Венцислав Върбанов: Трябва да се изработи стратегия за напояването в България

Трябва да се изработи стратегия за напояването в България и да се стартира програма за подобряване на инфраструктурата на напояването с нови инвестиции,  заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

По думите на Върбанов, след промените през 1989 г. в страната ни не е направено нищо за запазване и укрепване на системите за напояване, а през последните няколко години земеделците усещат на гърба си загуби вследствие на изменението на климата. Тази година беше изключително тежка за земеделците. На определени райони има фермери, които дори не могат да покрият разходите си след реализация на реколтата, посочи Върбанов.

По думите на председателя на АЗПБ има проект на Световната банка, през годините са идвали експерти, изготвяни са мнения, доклади, но в момента нищо конкретно не се е случило.

Венцислав Върбанов посочи, че средства за напояване могат да се търсят не само от Европейките фондове. Ако напояването бъде прието като приоритет и се разработи правителствена програма, то може да се финансира и от националния бюджет, посочи Върбанов.

 

Все по-ясно изразените климатични промени сериозно рефлектират върху земеделското производство

Топлото време благоприятства развитието на неприятелите в пшеницата. Повечето от земеделските производители  вече проведоха борбата с житните мухи. Въпреки по-късната сеитба за избягване на проблемите с неприятелите, времето е топло и в момента има нападение от житни мухи.

 Сега на дневен ред е третиране с инсектицид срещу тях.Много са стопаните, избрали да заложат житото за новата реколта на по-късен етап, в края на оптималните агротехнически срокове. Това е породено от горчивия урок от миналата  година -сухата есен  не  позволи на  пшеницата  да  поникне  и  семената  в почвата останаха дълго време без развитие.

Другата причина за избора на по-късна сеитба е фактът, че неприятелите навлизат в по-ранните посеви и нападат новопоникналите пшеници. При късните сеитби вече започва застудяване и това спира развитието на житните мухи.Според синоптиците ще продължава да е топло през ноември, затова трябва да се вземат мерки и да се опазят растенията.

 Все по-ясно изразените климатични промени сериозно рефлектират върху земеделското производство. Изминалата стопанска година беше  сложна.  Може  да  се  каже,  че  почти  през  цялата  година  нямаше  дъжд. Единствените валежи бяха през юли по време на жътвата, но те нямаха стопанско значение.И  при  пшеницата,  и  при  царевицата  и  слънчогледа  добивите  се  оказват  под очакванията  на  фермерите.

 За да отговорят на предизвикателствата на природата, земеделските производители търсят селекция, която да се справи със засушаването. Повечето от тях се ориентират към френски сортове пшеница, които обещават висока братимост и съответно високи добиви.Как ще се развие пшеницата обаче, отново зависи от капризите на природата –дали ще падне дългоочакваният дъжд и дали растенията ще успеят да се закалят преди навлизането на зимата

Bayer предлага на фермерите да плащат за семената според получените добиви

Компаниите,  произвеждащи  семена  и  средства  за  растителна  защита,  могат  да  се споразумеят с фермерите заплащането за този тип продукти да зависи от получените добиви, като постиженията в областта на цифровите технологии правят създаването на подобен модел на взаимоотношения напълно реален.

 Байер вече разработва такъв модел, давайки своите препоръки и гарантирайки крайния резултат. Ако реколтата е по-слаба, фермерите  получават  отстъпка  за  стойността  на  закупените  от  тях  семена,  но  ако надхвърли очакванията, компанията получава своя дял от прираста.

Върху добивите влияят генетичните характеристики на посадъчния материал, както и редица  фактори  като  съдържанието  на  почвата,  органичните  вещества,  наличието  на полезните  микроби,  влажността,  температурата,  хранителните  вещества  и  мерките  за растителна  защита.  Постиженията  в  областта  на  изчислителните  и  комуникационните технологии позволяват събирането и обработването на данни, подавани от датчици, които са  монтирани  върху  селскостопанските  машини.

 С  подходящите  програми  компютрите могат да анализират тези данни и да разработят дори индивидуални селскостопански планове.  Същевременно  събраната  информация  помага  за  оценяването  на производителността на различните сортове семена.Въз основа на данните за времето и почвите, от 2009 г. Climate Corp разработва модел, прогнозиращ ефективността на отделните хибриди царевица.

 През миналата година той е тестван  на  20  хил.  акра,  принадлежащи  на  американски  производител  на  царевица. Хибридите, препоръчани от използвалите модела консултанти, са дали с 6 бушела (152,4 килограма –бел. ред.) по-голям добив от акър, отколкото избраните от фермера. През тази година в експеримента са се включили 17 фермери, отглеждащи царевица върху общо 100 хил. акра в 3 щата от американския Среден Запад, като препоръчаните по модела хибриди са осигурили по 9 бушела (228,6 килограма) по-високи добиви от акър.

