Жътва 2019:Очакваме 5,6 млн.тона жито

България очаква поредната добра година за зърнените ресурси. Прогнозните данни сочат, че добивите  от жито може да достигнат  5,6 милиона тона. Има индикации, които потвърждават тази цифра. Това каза при откриването на националната жътвена кампания в монтанското село Вирове министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

 Всяка година домакин на тържествената церемония е регионална организация от  Асоциацията на зърнопроизводителите. Това лято честта се падна на Монтанския съюз.  Моята прогноза е, че може да бъде прибрано  повече зърно. Засетите с пшеница площи у нас възлизат на  11 315 991 декара. А първите добиви дават надежда за много добри показатели. Ечемикът почти е прибран. Очакваният общ добив е около 500 хиляди тона. Затова може да кажем, че реколтата ще е добра. Пожелавам на всички земеделци успех.  Успехът за вас е успех за хората и за държавата. Нека добивите да са отлични“, пожела министър Танева.

Богата реколта, силна стопанска година и високо качество на продукцията пожела на колегите си председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Той изрази надежда, че щетите  от опасните явления върху земята и продукцията, която произвеждат стопаните, може да бъдат ограничени с общи усилия. И подчерта, че  тя  е  основната суровина за хляба – хубавата българска пшеница.

Една от първите задачи на Десислава Танева като земеделски министър бе да удължи срока на кампанията за директни плащания. Кампанията изтече, но от МЗХГ съобщиха, че имат готовност за удължаването, тъй като все още се очаква подаването на над 20 000 заявления за субсидии.

Десислава Танева изтъкна, че периодът, в който попадаме след евроизборите е ключов за това как ще се отрази новият програмен период на живота в селските райони.

Тя уточни, че винаги е спазвала правилата, но в България сякаш това се изкривява. Едно законодателство по европейски регламент се приема с философия, посочи Танева и допълни, че ние не трябва да търсим вратичките, а да се прилага философията, по която всеки регламент е създаден.
Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Фон дер Лайен и Шарл Мишел призоваха Великобритания да ратифицира скоро Брекзит сделката с ЕС

Фон дер Лайен и Шарл Мишел призоваха Великобритания да ратифицира скоро Брекзит сделката с ЕС

Петък, 13 Декември 2019

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия фон дер Лайен...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Четвъртък, 28 Ноември 2019

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са определени ставките...

Реколта, Пазари, Цени

САЩ постигнаха така наречената "първа фаза" от търговската сделка  с Китай

САЩ постигнаха така наречената "първа фаза" от търговската сделка с Китай

Събота, 14 Декември 2019

Съединените щати са постигнали така наречената "първа фаза" от търговската сделка  с Китай, според...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Сряда, 11 Декември 2019

ДФ „Земеделие“ продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани за Кампания 2019. Днес...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.