Tридесет български и двадесет виетнамски компании участваха в Българо-виетнамски бизнес форум

Tридесет български и двадесет виетнамски компании участваха в Българо-виетнамски бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата и Агенцията за насърчаване на търговията на Социалистическа Република Виетнам, съвместно с Посолството на Виетнам в София.

Представители на компании, които произвеждат характерни за азиатската страна продукти, представиха в БТПП своите възможности за внос или сътрудничество с български фирми.

На форума бяха представени традиционни виетнамски сушени морски дарове, инстантно кафе, еспресо и чай с традиционни билки, сушени плодове, занаятчийски стоки, бамбукови изделия.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров представи данни за стокообмена с Виетнам. Като водещи стоки при износа на България  през последните години са пшеница и смес от пшеница и ръж, антибиотици, инсектициди, медикаменти, вина от прясно грозде. Вносът в България се характеризира с кафе, обувки, облекла, каучукови изделия, филета и меса от риби, каменни въглища, пипер и др.

Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Социалистическа Република Виетнам в България, представи икономическите показатели на страната за последните девет месеца. Ръстът на брутния вътрешен продукт  на страната за този период е 6,98%, един от най-високите за последните няколко години. "102 хиляди новорегистрирани фирми отчитаме във Виетнам, което е ръст от 5,9% на броя и 34% на регистрирания капитал спрямо същия период на предходната година", допълни посланикът. Във форума взе участие и българският посланик във Виетнам Н.Пр. Маринела Петкова.

На форума бе обсъдено и развитието на туризма между двете страни, както и вноса на квалифицирана работна ръка от Виетнам, за което има заявен интерес от български фирми. Виетнамските компании искат да развиват партньорство с български предприятия.

 Главният секретар на БТПП Васил Тодоров и Нгуен Ти Ту Туи от Агенцията за насърчаване на търговията на СР Виетнам  подписаха съвместен меморандум за сътрудничество.На форума българските фирми бяха поканени за участие в Международното изложение на селскостопански и хранителни продукти във Виетнам, което ще се проведе от 13 до 18 ноември в Хо Ши Мин. На събитието ще се представят над 300 виетнамски фирми и 100 изложители от 20 държави, които ще покажат най-новите тенденции в производството и преработката на храни.

 

 

Компании, Събития, Анализи

 Събития с участието на комисар Мария Габриел в София

Събития с участието на комисар Мария Габриел в София

Четвъртък, 23 Януари 2020

На 24 януари (петък) българският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж...

Реколта, Пазари, Цени

Търговската секция към Посолството на Република Турция в София информира за предстоящи търговски мисии в Турция

Търговската секция към Посолството на Република Турция в София информира за предстоящи търговски мисии в Турция

Четвъртък, 23 Януари 2020

Търговската секция към Посолството на Република Турция в София информира за предстоящи търговски мисии...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над76 млн.лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г.

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над76 млн.лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г.

Вторник, 21 Януари 2020

За първи път тютюнопроизводителите ще получат средствата по преходната национална помощ за кампания 2019...

Иновации, Обучение, Агросвят

„Агра 2020“ ще покаже последно поколение иновации  за класическите ферми

„Агра 2020“ ще покаже последно поколение иновации за класическите ферми

Сряда, 22 Януари 2020

Животновъдството ще бъде акцент  на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“, която ще се проведе...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.