Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29 десертни и 8 винени сорта грозде. Това  проф Мирослав Иванов - един от най-изтъкнатите български селекционери от института.

Повечето  сортове лози в колекцията са създадени в Плевен, но има и от други селекционери. Два от сортовете са съвсем нови, създадени от института в Плевен и вече утвърдени със заповед на министъра, уточни проф. Мирослав Иванов

 Предстои те да бъдат патентовани, за да започне производство на посадъчен материал от тях. Сорт Миро е бял, десертен, а сорт Йоана - розов, безсеменен. Гроздето е чарът на плодовете, подчерта дългогодишният селекционер и добави, че затова при създаване на нов сорт преследва за цел гроздето първо да грабва окото. Гроздовете да са големи, рехави и с едри зърна. Новите сортове са с такъв потенциал, каза професорът.

 В института са създали и група сортове, които издържат на стресови фактори - ниски зимни температури и основните болести, които също са показани в изложбата. Лошото  е, че много малко хора се решават да се занимават с десертното производство, коментира селекционерът.

 По думите му причините са комплексни - няма организация, която да защитава интересите на тези производители, няма и борса, на която да се изкупува тяхната продукция. По негово мнение в големи търговски вериги у нас не се намира българско десертно грозде.

 

Без ДДС за плодове и зеленчуци родно производство

Ще отпадне ли ДДС за родните производители?

 Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат. Ще ги плати търговецът". Това обясни  зам.-министър Чавдар Малинов.

 Тази промяна ще подобри събираемостта на данъците. А подобно нещо вече е въведено за житните и техническите култури. А от НАП дават  положителна оценка на това. Това ще облекчи зеленчукопроизводството и ще направи българските производители по-конкурентноспособни, коментира Малинов.

 Първо –  ние плащаме  доста ДДС. Второ – не сме конкурентни Ставка ДДС няма в целия ЕС. Ако падне ДДС-то българския земеделски производител ще стане малко по-конкурентноспособен, коментират  зеленчукопроизводители.

Поскъпване на храните и горивата прогнозира Българската народна банка

В анализа си БНБ очаква 2,6% инфлация в края на 2019 г. заради международните цени на петрола и на храните в евро. Данните показват още, че заради по-слабата очаквана реколта хлябът ще поскъпне.

Според хлебопроизводителите обаче, повишените цени няма да са заради реколтата, а заради цената на тока и предстоящото плащане на ТОЛ таксите Tол калкулатор, който на база тестови обхват на пътищата с тол такса и тестова тарифа ще изчислява дължимата такса за определен маршрут.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

Български продукти имат много обещаваща реализация на корейския пазар – вино, розово масло и храни

Второто заседание на българо-корейския комитет за икономическо сътрудничество ще се проведе на 11 септември в Сеул.

  Н.Пр. Джинго Джънг, посланик на Република Корея, Цветан Симеонов, председател на БТПП и Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката се споразумяха за темите на предстоящата двустранна сесия да се включи сътрудничество между България и Корея в областта на инвестициите в производства на продукти с висока добавена стойност.

Страната трябва да се възползва в по-голяма степен от ползите, които предлага споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея.

Заместник-министърът подчерта, че български традиционни продукти имат много обещаваща реализация на корейския пазар – вино, розово масло, козметика, храни, но изискват реклама на пазара. Според него, двете страни трябва да работят и за по-добра логистична свързаност, за да се улеснят инвестициите и туристическия обмен.

 

Сапи: На полето през Август

Основна  грижа  на  полевъда  през  август  е  дълбокото  изораване  на  освободените  от пшеницата и ечемика площи.Удължаването на времето за дълбока оран след края на месеца се отразява чувствително на добива от окопните култури, които ще бъдат настанени на тези площи.С тази обработка трябва да се внесат в почвата фосфорните и калиевите торове в норми, съобразени с почвената запасеност и особеностите на следващата култура.

Не бива да се допуска сеитба на есенници след есенници, но в случаите, в които се налага, подготовката на почвата следва да започне не по-късно от 20 дни след жътвата.Почвата трябва да бъде обработена на 16-18 см дълбочина с плугове, агрегатирани с ротационни или тежки зъбни брани. Вместо плугове може да се използва двукратното диагонално дискуване с тежки дискови брани на дълбочина 8-12 см.В края на месеца се предприема още едно дискуване на дълбочина 8-10 см.

 Нуждите на царевицата  от  вода  са  все  още  много  големи  и  при  възможност  и  добре  направена икономическа сметка следва през сухите августовски дни да се предприемат една или две поливки.Една от най-важните грижи на зърнопроизводителите през месеца е създаването на условия за съхранение на зърното от есенниците до момента на неговата реализация. Това с пълна сила важи и за онези стопани, които получават зърно под формата на рента и го използват за малките нужди на дворното си стопанство.

Настъпва времето за прибиране на фасула, отгледан за зърно. Това се отнася както за самостоятелните посеви, така и съвместните посеви с царевица. За да бъдат предотвратени загубите  от  разпукване  на  чушките  и  оронване  на  зърното,  прибирането  трябва  да  се извършва  в  ранните  часове  на  деня,  а  зърното  да  се  овършее  след  неколкодневно просъхване на изскубаните или изрязани растения.

Навреме засетият слънчоглед също навлиза във фаза за прибиране. Моментът е, когато растенията са пожълтели и само листата към върха са все още зелени, питите също са пожълтели и омекнали откъм тилната страна и само в средата има малко цветни листенца, а семената са добили нормалната за сорта окраска и кожицата на шлюпката се бели трудно с нокът.  Истина  е,  че  по-късно  маслеността  и  абсолютното  тегло  на  семената  леко  се повишават, но това не компенсира загубите от оронване и изкълваване от птици.

Фъстъците трябва да бъдат загърлени за втори път още в началото на август. Сега те са в период на най-активна вегетация и две или три поливки през най-сухия месец на годината са от решаващо значение за успеха от отглеждането им.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

EС спира вноса на канадски пресни плодове

EС спира вноса на канадски пресни плодове

Петък, 23 Август 2019

EС  спира вноса на канадски  пресни плодове, считано от 1 септември, тъй като въвежда...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Четвъртък, 22 Август 2019

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Реколта, Пазари, Цени

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Петък, 23 Август 2019

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два...

Иновации, Обучение, Агросвят

Обмяна на опит и добри практики в Трабзон, Турция

Обмяна на опит и добри практики в Трабзон, Турция

Четвъртък, 22 Август 2019

Делегация от Българска търговско-промишлена палата участва в посещение в Трабзон, Турция, което се осъществява...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.