Търговия: Споразумението между ЕС и Сингапур влиза в сила от 21 ноември 2019 г.

Държавите — членки на ЕС, одобриха споразумението за търговия между ЕС и Сингапур. Това означава, че споразумението ще влезе в сила от 21 ноември.Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: Това е първото двустранно  търговско споразумение на Европейския съюз с държава от Югоизточна Азия и основа за по-тесни  взаимоотношения между Европа и един от най-динамичните региони в света.

 То е резултат от усилията на настоящата Комисия за изграждане на мрежа от партньори, ангажирани с  осъществяването на открита, справедлива и основана на правила търговия. След встъпването ми в длъжност през 2014 г. благодарение на търговията бяха създадени 5 милиона нови работни места в ЕС, а понастоящем тя допринася за заетостта на 36 милиона души. Това, заедно с факта, че търговията представлява 35 % от БВП на ЕС, показва нейната жизненоважна роля за благоденствието на Европа.

Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви: Споразумението за търговия  със Сингапур е потвърждение за нашия ангажимент за провеждането на справедлива и основана на правила търговия. Споразумението ще бъде от полза за работниците, земеделските стопани и предприятията от всякакъв мащаб, както в Съюза, така и в Сингапур.

То включва също така строги клаузи за защита на правата на човека, трудовите права и околната среда. С това споразумение сключените през последните пет години търговски споразумения на ЕС стават 16 на брой. Това означава, че общо сме сключили 42 търговски споразумения със 73 партньори, които представляват една трета от общия размер на търговията на ЕС. Това е най-голямата мрежа от този вид в света.

Сингапур безспорно е най-големият търговски партньор на ЕС в региона на Югоизточна Азия, като общата двустранна търговия със стоки е на стойност над 53 млрд. евро, а търговията с услуги е на стойност 51 млрд. евро. Над 10 000 дружества от ЕС са установени в Сингапур и го използват като център за целия Тихоокеански район. Сингапур е също така най-предпочитаното място за европейски инвестиции в Азия, като през последните години обемът на двустранните  инвестиции между ЕС и Сингапур нараства с бързи темпове и достигна общо 344 млрд. евро през 2017 г.

Съгласно споразумението за търговия Сингапур ще премахне всички останали мита върху  продуктите от ЕС. Споразумението създава и нови възможности за доставчиците на услуги от ЕС, наред с другото в отрасли като далекосъобщенията, услугите в областта на околната среда, инженерството, информатиката и морския транспорт. Освен това благодарение на него стопанската среда ще стане по-предвидима. Споразумението също така ще даде възможност за правна защита на 190 емблематични европейски хранителни продукти и напитки, известни като географски означения. Сингапур вече е третата по значение дестинация за такива европейски  специални продукти.

В редица основни отрасли Сингапур се съгласи да премахне и пречки пред търговията, различни от митата, като например признае изпитванията на ЕС за безопасност на автомобилите и много електронни уреди или приеме етикетите, които предприятията на ЕС използват за текстилните изделия.

ЕС и Сингапур сключиха и споразумение за защита на инвестициите, което може да влезе в сила, след като бъде ратифицирано от всички държави — членки на ЕС, в съответствие с техните национални процедури

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

 Комисар Мария Габриел се включва в инициативата “Капсула на доброто”

Комисар Мария Габриел се включва в инициативата “Капсула на доброто”

Четвъртък, 21 Ноември 2019

На 22 ноември българският комисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел ще участва...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

УС на ДФЗ утвърди 776 хил. лв. по de minimis за овце и кози-майки под селекция

УС на ДФЗ утвърди 776 хил. лв. по de minimis за овце и кози-майки под селекция

Четвъртък, 21 Ноември 2019

Управителният съвет на ДФЗ утвърди финансов ресурс в размер на 776 000 лв. за земеделски...

Компании, Събития, Анализи

Международно изложение за ХВП „North East Food Show” ще се проведе в Шилонг, Индия

Международно изложение за ХВП „North East Food Show” ще се проведе в Шилонг, Индия

Четвъртък, 21 Ноември 2019

Международно изложение за ХВП „North East Food Show” ще се проведе в периода 4-6...

Реколта, Пазари, Цени

Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година

Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година

Четвъртък, 21 Ноември 2019

“Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година. В България за 2019 г....

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Бюджетът за зимните пръскания се увеличава със 71 хил. лева

Бюджетът за зимните пръскания се увеличава със 71 хил. лева

Четвъртък, 21 Ноември 2019

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ увеличи годишния финансов ресурс за 2019 г. от 5...

Иновации, Обучение, Агросвят

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе в София

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе в София

Сряда, 20 Ноември 2019

Международна конференция, посветена на кибер сигурността, се проведе  за втори път в София. Българската...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.