Заместник-министър Георги Събев: Расте търсенето на автентични български продукти

Расте търсенето на автентични и качествени български продукти, произведени по традиционни рецепти, и това помага за развитието на стопанствата в селските райони. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на първото изложение „Български традиционни и планински продукти 2022“, организирано днес в София пред НДК от TravelNews с подкрепата на Министерството на земеделието.

Заместник-министър Събев посочи, че в следващия програмен период ще бъде отворена специална мярка, насочена към популяризиране и подпомагане на земеделски производители, които защитават продукти по европейските схеми за качество – защитено наименование за произход, защитено географско указание, храна с традиционно-специфичен характер, и планински продукт. Той призова стопаните да се възползват от тази възможност, тъй като България е богата на качествени традиционни храни.

„Това разнообразие от различни краища на страната и неговия сериозен потенциал ни показват днес земеделските производители от Родопите, Странджа, Балкана, Дунавската равнина и Пиринско, които участват в изложението, и с присъствието си гарантират високото качество на вложените суровини. Когато ги подкрепяме, всъщност помагаме за развитието на селските региони в България“, заяви заместник-министърът. 

Георги Събев коментира, че Министерството на земеделието има нов подход към тези производства и е приключила работата по Програмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти, която цели да развива местната икономика и аграрния отрасъл, както и да се съхрани характерната българска кулинарна идентичност. „Имаме храни, които може да са позабравени в днешно време, но все още пазят една дълга традиция“, изтъкна той.

Аграрният заместник-министър разговаря с участниците във фермерския пазар и отговори на множество въпроси, включително свързани с подпомагането на агросектора по Стратегическия план и възможността стопаните вече да регистрират планински продукти.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Министерският съвет одобри прилагането на дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия, превозван по море

Министерският съвет одобри прилагането на дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия, превозван по море

Петък, 02 Декември 2022

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи...

Компании, Събития, Анализи

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Петък, 25 Ноември 2022

Израел, САЩ, Полша, Австралия - светът на ябълките се събра тук, в Болцано. Благодарение...

Реколта, Пазари, Цени

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи

Събота, 03 Декември 2022

Инициативата ще подпомогне залесяването на българските гори   Министерството на земеделието стартира превърналата се в традиционна...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Приключи обработката на проекти по подмерки 6.1 и 6.3 от ПРСР 2014-2020 г.

Приключи обработката на проекти по подмерки 6.1 и 6.3 от ПРСР 2014-2020 г.

Събота, 03 Декември 2022

Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) приключи обработката на проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките  с Международните дни на боровинките

Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките с Международните дни на боровинките

Сряда, 30 Ноември 2022

Чезена, 30 ноември 2022 г. – Четири дни, посветени на боровинките, малък плод, който...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.