Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите от болестта Африканска чума по свинете индустриални ферми.

Чуждестранните експерти са посетили свинекомплексите в селата Българско Сливово, Попина и Ветрен и засегнатите ферми в Русенска област. Те ще проследят  вируса - откъде е влязъл, кога, и това епизоотично проучване да помогне за недопускане на заболяването при новите зареждания на обектите със свине

В последната засегната свинеферма в областта – в село Караманово, вече втори ден се извършва умъртвяване на животните, които там са общо 4500. Потвърдени са още три нови огнища на Африканска чума при диви свине - в землищата на Просена, Мечка и Писанец, с което общият им брой в областта става осем.

До момента са умъртвени по хуманен начин над 70 000 прасета.

Хората си изклаха прасетата, къде със страх, къде със сълзи на очите

 Хората си изклаха прасетата, къде със страх, къде със сълзи на очите, работата е свършена на 90 процента, оказаха се към 160, каза  кметът на Кресна Николай Георгиев. Според него все още няма ясни доказателства, че в Кресна има огнище на африканска чума, а прасето е подхвърлено, смятат в градчето.

В  р. Струма в Кресна бе открито мъртво прасе, три дни по-късно пробата се оказа положителна за Африканска чума

 Два екипа от ОДБХ –Благоевград  подготвят дезинфекция, това ще стане във всеки един двор,  до 2-3  каза д-р Атанас Григоров Той каза, че са подготвени да умъртвяват прасетата, ако това не са сторили стопаните им, но се надява да не се стигне до там. А след приключването в Кресна се захващат с 10-километровата зона, където ще се извършват прегледи на прасетата, но препоръчват на хората да си ги заколят.

Грешни решения на земеделското министерство и Агенцията по храните са спомогнали за кризата с африканската чума по свинете

Грешни решения на земеделското министерство и Агенцията по храните са спомогнали за кризата с африканската чума по свинете, смята регионалната колегия на ветеринарите в Стара Загора.

 Още миналата година от Ветеринарния съюз са предложили на институциите бърза регистрация на всички домашни прасета с облекчена процедура, но са им  отказали.  

Ветеринарите са предложили регистрация на прасетата по лична карта и ЕГН на стопаните, за да могат да се обхванат максимален брой животни. От Агенцията по храните изискват обаче мерки за биосигурност, номер на обекта, комисия, която да го приеме, купуване на прасе само с ушна марка и това отблъсна хората от процедурата. Решението на МЗ през 2014 г. да не подписва "рамков договор" с ветеринарите и да не финансира определени ветеринарни дейности доведе до липса на превенция относно заболяванията, коментират ветеринари.

Политици, държавна администрация, да се опитват да наложат начин на работа, който пак ще доведе до същите резултати. Ние сме 100 процента сигурни, че ние ще катастрофираме до следващата епизооти, каза д-р Алчев, председател на регионалната колегия.

Като положителен пример той изтъкна желанието на министър Танева да се допитва до академичната общност и ветеринарните лекари и  определи мерките сега срещу епидемията като "адекватни".

 

Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане

Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2019.

 Изискванията се прилагат за първи път и се отнасят за Схемите за обвързано подпомагане за месодайни крави или юници, за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол и за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол

Тези указания имат за цел да улеснят земеделските стопани при доказване реализацията на животните по схемите за обвързано подпомагане за месодайни животни. Реализацията на животните за целите на директните плащания трябва да е придружена от Ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване на животни, когато се касае за реализация на живи животни в границите на страната. Изискват се и сертификат за вътрешна търговия е ЕС или Сертификат за здравословно състояние при износ, когато реализацията на живи животни е извършена извън границите на страната, както и счетоводни документи.

Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да са издадени в периода от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г. Те трябва да бъдат представени в срок от 5 до 31 октомври 2019 г. в съответната  областна  дирекция  на  ДФ  „Земеделие“-РА. 

В системата на БАБХ–ВЕТИС, движението на животните в съответствие с издаденото ветеринарномедицинско свидетелство, трябва да е със статус „завършен“, а статусът на придвижените животни трябва да е „пристигнало“, за да бъде зачетена реализацията. Незавършени движения на животни във ВЕТИС, независимо от това дали са придружени от счетоводни документи и номер на ветеринарномедицинско свидетелство или сертификат, няма да се считат за валидна реализация.

Срокът, в който животните,  заявени  по  схемите  за  подпомагане,  следва  да  останат в  стопанството за Кампания 2019 е 05.09.2019 г. включително за животните, заявени за обвързано подпомагане по схемите СМКЮ, ЕЖСК-месо и ДПЖСК.  За животните, заявени по схемата за Преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки - ПНДЖ 3 срокът е 25.09.2019 г. включително.

Минималната реализация по СМКЮ е 0,2 бр. животни от същия вид на допустимо за подпомагане животно по схемата, а за тези под селекционен контрол е 0,25 бр. За ДПЖСК изискванията се различават в зависимост от заявената порода .

 

Четвърто денонощие продължава протестът на главния път Ямбол-Сливен

Четвърто денонощие продължава протестът на главния път Ямбол-Сливен заради искането да бъдат евтанизирани прасетата от „задния двор“.

Хората твърдят, че животните им не са болни и не разбират какво налага умъртвяването им. Един от недоволните е Желязко Христов. Той категорично отказва да убива прасетата си. По думите му ще ги запали, но нито едно няма да убие.

Пред Нова телевизия граждани разказаха  защо подкрепят протеста на хората. Те искат оставката на Дамян Илиев и да се спре искането за избиването на животните. Недоволните остават на протест за неопределено време. Заради продължаващата блокада полицията отбива движението по обходни маршрути.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Събота, 24 Август 2019

Председателят Доналд Туск ще представлява ЕС на срещата на върха на Г-7. С лидерите...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Четвъртък, 22 Август 2019

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Реколта, Пазари, Цени

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Събота, 24 Август 2019

Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Петък, 23 Август 2019

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два...

Иновации, Обучение, Агросвят

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

Събота, 24 Август 2019

България е класирана на престижното 13-о място, изпреварвайки Гърция и Австралия сред най-добрите в...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.