Комисарят Мария Габриел и кметове се обединиха за повече инвестиции в иновации и стартъпи в градовете

Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел се срещна в Брюксел с кметове, участващи в Европейското партньорство на стартъп градовете. Това е нова общоевропейска инициатива за мрежа от градове с цел насърчаване на разработването на взаимосвързани стартъп стратегии на местно ниво.

  Тя включва 28 европейски града, представляващи 15 държави-членки. На срещата бяха представители на морската ни столица Варна и Челопеч, където се изгражда първото стартъп село. Импулс за тази инициатива даде Срещата на върха на стартъпите в София през 2018 г. под егидата на българския еврокомисар. Тогава тя обяви създаването на две стартъп мрежи - за Централна и Източна Европа и за Западните Балкани, които вече работят успешно.

 На срещата  с кметовете, Мария Габриел информира за предстоящата декларация „Обединяване на сили за засилване на устойчивата цифрова трансформация в европейските градове и общности“ и ги насърчи да я подпишат. Декларацията ще бъде обявена официално от финландското председателство на 10 декември. „Градовете представляват 72% от европейското население и са центрове на технологични и социални иновации.

  През последните години в тях са разработени много иновативни цифрови решения, но тяхното влияние върху обществото като цяло остава ограничено и неравномерно разпределено в целия ЕС. Инициативи като Европейското партньорство на стартъп градовете са част от отговора на това предизвикателство. Така градовете могат да увеличат мащаба на цифровите решения и 300 милиона европейци да се радват на по-добро качество на живот в следващите години. Цифровата трансформация ще помогне на градовете да изпълнят своите климатични цели и да се намали вредата за околната среда“, заяви българският еврокомисар.

 Тя даде някои добри примери за стартъпи, променящи начина на живот в града в днешно време. Т. напр. успешната транспортна компания Болт, стартирала в Естония, сега е европейски конкурент на Юбер, като оперира в 100 града в 30 държави с 25 милиона клиенти. За да има повече такива успешни примери, Мария Габриел отбеляза необходимостта градските цифрови платформи, данни и услуги да бъдат оперативно съвместими.

Комисарят привлече вниманието на кметовете и към първият регионален инвестиционен механизъм, предназначен специално за цифровите иновации и разрастването на стартиращите цифрови предприятия в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Инструментите на механизма ще финансират както ранния етап, така и фазата на разрастване на стартъпите, които изискват рисково финансиране.

Инициативата ще се стреми също да предложи програма за техническа помощ за засилване на институционалния капацитет на публичните агенции в регионите за проектиране, разработване и прилагане на програми за иновации.

В контекст на бъдещия й ресор и новия седемгодишен бюджетен период, Мария Габриел наблегна на програма Хоризонт Европа. „В програма Хоризонт Европа ще засилим амбицията си и градовете ще играят централно място в политиката за научни изследвания и иновации. Чрез новия Европейски съвет за иновации, който сега е пилотен в рамките на „Хоризонт 2020“, и новия елемент Иновационни екосистеми, планираме да подкрепим политики за улесняване растежа на националните, регионални и местни иновационни екосистеми.

  Обвързването на тези екосистеми на равнище ЕС е голямо предизвикателство. Но това е в голяма полза на иноваторите, защото така могат да се допълват и бъдат по-конкурентни на глобалния пазар. Като кметове вие имате ключова роля в създаването на благоприятна за иновациите екосистема с частния сектор. Трябва да улесните и прилагате политики, които ще помогнат за създаването на жизнени предприемачески екосистеми, които могат да подхранват технологичните иновации и да доведат до конкурентни на пазара продукти и услуги“, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

 По време на срещата беше представен и пилотният проект на Европейското партньорство на стартъп градовете, който се осъществява от Варна и румънския град Клуж-Напока. Очаква се през март да бъде организиран Младежки лагер за иновации, обединяващ три ключови думи: иновации, младеж и предприемачество.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Меркел: Европейският съюз трябва да действа заедно срещу климатичните промени

Меркел: Европейският съюз трябва да действа заедно срещу климатичните промени

Неделя, 08 Декември 2019

Европейският съюз трябва да действа заедно срещу климатичните промени, ако иска да играе водеща...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Четвъртък, 28 Ноември 2019

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са определени ставките...

Компании, Събития, Анализи

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров

Петък, 06 Декември 2019

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. В...

Реколта, Пазари, Цени

България се намира в най-силния си период по отношение на износа

България се намира в най-силния си период по отношение на износа

Неделя, 08 Декември 2019

 България се намира в най-силния си период по отношение на износа.За януари-септември износът е...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФЗ изплати близо 80 млн. лева на животновъдите за Кампания 2019

ДФЗ изплати близо 80 млн. лева на животновъдите за Кампания 2019

Петък, 06 Декември 2019

 ДФ „Земеделие“ продължи с изплащането на финансовата подкрепа на животновъдите за Кампания 2019. Преведени...

Иновации, Обучение, Агросвят

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 година

Четвъртък, 05 Декември 2019

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.