„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи от язовирите „Копринка“ и „Жребчево“. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов и изпълнителния директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева с министъра на околната среда и водите Петър Димитров. Срещата се проведе в МОСВ по искане на МЗХ предвид кризисната ситуация с водата за напояване в някои райони на страната.

Заместник-министър Капитанов посочи, че заради проблема с водата, напрежението в сектора е голямо. „Трябва да намерим решение. Напояването е приоритетно за нас“, категоричен бе той.

Снежина Динева обясни, че съгласно разпоредбите на Закона на водите и Наредбата за ползване на повърхностни води, всеки месец до 26-то число от дружеството се подават заявки до МОСВ за ползване на вода от значимите комплексни язовири. Такава заявка, в срок, вече е подадена за месец юни. По време на срещата стана ясно, че от заявените водни маси от 26 язовира са редуцирани за общо 7 от тях. Тя поясни, че приоритетно първо водите се използват за питейно-битови нужди, , а след това за напояване, за енергетика и ВЕЦ-овете трябва да се съобразяват с графика за напояване на дружеството. „Растенията в момента са в началото на вегетативния си период и се нуждаят от вода за нормалното си развитие“,  каза още Динева.

Министър Димитров изрази разбиране на проблема и се ангажира да се преразгледат възможностите за осигуряване на вода от язовирите „Копринка“ и „Жребчево“ при отчитане на ниското ниво на запълване на язовирите.

На срещата се обсъди и очакваният резултат от рехабилитацията на напоителните канали, която стартира в началото на тази година. Основната цел на обновяването на съоръженията е ефективното използване на водните ресурси чрез въвеждането на нови и съвременни технологии. Те ще доведат до реално намаляване на загубите и консумацията на вода в селското стопанство. Снежина Динева даде за пример напоителния канал на територията на клон Шумен, който бе реновиран по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. „В момента със същото количество вода напояваме допълнително още  5400 дка земеделски площи“, каза тя. С изпълнението на 24-те проекта по подмярката се предвижда поливните площи в страната да се увеличат с минимум 200 000 дка, като потенциалната икономия на вода ще бъде поне 50%. В настоящия програмен период в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за инвестиции в хидромеиоративна инфраструктура е предвиден бюджет от 100 млн. евро, стана ясно още на срещата.

БАТА АГРО 2024: 216 фирми на 36 000 кв.м

На 13 май на Летище Стара Загора беше открито Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Форумът за иновации, технологии и срещи на бизнеса се провежда от 13 до 17 май включително, като в него участват 216 фирми-изложители върху 36 хиляди кв.м. нетна изложбена площ.

 

На официалното откриване присъстваха министърът на земеделието Георги Тахов, заместник-кметът на Стара Загора Радостин Танев, областният управител на Стара Загора Ива Радева, както и представители от държавната и местна администрация. Събитието започна с тържествен водосвет, а всички официални лица и гости на проявата бяха поздравени с изпълнение на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“.

 

„Щастливи сме да посрещнем българските земеделци за пореден път в най-голямото изложение за агро техника и технологии у нас. Тук на едно място показваме всички последни иновации в агро технологиите от изминалата година в световен мащаб. Благодарим на нашите изложители, че отново ни се довериха и избраха  платформата БАТА АГРО“, коментира Даниел Минев, Председател на Управителния съвет на  Българска асоциация на търговците на агротехника.

 

Традиционно участници в изложението са официалните вносители на световноизвестните брандове за земеделска техника, както и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, семена, торове и препарати, резервни части, инструменти и други. Освен това бизнеса си ще представят и фирми за консултантки услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други. Десетки са и чуждестранните фирми-изложители в БАТА АГРО, като сред тях са и държавите Полша, Аржентина и Украйна, които участват с колективни щандове. Пълният бизнес профил, представяне и контакти на изложители е наличен в електронния каталог в уебсайта на форума.  

 

И тази година в рамките на агрофорума се провеждат демонстрации на машини – самоходна и прикачна техника, пръскачки, дронове и прецизни технологии. Земеделските производители ще могат да направят тест драйв и да видят на живо действието на машините на полето.

 

За БАТА АГРО 2024 е организирана и нова, подобрена хранителна зона. Тя ще предлага още по-

 

 

 

голямо разнообразие от прясна, домашно приготвена храна, като освен типичното барбекю, ще има и обедно меню с готвени ястия, бургери и сандвичи, както и различни десерти и крафт бира.

 

За поредна година БАТА АГРО дава възможност на българските производители да представят своите качествени продукти в рамките на фермерския пазар, организиран съвместно с Кооперация „Хранкооп“. На него гостите и посетителите на изложението ще могат да закупят директно от производителите сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, вино, мед и пчелни продукти, билки и подправки, занаятчийски печива и много други.

 

 

Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО. Работното време е от 09:00 до 18:00 часа, като само в последния ден, 17 май, е до 14:00 часа.

