Мариела Йорданова: Да се намали употребата на торове, препарати и семена е възможна мисия

От Сортови семена – Разград представиха своите виждания за “по-зелено” земеделие в контекста на Зелената сделка и новата Обща селскостопанска политика за намалена употреба на торове и пестициди

“Ние фермерите искаме достъп до иновации, партньорство със земеделската наука, формули и препоръки как да работим така, че да замърсяваме минимално околната среда, като това не нарушава нашата рентабилност в зърнопроизводството”. Това заяви Мариела Йорданова, зърнопроизводител и  изпълнителен директор на “Сортови семена” - Разград в Деня на пшеницата 2021, който се проведе в опитните полета на компанията в Кубрат. Събитието събра над 150 земеделци и премина под мотото: “Да правим отговорно земеделие!”.

Освен че представиха над 50 сорта българска и чуждестранна селекция, включително и сръбска - пшеница, ечемик и тритикале, организаторите на събитието представиха своите виждания за “по-зелено” земеделие в контекста на Зелената сделка и новата Обща селскостопанска политика за намалена употреба на торове и пестициди.
“Високите изисквания на Зелената сделка не могат да се постигнат с безпринципна забрана на активни вещества, препарати и технологии без да има заместващи такива”, категорична е Мариела Йорданова. Една от възможностите, според нея е прилагане в производството на променливи норми на сеитба, торене и препарати за растителна защита.

“Торовете ще внасяме променливо след картиране и анализ на почвите в полетата. Така няма да предозираме, повтаряме и няма да вредим на здравето на почвата и водите. ПРЗ ще внасяме след обследвания и анализи поле по поле, сорт по сорт, когато е необходимо. Няма да налагаме матрици и да се поддаваме на PR-a на растителнозащитните компании. За целта обаче трябва да получим възможност за инвестиции в модерна техника”, посочи Йорданова.

По отношение на семената от екипа на “Сортови семена” препоръчват на фермерите сеитбени норми в зависимост от репродуктивната способност на сорта, датите на сеитба, потенциала на сорта, технологията на отглеждане:
“Мина времето, когато казваме, че сеитбата на пшеница се прави с 25, 29 или 30 кг./дка. Брой кълняеми семена на кв.метър в зависимост от това какъв е сортът, каква е абсолютната му маса, каква е възможността за пролетно братене, дали се прави семепроизводство или зърнопроизводство, са факторите, с които трябва да се съобразяваме”, посочи тя.

Йорданова изрази надежда, че изискването за употреба на сертифицирани семена, заедно с диверсификацията на културите и сеитбооборота ще бъдат част от зелените изисквания за следващия период на Общата селскостопанска политика.

“Когато се спази целият процес на семепроизводство с всички стадии на заготовка, обеззаразяване, апробация, сертификация, семената се превръщат в бариера срещу болести, които се разпространяват със семето, срещу почвени патогени, бариера са и срещу плевели, които нанасят много икономически щети. С употребата на сертифицирани семена се намалява и употребата на препарати за растителна защита в последствие”, обясни Йорданова.

Думите ѝ подкрепи и Петко Василев, председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България:  “Аз съм много благодарен не само на Мариела, но и на други наши водещи семепроизводители, че прокламират важността да се използват сертифицирани семена. Важно е първо в контекста на т.нар. Зелена сделка, тъй като в нея е заложено намаленото използване на пестициди. В тази връзка чрез използването на сертифицирани семена се елиминират редица от предпоставките за проблеми в един посев и съответно нуждата от използване на големи количества пестициди”.

 Да се намали употребата на торове, препарати и семена е възможна мисия, смята Мариела Йорданова. “Твърде амбициозно” обаче е изискването на Зелената сделка за 50% намалено потребление на торове в земеделското производство до 2030 г., смята тя. 

 В Деня на пшеницата организаторите разиграха и томбола, в която петима късметлии спечелиха по 1 тон семена за есенната кампания, предоставени от Сортови семена.  

 В края на събитието се проведе и ритуал за наричане за здраве и богата жътвена кампания. 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Поуки от доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона за 2020 г.

Поуки от доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона за 2020 г.

Friday, 25 June 2021

  Подкопаването на ценностите на ЕС застрашава целия Европейски съюз Подходът на Комисията се приветства, но...

Компании, Събития, Анализи

Дискусия” Фондът за справедлив преход и българските въглищни региони”

Дискусия” Фондът за справедлив преход и българските въглищни региони”

Friday, 25 June 2021

Днес от 13.00 ч. бюрото за връзка на Европейския парламент в България съвместно с...

Реколта, Пазари, Цени

Министър Бозуков обсъди с посланика на Кралство Саудитска Арабия потенциала на аграрния стокообмен между двете държави

Министър Бозуков обсъди с посланика на Кралство Саудитска Арабия потенциала на аграрния стокообмен между двете държави

Wednesday, 23 June 2021

Страната ни има възможности и потенциал за повишаване на аграрния стокообмен с Кралство Саудитска...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Продължава изплащането на субсидиите за хуманно отношение към животните

Продължава изплащането на субсидиите за хуманно отношение към животните

Thursday, 24 June 2021

ДФ „Земеделие“ преведе още над 2 млн. лв. (2 045 032,56 лева) на 205...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мария Габриел стартира общоевропейска онлайн платформа за образование за климата

Мария Габриел стартира общоевропейска онлайн платформа за образование за климата

Tuesday, 22 June 2021

Българският еврокомисар Мария Габриел организира в Брюксел първата конференция на Коалицията за образование за...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.