Цената на земеделската земя достигна 2700 лв. за декар

Земеделската земя в България - развитие на пазара, предстоящи законодателни промени и реформата в ОСП Това беше темата на двудневен семинар за агромедии, организиран от БАСЗЗ

Всичко по ОСП ще се случи след като се избере новия европарламент. Общите положения засега се отнасят до таваните, вътрешното изравняване и външното изравняване на таваните на плащанията.  Засега се коментира  таван от 100 000 лв от които ще се приспадат всички данъци и такси. За нас таваните трябва да се определят на национално ниво, тъй като стопанствата в отделните страни на евросъюза са различни. В България и Румъния например стопанствата са с големи размери, но заплатите са малки. На зърнения пазар ние се конкурираме с Русия и Украйна, където такива рестрикции на пазара няма.Това каза Галина Пейчева, зам.-председател на БАСЗЗ

Според новата ОСП изравняването на плащанията между старите и новите страни членки ще се решава след 2020.За нас това е несправедливо.Ние с Румъния искаме изравняване сега. В момента таванът на субсидиите  у нас е 150 000 евро така че по-нисък таван ще доведе до обратно раздробяване на земята. Таваните на плащанията ще се дискутират и по време на румънското председателство. коментира Галина Пейчева.

Според мен е добре е националните планове да са качени на една платформа в ЕС,  за да има по-голяма прозрачност при изготвянето на новата ОСП.
Галина Пейчева, която спечели конкурса „Евробизнесдама на годината“ на сп.“Агробизнесът“, сподели пред агромедиите:
„Плащанията от Европа могат да бъдат спрени ако не изпълним целите на новата ОСП – напр. увеличаване на протеиновите култури с 5% и т.н. Ако разликата с другите страни в ЕС е над  25% - плащанията спират.Румъния иска разликата да се качи на 45% , което едва ли ще се постигне. По-тревожното е, че никъде не може да се види какво точно сме заложили като цел в следващите пет години- какво ще се случи на бизнес ниво, а  това създава напрежение в сектора.Диалог по отношение на националния план и неговите цели не се води“.

 БАСЗЗ не подкрепя законопроекта за собствеността, поземлените отношения  и опазването на земеделските земи  и предложената в него философия на регулиране на пазара на земеделска земя. Конституционните права на над 3,5 млн. български граждани – собственици на земеделски земи са нарушени.Не е изложено конкретно как ще стават арендните отношения, особено в частта по отношение на собствеността на земята и защитата на собственика, стана ясно на семинара.Мисията на БАСЗЗ е Комасация на земеделските земи,  хидромелиорация, високи екостандарти, модерни пазарни отношения , обяви председателят на асоциацията Стайко Стайков. Той изброи факторите, които влияят върху  цената на земеделската земя в България : регион, климат, релеф ,размер, обработва ли се, комасирана ли е, напоява ли се, развива ли се на землището, каква е конкуренцията  – повече арендатори- по-ниска цена.Когато една земя има тежест – голям дълъг аренден договор, ние не можем да я продадем.
 
Ние имаме най-раздробената земя в Европа.
За Национална поземлена банка се говори от 2003 г, нашата идея,че с такава банка много по-лесно ще решаваме проблемите.Цените на земеделската  земя в момента са стабилни, като се задържа ръста от 5%.Най-високи са цените на земеделската земя в Добрич - от 2000 до 2700 лв. но  няма голямо предлагане. Арендната цена  в Добрич варира от  80 лв.до 120 лв. а в Свиленград от  25- 40 лв.Нашата земя е една от най-плодородните в света,заключи Стайков.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Събота, 24 Август 2019

Председателят Доналд Туск ще представлява ЕС на срещата на върха на Г-7. С лидерите...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Четвъртък, 22 Август 2019

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Реколта, Пазари, Цени

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Събота, 24 Август 2019

Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Петък, 23 Август 2019

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два...

Иновации, Обучение, Агросвят

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

Събота, 24 Август 2019

България е класирана на престижното 13-о място, изпреварвайки Гърция и Австралия сред най-добрите в...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.