Цената на земеделската земя достигна 2700 лв. за декар

Земеделската земя в България - развитие на пазара, предстоящи законодателни промени и реформата в ОСП Това беше темата на двудневен семинар за агромедии, организиран от БАСЗЗ

Всичко по ОСП ще се случи след като се избере новия европарламент. Общите положения засега се отнасят до таваните, вътрешното изравняване и външното изравняване на таваните на плащанията.  Засега се коментира  таван от 100 000 лв от които ще се приспадат всички данъци и такси. За нас таваните трябва да се определят на национално ниво, тъй като стопанствата в отделните страни на евросъюза са различни. В България и Румъния например стопанствата са с големи размери, но заплатите са малки. На зърнения пазар ние се конкурираме с Русия и Украйна, където такива рестрикции на пазара няма.Това каза Галина Пейчева, зам.-председател на БАСЗЗ

Според новата ОСП изравняването на плащанията между старите и новите страни членки ще се решава след 2020.За нас това е несправедливо.Ние с Румъния искаме изравняване сега. В момента таванът на субсидиите  у нас е 150 000 евро така че по-нисък таван ще доведе до обратно раздробяване на земята. Таваните на плащанията ще се дискутират и по време на румънското председателство. коментира Галина Пейчева.

Според мен е добре е националните планове да са качени на една платформа в ЕС,  за да има по-голяма прозрачност при изготвянето на новата ОСП.
Галина Пейчева, която спечели конкурса „Евробизнесдама на годината“ на сп.“Агробизнесът“, сподели пред агромедиите:
„Плащанията от Европа могат да бъдат спрени ако не изпълним целите на новата ОСП – напр. увеличаване на протеиновите култури с 5% и т.н. Ако разликата с другите страни в ЕС е над  25% - плащанията спират.Румъния иска разликата да се качи на 45% , което едва ли ще се постигне. По-тревожното е, че никъде не може да се види какво точно сме заложили като цел в следващите пет години- какво ще се случи на бизнес ниво, а  това създава напрежение в сектора.Диалог по отношение на националния план и неговите цели не се води“.

 БАСЗЗ не подкрепя законопроекта за собствеността, поземлените отношения  и опазването на земеделските земи  и предложената в него философия на регулиране на пазара на земеделска земя. Конституционните права на над 3,5 млн. български граждани – собственици на земеделски земи са нарушени.Не е изложено конкретно как ще стават арендните отношения, особено в частта по отношение на собствеността на земята и защитата на собственика, стана ясно на семинара.Мисията на БАСЗЗ е Комасация на земеделските земи,  хидромелиорация, високи екостандарти, модерни пазарни отношения , обяви председателят на асоциацията Стайко Стайков. Той изброи факторите, които влияят върху  цената на земеделската земя в България : регион, климат, релеф ,размер, обработва ли се, комасирана ли е, напоява ли се, развива ли се на землището, каква е конкуренцията  – повече арендатори- по-ниска цена.Когато една земя има тежест – голям дълъг аренден договор, ние не можем да я продадем.
 
Ние имаме най-раздробената земя в Европа.
За Национална поземлена банка се говори от 2003 г, нашата идея,че с такава банка много по-лесно ще решаваме проблемите.Цените на земеделската  земя в момента са стабилни, като се задържа ръста от 5%.Най-високи са цените на земеделската земя в Добрич - от 2000 до 2700 лв. но  няма голямо предлагане. Арендната цена  в Добрич варира от  80 лв.до 120 лв. а в Свиленград от  25- 40 лв.Нашата земя е една от най-плодородните в света,заключи Стайков.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу АЧС

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу АЧС

Вторник, 16 Юли 2019

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по почвознание и агротехнологии проведе научен семинар за радиоекологичното състояние на почвите и водите

Институтът по почвознание и агротехнологии проведе научен семинар за радиоекологичното състояние на почвите и водите

Петък, 12 Юли 2019

 Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията проведе поредния научен семинар с актуална...

Реколта, Пазари, Цени

Кока-Кола ХБК ще предлага Costa Coffee

Кока-Кола ХБК ще предлага Costa Coffee

Четвъртък, 18 Юли 2019

Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани  ще  предлага Costa Coffee  в кен и на вендинг машини. Компанията...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Тенденцията на нарастване на двустранната търговия  с Република Корея продължава и през 2019 г.,

Тенденцията на нарастване на двустранната търговия с Република Корея продължава и през 2019 г.,

Сряда, 17 Юли 2019

За периода януари-май 2019 г. българският износ за Република Корея регистрира увеличение от близо...

Иновации, Обучение, Агросвят

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие"

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие"

Вторник, 16 Юли 2019

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие".  Злоупотребите са...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.