Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Към средата на м. юни 2019 г. производството на картофи, домати, фуражен грах и пипер е 25,1% Това се дължи на по-малкото реколтирани площи, а при картофите и пипера се наблюдават и по-ниски средни добиви. Същевременно, продукцията от градински грах изпреварва с 66,5% миналогодишната.

 Ръст отбелязва събраната продукция от ягоди, лавандула и праскови с между 12,9% и 97,6% на годишна база. И при трите култури се наблюдава по-ранно прибиране на реколтата, в съчетание с по-високи средни добиви спрямо 2018г.

 Производството на маслодайна роза, череши, вишни, малини и кайсии е в границите от 24,2% до 97,5% под отчетеното по същото време на миналата година.

Министър Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Mинистърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница в Сливен. Събитието ще се проведе в землището на село Камен.

Силните дъждове напоследък са оказали негативно влияние върху пшеницата и ечемика. Заради градушка са пострадали насаждения в Новозагорско, сливенските села Трапоклово и Блатец, както и подбалканските села Гавраилово, Малко Чочовени и др.
Зърнопроизводители прогнозират среден добив на пшеница в областта около 500 кг/дка.

Чавдар Маринов: Ще се търгува при ясни правила и проследимост

Вносът на плодове и зеленчуци в България е около 90% според статистка на браншовите асоциации, заяви заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

Той припомни, че предстои създаването на регистър на търговците на плодове и зеленчуци, като целта е пълна проследяемост и регулация на вноса. Тази база данни ще бъде свързана със структурите на НАП, на Агенция „Митници" и на БАБХ.

Целта не е да забраняваме търговията на плодове и зеленчуци, целта е регулиране, за да знаем какво консумираме. Целим модела, прилаган в Гърция - всеки търговец е запознат, че няма как да отиде свободно на пазара в Солун и да предлага български домати или краставици. Това е вид защита за родното производство на плодове и зеленчуци. Целта е да се търгува при ясни правила и проследимост, подчерта зам. -министърът

До септември  ще имаме първоначални резултати по реализирането на тази идея.

 

Средният добив от ечемик е по-нисък от миналогодишния с 12,4%.

Към  средата на юни са прибрани 1 520 тона ечемик, при 110,2 хил. тона по същото време на 2018 г. На този ранен етап средният добив от ечемик е по-нисък от миналогодишния с 12,4%. Все още не е отчетена продукция от останалите есенници

 През последната седмица през Пристанище Варна са изнесени 25,5 хил. тона пшеница, докато експортът на ечемик и рапица остава в застой. За периода от началото на настоящата пазарна година до момента износът на трите култури през порта е с 20,1% и 66,2% под миналогодишния, като най-значителен спад е налице при ечемика.

  Не е отчетен износ на царевица и слънчоглед –реколта от „Пристанище Бургас“ Общоизнесеното количество царевица през Пристанище Варна от септември 2018 г.до 16 юни 2019 г. възлиза на 536,1 хил. тона в т. ч. 62,6 хил. тона през изминалата седмица, което е с 22,2% повече на годишна база.

Същевременно, износът на слънчоглед през порта отбелязва спад от 59,7%, като за поредна седмица не са преминавали товари за експорт.

Евростат : Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

 Въпреки че доходите на българите са 50% от средноевропейските, цените на храните са 76% от средните в ЕС. В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

  Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания. Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

  Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство. Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, отколкото в България.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Вторник, 25 Юни 2019

Да се подготвим уверено и сериозно за вариант "твърд" Brexit, заяви Борис Джонсън, фаворит...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

Неделя, 23 Юни 2019

От години царевицата е най-разпространената фуражна култура в нашата страна и има висок продуктивен...

Компании, Събития, Анализи

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Вторник, 25 Юни 2019

 Празник на киселото мляко ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от...

Реколта, Пазари, Цени

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Вторник, 25 Юни 2019

Към средата на м. юни 2019 г. производството на картофи, домати, фуражен грах и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.  по мярка 11

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв. по мярка 11

Четвъртък, 20 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе още близо 9 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от...

Иновации, Обучение, Агросвят

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

Неделя, 23 Юни 2019

Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения се срещна с председателя на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.