Месодайното животновъдство се разраства

През последните три години месодайните говеда в България са се увеличили  от 85 870 на 106 763 животни. Съответно при млекодайните крави е отчетено намаление от 271 329 животни на 234 055 животни.  

Анкетно проучване на 100 ферми с общо 9 000 животни от месодайния сектор показва, че стопаните очакват през следващите пет години да увеличат стадата си общо до 28 000 животни при среден годишен ръст от 40%.
 
Проучването е направено от докторанта в Икономическия университет във Варна Стефан Генов по поръчка на Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България (НАМГБ) и Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ),цитирано от Фермер бг.
 
Резултатите бяха представени при учредяването на Браншовата камара на месодайното животновъдство. Тя обединява стопани, които отглеждат месодайни говеда, овце и кози.

 Очакванията на фермерите за интензивен растеж се потвърждават и от официалната статистика на земеделското министерство. Данните показват 39% средно годишно увеличение на броя на отглежданите месодайни говеда в периода от 2012 до 2018 г.
 
Анкетираните стопани определено са ориентирани към отглеждането на животни от утвърдени породи под селекционен контрол – такива са 84% от всички участници в изследването. На практика обаче през 2017 г. месодайните крави под селекционен контрол са едва 8,2% от всички субсидирани месодайни крави и юници, показват данни от Аграрния доклад на земеделското министерство.

По схемите за директни плащания за 2017 г. за месодайните крави и юници са отпуснати 22 млн. лв., като от тях 3,250 млн. лв. са за подпомагане на животните под селекционен контрол. 67% от анкетираните заявяват, че биха участвали в развъдна организация дори без програми за субсидиране.

 Първата браншова камара на месодайното животновъдство беше учредена на 8 май в София. Тя ще  защитава интересите на животновъдите, които отглеждат месодайни говеда, овце и кози. Идеята за създаването на новата организация е на двете ключови развъдни асоциации -  Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България (НАМГБ) и Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).  Петима души влизат в Управителния съвет на камарата. Това са: Георги Андонов, Надежда Рангелова, Николай Димов, Стефка Боева и Пламен Лазаров.
 
Избраха и членовете на Контролния съвет - това са двете асоциации-учредителки АРМПГБ и НАМГБ, заедно с Иван Венински, Борис Лазаров и Георги Диков.
 
Председател на новата структура е Георги Андонов.
 
Браншовата камара ще представлява и защитава общите икономически интереси на нейните членове. Ще подпомага и насърчава развитието на техните бизнес и индивидуален стопански просперитет на всеки един от членовете, както и на бранша месодайно животновъдство, пише още в Устава на структурата.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Вторник, 25 Юни 2019

Да се подготвим уверено и сериозно за вариант "твърд" Brexit, заяви Борис Джонсън, фаворит...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

Неделя, 23 Юни 2019

От години царевицата е най-разпространената фуражна култура в нашата страна и има висок продуктивен...

Компании, Събития, Анализи

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Вторник, 25 Юни 2019

 Празник на киселото мляко ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от...

Реколта, Пазари, Цени

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Вторник, 25 Юни 2019

Към средата на м. юни 2019 г. производството на картофи, домати, фуражен грах и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.  по мярка 11

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв. по мярка 11

Четвъртък, 20 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе още близо 9 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от...

Иновации, Обучение, Агросвят

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

Неделя, 23 Юни 2019

Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения се срещна с председателя на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.