Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29 десертни и 8 винени сорта грозде. Това  проф Мирослав Иванов - един от най-изтъкнатите български селекционери от института.

Повечето  сортове лози в колекцията са създадени в Плевен, но има и от други селекционери. Два от сортовете са съвсем нови, създадени от института в Плевен и вече утвърдени със заповед на министъра, уточни проф. Мирослав Иванов

 Предстои те да бъдат патентовани, за да започне производство на посадъчен материал от тях. Сорт Миро е бял, десертен, а сорт Йоана - розов, безсеменен. Гроздето е чарът на плодовете, подчерта дългогодишният селекционер и добави, че затова при създаване на нов сорт преследва за цел гроздето първо да грабва окото. Гроздовете да са големи, рехави и с едри зърна. Новите сортове са с такъв потенциал, каза професорът.

 В института са създали и група сортове, които издържат на стресови фактори - ниски зимни температури и основните болести, които също са показани в изложбата. Лошото  е, че много малко хора се решават да се занимават с десертното производство, коментира селекционерът.

 По думите му причините са комплексни - няма организация, която да защитава интересите на тези производители, няма и борса, на която да се изкупува тяхната продукция. По негово мнение в големи търговски вериги у нас не се намира българско десертно грозде.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Евродепутатите имат големи надежди  за новата хранителна политика на ЕС

Евродепутатите имат големи надежди за новата хранителна политика на ЕС

Сряда, 20 Ноември 2019

Членовете на Европейския парламент очакват амбициозно предложение на Комисията за новата дългосрочна и интегрирана...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Министър Танева: В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството

Министър Танева: В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството

Вторник, 19 Ноември 2019

„В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството, с дял...

Компании, Събития, Анализи

Зам.-министър Иванов: Подобряване качеството и безопасността на храните е сред най-важните приоритети на МЗГХ

Зам.-министър Иванов: Подобряване качеството и безопасността на храните е сред най-важните приоритети на МЗГХ

Вторник, 19 Ноември 2019

Един от най-важните приоритети на МЗХГ е подобряване качеството и безопасността на храните“. Това...

Реколта, Пазари, Цени

Венцислав Върбанов: Трябва да се изработи стратегия за напояването в България

Венцислав Върбанов: Трябва да се изработи стратегия за напояването в България

Вторник, 19 Ноември 2019

Трябва да се изработи стратегия за напояването в България и да се стартира програма...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Около 1,3 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за Коледа

Около 1,3 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за Коледа

Сряда, 20 Ноември 2019

1 276 200 пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец декември. Допълнителната...

Иновации, Обучение, Агросвят

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе в София

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе в София

Сряда, 20 Ноември 2019

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе  за втори път в София. Българската...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.