FAO подкрепя Тонга и редица страни, засегнати от скорошни вулканични изригвания

Щетите след масивното вулканично изригване на Тонга са огромни. Приблизително 86% от тонганците се занимават със селско стопанство, ФАО е изключително загрижена за потенциалните въздействия върху всички селскостопански сектори, включително рибарството, земеделието и животновъдството.  Засегнати са приблизително 12 000 земеделски домакинства или 85 процента от общия брой  са засегнати от това бедствие.

  Xiangjun Yao:  Ние предоставяме подкрепа в Тонга след поредица от сътресения през последните години, от които това е най-сериозното. Готови сме да засилим работата си, за да помогнем на тези уязвими общности да си стъпят на краката.Едно от първите предизвикателства е да се оцени възможното въздействие, което слоят пепел, покриващ части от острова, както и щетите от цунамито върху селското стопанство и рибарството.

  Може да има сериозни пагубни ефекти върху културите и добитъка в зависимост главно от дебелината на пепелта, вида и условията на отглеждане на културата, времето и интензивността на последващите валежи, състоянието на пасищата и животните преди падането на пепел и наличието на незамърсен фураж и вода.

 Кореноплодните култури, като сладки картофи и ямс, могат да бъдат засегнати, докато плодовете и зеленчуковите култури в целия архипелаг със сигурност  са изложени на риск. Наводняването със солена вода също вероятно ще засегне земеделските земи и възможността за киселинни дъждове е проблем.

 Предварителните оценки на ФАО показват, че 60-70% от животновъдните  обекти - предимно свине и домашни птици  са засегнати по някакъв начин. Очакваното въздействие върху рибарството също е причина за безпокойство. Консумацията на риба на глава от населението е малко ниска за Тихия океан (25-35 кг/година), но рибарството може да стане важен източник на храна след това бедствие, като се имат предвид потенциалните последици от покритието от вулканична пепел върху земята, която произвежда местни хранителни запаси.

Вече е ясно, че Тонга вероятно ще се нуждае както от краткосрочна, така и от дългосрочна помощ. ФАО  ще направи оценка на щетите и ще вземе първоначални мерки  като реакция.

 Дори преди това последно изригване на вулкана Хунга Тонга Хунга Хаапай, около 23%  от населението на Тонга е било засегнато от умерена до тежка продоволствена несигурност. Селскостопанският сектор допринесе с близо 14% от БВП на Тонга и представлява над  65 процента от износа. Основните изнасяни продукти са кава, тикви, кореноплодни, кокосови орехи и риба.  Рибарството и свързаните с него дейности също са важен източник на храна, особено за общностите в по-изолираните от 36-те населени острова на Тонга.

 FAO работи в Тонга в продължение на много години, за да помогне за укрепване на устойчивостта и продоволствената сигурност,  обучава млади фермери, подкрепя жените за създаване на разсадници за декоративни растения и прави рибарството в страната по-устойчиво. Страната, която се състои от общо 169 острова е една от 14-те малки островни развиващи се държави (SIDS) в Тихия океан. Регионът е сред най-податливите на бедствия в света, изправен пред редица природни опасности, включително циклони, суша (включително Ел Ниньо) и вулканични изригвания.

 Тонга, Вануату, Соломоновите острови и Фиджи са сред 15-те най-застрашени страни в света от екстремни природни бедствия, включително уязвими към климатичната криза.  През последните няколко години ФАО подкрепя Тонга и редица страни, засегнати от скорошни вулканични изригвания,  предотвратява влошаване на продоволствената сигурност, помага за евакуирането на животните, възстановяването на изгубените добитък и др.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.