Kомпенсират американските фермери за щетите от американско-китайския търговски конфликт

Aмериканското министерство на селското стопанство съобщи, че ще започне втория кръг изплащания на помощи за американските фермери.

Плащанията са втората част от пакет, състоящ се от три транша, на обща стойност 16 милиарда долара, обявен през май, чиято цел е да компенсира фермерите за щетите от американско-китайския търговски конфликт.

Китай наложи мита на ключови американски селскостопански износни стоки, включително соя и свинско миналата година, след като администрацията на Тръмп наложи мита на китайските вносни стоки.

САЩ и Китай се опитват да договорят първия етап от търговското споразумение помежду си, за да се сложи край на напрежението, но не е ясно кога може това да се случи.

Откакто Тръмп започна търговската война с Китай през 2017 г., американските фермери и производители са изправени пред бурни краткосрочни и дългосрочни перспективи за бизнеса си, дори когато президентът твърди, че действията му са благодатни за САЩ с положително въздействие както за фермерите, така и за американските потребители.

 

Турция се утвърждава в топ 3 в света в областта на оранжерийното производство

Турция се утвърждава в топ 3 в света в областта на оранжерийното производство.  Само за 10 години площите с оранжерии са се удвоили и са около 77,2хил.ха.Средният размер на оранжериите е относително малък–4 дка.Само 2% от оранжериите са направени по-модерни и нови технологии,което да дава възможност за прилагане съвременни производствени практики.

Производството на домати в ЕС през 2019година се очаква да се повиши със 7% на годишна база  и да достигне– 17,7 млн.т. Повишение има и при производството за прясна консумация и за преработка.Само Италия и Испания осигуряват 11 млн.т от това производство. Организациите на производителите(ОП) и Асоциациите на организациите на производителите (АОП) в сектор“Плодове и зеленчуци” представляват 50% от всички ОП и АОП.Общият им брой в ЕС надхвърля 42 хил.

През 2018 година 3,4% от обработваемата земя в България е използвана за производство на зеленчуци.За сравнение през 2017г. този процент е 2,2%. Положителното изменение се дължи предимно на увеличението в размера на откритите площи–от  73,8 хил.ха на107,8 хил.ха.Очакванията са през настоящата година общите площи с домати,пипер и краставици да се задържат около 7,75 хил.ха.

Площта на полските домати през 2019 г.се очаква да остане около 3,8 хил.ха,при пипера е възможно леко увеличение до 3,1 хил.ха,а при краставиците се очаква задържане- 0,85 хил.ха. През 2018г.основен дял в оранжерийното производство в страната заемат доматите– близо 48%  Производството на оранжерийни домати постоянно се разширява.Производството на краставици също се възстановява до 59,8 хил.т ,след като през 2017 г.спадна до 39,2 хил.тона.

През 2018 г.за трета поредна година имаме положителен търговски баланс от търговията с преработени плодове  и зеленчуци. Стойностният размер на износа възлиза на 266 млн.лв, а вносът на 260 млн.лв.През 2017 година,положителното салдо е било по-високо, а намалението на производството през 2019 година в сравнение с предходната ще доведе до отрицателно търговско салдо през тази година.

През 2019г.се очаква преработката на домати да остане около 36 хил.т.заради по-слабото производство.В средносрочен план обаче преработката на домати се оценява да нарасне до около 50 хил.т.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Евродепутатите имат големи надежди  за новата хранителна политика на ЕС

Евродепутатите имат големи надежди за новата хранителна политика на ЕС

Сряда, 20 Ноември 2019

Членовете на Европейския парламент очакват амбициозно предложение на Комисията за новата дългосрочна и интегрирана...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Министър Танева: В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството

Министър Танева: В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството

Вторник, 19 Ноември 2019

„В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството, с дял...

Компании, Събития, Анализи

Зам.-министър Иванов: Подобряване качеството и безопасността на храните е сред най-важните приоритети на МЗГХ

Зам.-министър Иванов: Подобряване качеството и безопасността на храните е сред най-важните приоритети на МЗГХ

Вторник, 19 Ноември 2019

Един от най-важните приоритети на МЗХГ е подобряване качеството и безопасността на храните“. Това...

Реколта, Пазари, Цени

Венцислав Върбанов: Трябва да се изработи стратегия за напояването в България

Венцислав Върбанов: Трябва да се изработи стратегия за напояването в България

Вторник, 19 Ноември 2019

Трябва да се изработи стратегия за напояването в България и да се стартира програма...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Около 1,3 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за Коледа

Около 1,3 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за Коледа

Сряда, 20 Ноември 2019

1 276 200 пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец декември. Допълнителната...

Иновации, Обучение, Агросвят

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе в София

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе в София

Сряда, 20 Ноември 2019

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе  за втори път в София. Българската...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.