Редица държави проявяват интерес за закупуване на зърно от България

След приключването на Министерската среща в рамките на Берлинския процес и диалога по селскостопанска политика Германия - Западни Балкани в Берлин, организирана от германския земеделски министър Джем Йоздемир, министърът на земеделието д-р Иван Иванов проведе кратък неформален разговор с министъра на земеделието на Република Северна Македония Люпчо Николовски.

Люпчо Николовски е проявил интерес за закупуване на зърно от България. Министър Иванов е подчертал, че до дни държавата започва планираното изкупуване на зърно. След приключване на процеса, при евентуално наличие на излишъци, земеделският ни министър заяви, че ще уведоми Министерския съвет. „На първо място е осигуряването на продоволствената сигурност на България“.

Ако правителството вземе решение  за освобождаване на количества, в бъдеще могат да се водят евентуални разговори и с министъра на Република Северна Македония. Интерес към българското зърно проявяват и много други държави.

В края на март стана ясно, че държавното дружество “Врана” ЕАД ще  изкупи необходимото количество зърно за Държавния резерв до 2023 година. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов не е изключил вероятността скоро да се стигне до забрана за износ на зърно от страната. "Врана" е вторият избор на Министерството на земеделието, след като от друго държавно дружество "Сортови семена Елит“ отказаха да участват в изкупуването на зърно.

Изкупуването на зърното ще става през брокери на Държавния резерв и държавата няма да плаща комисионни, с което ще се спестят 1 милион лева. Освен това се очаква, че заради големите обеми на сделките комисионните на Софийската стокова борса също да бъдат намалени

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.