 

 

 

За Специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО

БАТА АГРО е най-големият форум в България за представяне на земеделска техника, продукти и услуги за земеделието и се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Изложението се провежда от 2010 г., като през годините то спечели доверието на хилядите земеделски производители с добра организация, разнообразие на представените експонати и лоялни търговци. Разгледайте БАТА АГРО 2023 от въздуха и се разходете по алеите за посетители чрез нашата виртуална разходка: https://bata-agro.com/bataagro360/bataagro2023/

 

 

 

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

 

Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини се проведе в Serralunga d'Alba, в сърцето на района Langhe в Пиемонт. Пазарните данни, анализите на сценариите и фокусът върху нуждите от обучение бяха в центъра на заседанията, по време на които беше подчертана стратегическата роля на EIMA International за повторното стартиране на пазара в сектора. Беше представена Академията за висше образование AFI, нов проект на FederUnacoma за укрепване на уменията в компаниите.

 

Италианският пазар на селскостопански машини бележи време, чакайки системата за обществени стимули да бъде отблокирана и покупките да започнат отново. Износът също намалява, поради неблагоприятната икономическа ситуация и по-високите производствени разходи, които се отразяват на крайната цена на машините. Следователно, за да поднови сектора, италианската асоциация на производителите FederUnacoma засилва дейността си на политически, промоционален и обучителен фронт с пълна програма, която трябва да бъде изпълнена до следващата есен. Това стана ясно от мозъчния тръст на тема „От управление на бизнеса до маркетинг на търговски панаири: печелившите умения за агромеханичната индустрия“, който Федерацията организира на 28 март - в конферентния център на винарната Fontanafredda в Сералунга д'Алба в Пиемонт - включващи компании-членки и панел от експерти от различните дисциплини. След откриващото приветствие от бизнесмена Оскар Фаринети - собственик на винарната домакин - пленарната сесия беше открита с изказване на президента на FederUnacoma Мариатереса Маскио, която предостави актуализирани данни за пазара (общ спад на тракторите през първите два месеца на годината, с 14% загуба за САЩ, 22% за Индия, 3% за Франция и 25% за Италия), подчертавайки как Федерацията има добре изградена стратегия за намеса именно за да реагира на риска от стагнация в сектора.

Възстановяването на хидромелиотивната система е приоритет за екипа на МЗХ

Възстановяването на хидромелиотивната система в България с оглед на прогнозираните климатични промени е приоритет за екипа на МЗХ. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Националната научна конференция по околна среда, организирана от Националния институт по метеорология и хидрология.

В конференцията участваха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Станислав Анастасов, заместник-председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Татяна Султанова-Сивева, и. д. генерален директор на НИМХ проф. д-р Таня Маринова.

Министър Вътев подчерта значението на инфраструктурата за отводняване и превенция на неблагоприятни климатични събития, за съхранението на водата и ефективното ѝ използване в земеделското производство. В тази връзка той посочи и значението на научните изследвания и метеорологичните прогнози при планирането на политики в областта на селското стопанство. Той допълни, че благодарение на метеорологичните приложения немалко  земеделски производители успяват да планират дейността си така, че да намалят разходите си.

Работим перфектно с МОСВ, имаме много добра комуникация и вървим към разрешаването на много тежък проблем - достъпа до вода за напояване, каза министър Вътев. Той допълни, че режимът е усложнен до такава степен, че голяма част от земеделските стопани се отказват. В момента работим за опростяването на този разрешителен режим, като крайната ни цел е държавата да бъде задължена да доставя достъп до поливна вода за земеделските стопани, заяви министърът. Той даде конкретни примери за увеличаване на добивите в резултат от напояването.

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

163 фирми вече са заявили участие върху повече от 33 хиляди кв.м. изложбена площ

 

 

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май 2024 година на Летище Стара Загора. То се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника и традиционно ще представи най-новото от техниката и технологиите в агро сектора, както и продукти и услуги за земеделието.

 

163 фирми вече са регистрирани за участие върху повече от 33 000 кв.м. нетна изложбена площ. Сред тях са най-големите вносители на земеделска техника, представящи световноизвестните брандове в сектора, напоителни системи, семена и препарати, резервни части, автомобилни и строителни фирми, консултантски и финансови институции и много други.  

 

Регистрациите за изложители продължават, като само до края на февруари те ползват отстъпка в размер на 20%. А за фирмите, които участват за първи път във форума, са валидни отстъпки до 40%.

 

БАТА АГРО се провежда на открито и за поредна година ще организира демонстрации със земеделска техника и технологии. Така земеделските производители могат да направят тест драйв и да видят операциите на машините в реални, полеви условия.

 

Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – предварително в уебсайта на БАТА АГРО или на място в дните на изложението. Работното време е от 09:00 до 18:00 часа, като само в последния ден, 17 май, е до 14:00 часа.

 

 

За Специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО

БАТА АГРО е най-големият форум в България за представяне на земеделска техника, продукти и услуги за земеделието и се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Изложението се провежда от 2010 г., като през годините то спечели доверието на хилядите земеделски производители с добра организация, разнообразие на представените експонати и лоялни търговци. За този период изложбените площи нараснаха повече от два пъти, като при последното, петнадесето издание на изложението участваха 209 фирми върху 35 700 кв.м. нетна изложбена площ. Посетителите за петте работни дни бяха близо 15 500 души.

Разгледайте БАТА АГРО 2023 от въздуха и се разходете по алеите за посетители чрез нашата виртуална разходка: https://bata-agro.com/bataagro360/bataagro2023/

 

За повече информация: Ния Чакова, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | 0889997738

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Четвъртък, 18 Юли 2024

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Сряда, 17 Юли 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.