Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти и любители на вкусни месни продукти от всички възрасти в Сливен. Голям базар, гореща скара, чеверме, месни деликатеси на „Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“ АД - с. Голямо Враново, „ЕКО МЕС“ ЕООД - с. Величково, „ВИАТЕКС 66“ ЕООД - гр. Сунгурларе, „ДИАНА – МИ“ ЕООД - с. Кортен, „Бурденис 379“ ООД - гр. Свиленград и защитения в ЕС „Горнооряховски суджук“ на фирма „Р.А-03-БОБИ“ ООД - гр. Горна Оряховица посрещаха повече 10 000 посетители на XVI-то Национално животновъдно изложение Сливен 2020. Поредица от информационни и забавно-образователни събития събраха около щанда на асоциацията от най-малките, през бъдещите кулинари от сливенската гимназия по туризъм, до водещи професионалисти - производители и преработватели на месо.

 

„Провеждаме „Дни на българското месо“ вече 4 години подред и сме щастливи отново да бъдем партньор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и да участваме в най-голямото животновъдно изложение у нас. Това дава възможност на фирмите, които членуват в нашата асоциация, да си партнират още по-успешно с фермерите и животновъдните стопани, за да има все по-качествена и вкусна храна на българската трапеза. В Сливен показахме великолепни продукти в резултат на това успешно партньорство и дадохме възможност на стопаните да заимстват съвременни практики и да обменят опит в областта на животновъдството и преработката на месо“, каза Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

 

В поредицата от събития в рамките на инициативата имаше и такива за най-малките потребители. Специално за децата от Детска градина „Здравец“ в кв. Речица беше организирано шоу със забавни игри и награди под мотото: „Опознай животните и как да се храним здравословно! Защо трябва да ядем месце!“. След като се запознаха с животните на изложението, децата се състезаваха кой ще подреди най-бързо пъзел, а бате Ники ги забавлява с развлекателни игри и викторина. С много емоции и впечатления децата си тръгнаха от изложението с пълни ранички с подаръци и, разбира се, с месни продукти от фирмите „Белла България“ и „КЕН“.

 

Младите кулинари от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен учиха как се определя качеството на месото и месните продукти с помощта на сензорния анализ. Д-р Даниела Данаджикова от Лаборатория „Алименти-Омнилаб“, гр. Пловдив показа на ученици и преподаватели как да използват сетивните си органи – зрение, вкус, обоняние, осезание, слух и да ги превърнат в най-ценния ресурс за откриването на най-добрия продукт.

 

На информационния щанд на Асоциацията на месопреработвателите с научна и практична литература, професионалистите получаваха компетентна информация  в областта на месопреработката. Отново голям интерес имаше към сборниците с традиционни български рецептури и технологии и към най-новото издание – плакат Разфасовки агнешко месо.

 

Проектът „Дни на българското месо“ се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Понеделник, 25 Септември 2023

Докато винарната „Terre dei Pallavicini“ избира агротекстила Iride® и Fructus®, Групата продължава своите изследвания...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.