Селскостопанска техника: пазарът в Италия е изложен на риск в очакване на Национален план за възстановяване и устойчивост

Данните за регистрацията за първото тримесечие на годината показват спад при тракторите и възстановяване при другите видове машини след отчетената загуба през първото тримесечие на 2022 г. Като цяло пазарът остава в застой, повлиян от забавянето на процедурите за отпускане на публични средства. Съществува загриженост относно покупко-продажбата на употребявани машини, която расте драстично и не подобрява технологичното ниво на италианските ферми.

 

През първото тримесечие на тази година италианският пазар на трактори отбеляза спад в сравнение със същия период на предходната година, докато продажбите на зърнокомбайни, трактори с товарни платформи и телескопични товарачи показаха възстановяване в сравнение със спадовете, регистрирани през първите три месеца на 2022 г., но обемът на продажбите остава малък. Данните за регистрация - обработени от FederUnacoma въз основа на регистрациите на Министерството на инфраструктурата и транспорта - показват общо 5 083 регистрирани трактора през периода януари-март, спад от 5,3% след загубата от 10%, вече регистрирана през първото тримесечие на предходната година. Зърнокомбайните достигнаха 60 броя (+46,3%), телескопичните товарачи 376 (+21,7%) и тракторите с товарни платформи общо 158 (+18,8%), докато ремаркетата останаха неподвижни с 1919 броя (-1,3%). Според оценката на FederUnacoma пазарът - който в допълнение към регистрираните превозни средства включва широка гама от машини и оборудване, които се наблюдават от Статистическата служба - в момента е изложен на риск от спиране. В контекст, който вече е несигурен от тенденцията в селскостопанските доходи и вероятната суша, която може да засегне производството - обяснява федерацията на производителите - решаваща променлива е наличието на обществени стимули за закупуване на механично оборудване. Националният план за възстановяване и устойчивост, който отпуска 400 милиона евро за закупуване на "пълно електрически" и метанови трактори, както и превозни средства с прецизни устройства, в момента е в застой в очакване на процедурите за отпускане на средствата да бъдат установени . Новото дарение от 225 милиона евро специално за трактори все още предстои да бъде определено, обявено от правителството, взето от Фонда за иновации и поверено на Ismea за оперативно управление. FederUnacoma също е загрижен за постоянния ръст в продажбата и покупката на употребявани превозни средства. Само през 2022 г. - според данните за прехвърляне на собственост, обработени от Федерацията - са продадени 51 хил. трактора втора употреба, което е ръст от 30% спрямо предходната година. Това са превозни средства на средна възраст от двадесет години, които не подобряват качеството на машинния парк, работещ по нашите земи, а напротив, забавят един по-необходим и належащ от всякога процес на модернизация.

 

Рим, 28 април 2023 г

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

БАТА АГРО 2024:   216 фирми на 36 000 кв.м

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

Вторник, 14 Май 2024

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение...

Компании, Събития, Анализи

Награди за иновации на Macfrut 2024

Награди за иновации на Macfrut 2024

Петък, 10 Май 2024

Римини, 9 май 2024 г. – На втория ден от Macfrut, международният панаир за...

Реколта, Пазари, Цени

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %

Неделя, 12 Май 2024

„Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 %...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.