Мишел Барние: Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период за Великобритания

Великобритания няма да получи преходен период след Брекзит без сделка, която да бъде ратифицирана от британския парламент. Това предупреди Мишел Барние, преговарящият за Брекзит от Европейската комисия, предадоха световните агенции.

Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период, заяви Барние.

Удължаване на преговорите – за какво", попита Барние по време на реч в Европейския парламент. "Приключи се", допълни той. Барние подчерта, че каквото и да се случи, споразумението за напускането, което ЕС договори с премиера Тереза Мей, ще остане единствената възможна сделка.
Правителствата допълнително ще трябва да съфинансират сектора, ако искат той да се развива без сътресения. Държавите-членки самостоятелно ще започнат да покриват дефицита, след излизането на Великобритания  от ЕС. В бъдеще повече британци ще трябва да работят по полетата – например да вадят картофи, моркови или да участват в производството на зърнени култури. Това ще доведе до поскъпване на зеленчуците. Изведнъж ще се окаже, че британците отново ще имат възможността да се захванат с дейности, от които всъщност с радост се бяха отървали.

 Българите и румънците няма да бързат да се завърнат в родните си страни, а ще се оглеждат за работа в някоя друга страна от ЕС. В крайна сметка недостигът на работна ръка в земеделието е огромен. Спадът в дела на разходите за селско стопанство от общия бюджет на Европейския съюз постоянно намалява и тази тенденция е силно изразена през последните години.  За периода 2014–2020 r. пада на 37,8%

В периода 2014 и 2020 г. бюджетът за ОСП е в размер на 408,313 млрд. лева. От тях по първи стълб за пазарни механизми и директни плащания средствата възлизат на 308,726 млрд. евро, съставляващи 75,6 % от целия бюджет. По втория стълб за селските райони държавите членки си разпределят 99,587 млрд. евро
.
В дебатите за бъдещата ОСП, проведени досега, се очертаха сериозни противоречия в исканията между старите и новоприсъединилите се държави членки по отношение на новите политики в земеделието. Най-изострени бяха дискусиите по така наречената конвергенция, която показа огромната пропаст по отношение на разпределението на финансовата помощ.

 Най-остро срещу тези диспропорции се противопоставиха прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония, за които разликите в подпомагането води до сериозен натиск върху конкурентоспособността. Фермерите  бягат на Запад, защото заплатите там са по-високи и обезлюдяването се превръща в сериозен социален проблем за Литва.

Темата с таваните на директните плащания също противопоставя стари на нови държави членки. Докато една Германия например напълно подкрепя поставянето на тавани, то почти всички държави от Централна и Източна Европа настояват държавите-членки сами да определят дали и какъв размер на таваните да бъдат поставяни. Последните 30 години от развитието на българското земеделие напълно заличи от действителността малкия и среден бизнес, затова е късно тепърва да се въвеждат правила в обратната посока, които само ще влошат положението, смятат фермерите.

Самото решение за таваните и техния размер ще залегне в многогодишната финансова рамка за следващия програмен период, която се очаква да бъде подготвена и обявена от новата Еврокомисия до края на 2019 г.

Дали и как България ще се дофинансира земеделието, е въпрос на бъдещи политически решения. Искането на браншовите организации е това да стане с активното им участие – практика, която до този момент не се прилага.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Вторник, 25 Юни 2019

Да се подготвим уверено и сериозно за вариант "твърд" Brexit, заяви Борис Джонсън, фаворит...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

Неделя, 23 Юни 2019

От години царевицата е най-разпространената фуражна култура в нашата страна и има висок продуктивен...

Компании, Събития, Анализи

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Вторник, 25 Юни 2019

 Празник на киселото мляко ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от...

Реколта, Пазари, Цени

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Вторник, 25 Юни 2019

Към средата на м. юни 2019 г. производството на картофи, домати, фуражен грах и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.  по мярка 11

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв. по мярка 11

Четвъртък, 20 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе още близо 9 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от...

Иновации, Обучение, Агросвят

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

Неделя, 23 Юни 2019

Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения се срещна с председателя на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.