.
- Земята „се свърши“. Когато през 1990 година започнах сам да обработвам нивите, имаше толкова пустеещи – едва ли не докъдето поглед стига.  Имаше колкото ти душа тегли. А сега желаещи има, но ниви няма. Стартирах с три булгара. Сега ситуацията е коренно различна.  Тракторите, комбайните, прикачният инвентар – най-съвременни са.
Цветан сам кара повечето си машини. Оре, сее, жъне и това изобщо не представлява трудност за него. Дори напротив, радва го, че сам може да прибере реколтата, да се погрижи за земята така, че да остане и за поколенията след нас.

- Обичам жътвата, доста блокове сам жъна. Това е такова удоволствие. И като гледам, това лято ще получа поне 500 килограма зърно от декар. А това хич не е зле за година като тази.
 Все още цената на есенниците не го интересува. Дори казва, че няма представа как се движи и дори не би могъл да направи сравнение – предишни кампании.
- Имам къде да съхранявам реколтата, прибирам я и по-късно продавам. Чакам да се нормализират цените. А прекупвачи редовно обикалят и използват момента -  който няма никаква възможност, продава на ниски цени.
Лилов е създал базата си и я оборудвал със съдействието на банките, теглил заеми, изплащал и отново. Не разчита на проекти. Смята, че прекалено много бюрокрация има около изработката и кандидатстването.  Освен това няма гаранции, че ще бъде одобрен и ще има финансиране, споделя той.

- Винаги при нужда вземам кредит, така работя аз и съм доволен от този начин. Веднъж опитах с проект, тръгнах по консултанти, но не беше особено успешен. А с банката е чисто – вземам пари, после  ги връщам. Успявам.

Цветан дава хляб на пет човка, но уточнява, че е само на този етап. Засега среща трудности с квалифицираните кадри, които изобщо не достигат. При него не идват млади хора да търсят работа. Дори да даде шанс на някого, той не е много впечатлен, опитва се да кръшка, не издържа на полето, където му се струва адски горещо или доста студено. А по време на кампания в нивата трябва да са от изгрев слънце до появата на  звездите.

- Аз съм на 63 години и смятам, че тази работа не е толкова трудна и тежка. По 10-12 часа съм на комбайна, но сега стоя пред вас, нали. Значи и те биха могли, ако искат. Но явно нямат желание.
Лилов отново тръгва към комбайна. Трябва да прибере житото, докато не е започнал дъждът. На небето има достатъчно облаци и ако завали, после три дни няма да  влезе в нивата.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Събота, 24 Август 2019

Председателят Доналд Туск ще представлява ЕС на срещата на върха на Г-7. С лидерите...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Четвъртък, 22 Август 2019

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Реколта, Пазари, Цени

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Събота, 24 Август 2019

Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Петък, 23 Август 2019

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два...

Иновации, Обучение, Агросвят

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

Събота, 24 Август 2019

България е класирана на престижното 13-о място, изпреварвайки Гърция и Австралия сред най-добрите в...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.