Търсенето на качествено месо се повишава, но само специалистите могат да предложат отличен продукт на разумна цена

Джузепе Пантелеони, собственик на KBS Genetic, Франция

„Нашата основна цел е да поддържаме и подобряваме качествата, които правят Лимузин една от най-разпространените породи в света”, казва собственикът на една от най-иновативните френски фирми за развъждане на говеда

Г-н Пантелеони, бихте ли се представили на нашите читатели?
Занимавам се с развъждане на крави от породата Лимузин от 1974 г. Точно през тази година баща ми купи първата юница Лимузин във Франция. Моето стадо беше в Италия, в Пиаченца - град по долината на река По. Занимавах се основно с развъждане на расов добитък, но и с угояване на млади бикове за малките супермаркети в региона. На 180 хектара площ отглеждах 150 крави.

През 1985 г. бях сред основателите на Италианската асоциация на развъждане на Лимузин, а между 1994 и 2000 г и неин президент. През 1997 г. бях избран за президент на Европейската федерация на лимузин асоциациите (Eurolim) и изпълнявах тази функция до 2008 г. Бил съм и президент на Международния Лимузин съвет (ILC) в периода 2000-2008 г. като бях преизбиран четири пъти поред.
Когато през 2012 г. продадох моята ферма в Италия, аз се преместих във Франция и купих стопанство от 138 хектара близо до Лимож. Този град в Югоизточна Франция е оригиналният развъден регион за породата Лимузин. Днес отглеждам сто регистрирани крави в този прекрасен край.

Друга голяма стъпка в моята кариера бе купуването на компанията KBS Genetic от нейния основател г-н Крес. През 2013 г. той се оттегли от бизнеса и излезе в пенсия , а аз придобих фирмата. Сега ръководя екип от четирима човека и всички се занимаваме да промотираме и подобряваме развъждането на говеда.

С какво се занимава KBS Genetic? Каква е мисията на Вашата компания?
KBS е фирма за развъждане, оторизирана от френското министерство на земеделието, да селектира, събира и продава семенна течност от бици, ембриони и говеда. Ние изнасяме едър рогат добитък като през 2018 г. износът ни обхвана 19 държави, предимно в Европа, но и извън Стария континент.

Нашата мисия е да създадем ново стадо, използвайки цялото ноу хау, което вече имаме, за да помогнем на клиентите да купят точните животни, които ще могат да се адаптират към различни условия. Работим предимно с породата Лимузин – 80% от нашите крави са такива, но имаме и шароле и обрак. Развиваме партньорско сътрудничество с група, която се занимава с развъждане на кози, и през последните пет години изнесохме много млади животни в Русия. Всяка година организираме аукцион за продажба на най-добрите генетично селектирани бици и юници, които сме подбрали сред нашите най-добри стопанства. От 2013 г. нашата фирма е партньор на SIMA в организирането на Simagena, където подготвяме три големи разпродажби и няколко представления.

От 1999 г. работим по един много иновативен проект, който се отнася до комбинирането на специфична група гени в породата Лимузин, които създават животни без рога. Днес сме лидер в Европа в това производство и можем да предоставим такива животни с много високо качество. През следващите 5-10 години ще трябва да увеличим производството, защото търсенето нараства с всяка година.

Нашата основна цел е да поддържаме и подобряваме качествата, които правят Лимузин една от най-разпространените породи в света. Първото и най-важно изискване на нашите клиенти е лесното отелване. Виждаме, че фермите стават все по-големи, а работещите в тях – все по-малко. Това означава, че целият мениджмънт трябва да бъде максимално опростен. Лимузин е ценена заради лесното отелване, добрия характер, отлична структура, висока млечна продуктивност, силни крака – това са качества, които я правят конкурентноспособна на всеки пазар.

Защо месодайното говедовъдство толкова важно?
Месодайното говедовъдство е важно, защото в повечето държави се повишава търсенето на качествено месо, а само специалистите могат да предложат отличен продукт на разумна цена. Развъждането на говеда е особено важно в онези региони, където поради географските особености на мястото е трудно да се развива интензивно животновъдство. Освен това, ЕС ни помага, финансирайки създаването на нови стада от високопродуктивни животни, така че моментът е добър за инвестиции.

Виждате ли българския пазар в бъдещите си планове за развитие?
Към настоящия момент ние не сме представени в България. Имаме бизнес в Румъния, Унгария, Полша, Сърбия и бихме искали да навлезем по-интензивно в Източна Европа. Мисля, че в България има добри условия за подобряване на говедовъдството. Ако някой иска да инвестира във френски породи като Лимузин и Шароле, ние можем да подпомогнем неговото развитие – техническа помощ в областта на генетиката, храненето, ветеринарното обслужване, планиране на сгради – това са част от услугите, които предлагаме. Всяка година посещаваме нашите клиенти и ги подкрепяме в техния избор. За нас ще бъде удоволствие да посетим и България.

Компанията KBS Genetic е партньор на световното изложение SIMA в организирането на салона за елитно животновъдство Simagena. Джузепе Пантелеони беше любезен да даде това интервю след едно от поредните дефилета на породисти крави.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Вторник, 25 Юни 2019

Да се подготвим уверено и сериозно за вариант "твърд" Brexit, заяви Борис Джонсън, фаворит...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

Неделя, 23 Юни 2019

От години царевицата е най-разпространената фуражна култура в нашата страна и има висок продуктивен...

Компании, Събития, Анализи

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Вторник, 25 Юни 2019

 Празник на киселото мляко ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от...

Реколта, Пазари, Цени

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Вторник, 25 Юни 2019

Към средата на м. юни 2019 г. производството на картофи, домати, фуражен грах и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.  по мярка 11

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв. по мярка 11

Четвъртък, 20 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе още близо 9 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от...

Иновации, Обучение, Агросвят

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

Неделя, 23 Юни 2019

Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения се срещна с председателя на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.