Ръст в цените на основни хранителни стоки

За последната една година така наречената потребителска кошница е поскъпнала средно със 17 %.

 Най-тежък е ударът върху джоба ни при зеленчуците. С над 50% са скочили цените на вносните домати и червените чушки. Осезаемо по-скъпи са и краставиците, морковите и зелето. Единственият зеленчук, който е по-изгоден спрямо миналия януари е зелената чушка. Да направим хляб или да сложим сладкиш на трапезата също ни излиза по-солено от миналата зима – олиото и брашното са скочили с над 30% за година. Поскъпнали са още млечните продукти и захарта.

Ще се появят продукти с много ниско качество, за да задоволят нуждите на хората с ограничени средства. Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси. Тази тенденция се следва и от пазара на храни, каза председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Надеждата е да видим стабилизация на пазара на енергийни ресурси, т.е. системите да се оптимизират и да станат предвидими и добре да се планира. Тогава може да видим и дефлационни процеси – при положение, разбира се, че климатът е благосклонен и има добри реколти'', категоричен е Иванов.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.