Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2024. Два от тях бяха присъдени на ВИ „Едоардо Миролио“ – за розе от последна реколта и за отлежало червено вино. Останалите четири винени Оскари отидоха в колекциите на ВИ „Вила Юстина”, „Стефан Пирев Уайнс”, Винарна „Лозето естейт“ и ВИ „Джемперлиев“. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха близо 200 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Румъния, Гърция, Турция и Молдова.

“Този конкурс е символ на качеството, носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“и медалистите. Поздравявам ви за успеха. Панаирът винаги е бил територия на иновативни пориви и идеи, а ВИНАРИЯ е магическото събитие, което ражда звезди. Изказвам благодарността си на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и УХТ за блестящата организация и провеждане на конкурса”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той поздрави призьорите за създадените с любов напитки. 

При белите вина от последна реколта за най-добър еликсир бе обявен Семийон&Шардоне& Димят (2023) на „Вила Юстина”. Отличието получи главният технолог на избата Васил Стоянов от изпълнителния директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев. За  фаворит при младите розета авторитетното жури определи Пино ноар&Мелник (2023) на ВИ „Едоардо Миролио“. Златен „Оскар” бе присъден и на червено вино от последна реколта на Каберне фран&Сира (2023) на ВИ „Джемперлиеви“. Наградата получи собственикът на избата от Сакар Димитър Джемперлиев от проф. Пламен Моллов. При белите вина от стари реколти статуетката грабна Шардоне (2021) на известния енолог Стефан Пирев. Отличието му бе връчено от доц. д-р Иван Соколов. „Златен ритон“ получи и „Еленово Резерва” (2020) на ВИ “Едоардо Миролио” в категория „Червени вина от предходни реколти”. Международното жури присъди в същата категория още един призов ритон – на Винарна „Лозето Естейт“ за „Лонгоза УСОЕ“, създадена през 2022 г. от сорта Каберне совиньон. 

„Надпреварата при старите червени вина бе много оспорвана и по изключение тази година бе взето решение да се присъдят два ритона в тази категория, тъй като и при първата, и при финалната дегустация, се оказаха с един и същ резултат“, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Повече от 30 процента от получените за конкурса проби бяха на отлежали вина. Със златен медал бяха отличени 43 продукта от стари реколти. Четири от тях бяха присъдени на италиански вина – Primitivo на Torleanzi (2021 и 2022), Frappato (2020) и Nero D'Avola (2020) на Caruso Minini, три на ВИ „Ноя“ за Мерло (2023), Каберне фран (2023) и Карменер (2020), по два златни медала за Винарна „Лозето Естейт“ за Каберне фран (2022) и Варненски мискет (2022), „Беса Валей“ за Мерло Сира Пти вердо Кaберне совиньон  (2019), Гранд кюве и Енира Резерва и ВИ „Горун“ за Каберне совиньон Резерва (2020 и 2021). При пенливите вина за фаворити бяха обявени две напитки, създадени от Шардоне, на ВИ „Едоардо Миролио“ и на Coqueret-Benard. В новата категория на конкурса– плодови вина със сребърни медали бяха отличени малиновите еликсири на ВИ „Кубера“, позиционирана в подножието на Стара планина и на Г.Филипофф уайнс, чиито малинови насаждения са разположени край Асенова крепост и родопското село Манастир.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Димят бе отличено Тесера (2023) на „ДеВина Лозя и Вино“, за Врачански мискет (2023) на „Врачанска теменуга“, за Гарваново око (2022) на „Агрофитнес“, за Мавруд (2022) на „Конто-Н“, за сорта Гъмза (2021) Барик на ВИ „Ново село“ и за сорта Рубин Rubin Reserve (2020) на Винарна „Ялово”.

„С 30% повече бяха получените вина и спиртни напитки за конкурса тази година. Радващо е, че имаше и повече вина от чужбина, което говори за престижа на отличията от ВИНАРИЯ 2024 Амбицията ни е да продължаваме да обогатяваме конкурса през следващите години“, заяви в приветствието си председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. 

Получените за конкурса пробите бяха оценявани от 13-членно жури, в което участваха топ дегустатори от страната и чужбина, повечето от които международни дегустатори, а трима са носители на приза „Енолог на годината“ – Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова и Димитър Димов. Сред чуждестранните експерти в комисията бе известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е част от конкурса на ВИНАРИЯ.  Председатели на двете комисии бяха доц. д-р Христо Спасов и доц. д-р Николай Стоянов от Университета по хранителни технологии.

Изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев поздрави наградените и всички създатели на вина, чиито продукти радват потребителите у нас и по света.

По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш. 

Престижните отличия в Международния конкурс за вина и спиртни напитки бяха връчени от областния управител инж. д-р Илия Зюмбилев и представители на пловдивските университети: Олга Манолова – председател на Настоятелството на Висше училище по сигурност и икономика, проф. Въльо Николов – зам.-директор на Технически университет – филиал Пловдив, доц. Борян Янев – зам.-ректор по международна дейност и връзки с обществеността на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, проф. Златка Григорова – директор на Департамент по езиково обучение на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, проф. Десислав Балев и проф. Георги Костов – зам.-ректори на УХТ, доц. Христо Спасов – председател на Общото събрание на УХТ, проф. д-р Христина Янчева – ректор на Аграрен университет – Пловдив, проф. Пламен Моллов – председател на Съвета на настоятелите на УХТ.

 

 

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ ОТ ВИНАРИЯ 2024

 

„Вила Юстина” – „БиБ” – Семийон & Шардоне & Димят (2023)

ВИ „Едоардо Миролио“ – „ЕМ Розе“ – Пино ноар & Мелник (2023)

ВИ "Джемперлиеви" – Каберне фран & Сира (2023)

Stephan Pirev wines – Шардоне (2021)

ВИ „Едоардо Мирлио“ – Еленово Резерва – Каберне фран (2020)

Винарна „Лозето Естейт” – Каберне совиньон (2022)

 

 

Пресцентър на Международен панаир Пловдив

Силен интерес от страна на изложителите към EuroTier 2024

2000 изложители от 51 страни вече се записаха за водещия световен търговски панаир за професионално животновъдство и управление на животновъдството - Световно изложение за птици, за да представи всички водещи компании в птицевъдството - Голямо търсене на павилиони за държави - 12 до 15 ноември 2024 г. в Хановер, Германия - www.eurotier.com

 

(DLG). Изложението EuroTier 2024, 12-15 ноември в Хановер, Германия, привлича голям брой международни компании. С 2000 изложители от 51 държави, които вече са ангажирани девет месеца преди началото на изложбата, водещият световен търговски панаир за животновъдство и управление на добитъка е на нива отпреди пандемията, според организатора, DLG (Германско земеделско дружество).

Наситена развлекателна програма и храна на колела очакват гостите на АГРА 2024

Изложението представя всичко за малки, средни и големи стопанства

 

Наситена развлекателна програма и запомнящо се изживяване очакват всички гости на АГРА 2024. PLOVDIV FAIR STREET FOOD FEST е атракцията, която Международен панаир Пловдив организира за посетители и изложители. Te ще могат да се насладят на уменията на най-успешните Street Food майстори. Всеки ден от 11:00 до 15:00 ч. гостите на Панаира ще съпреживеят емоцията с вкусна храна и забавна програма с музика, танци, игри и викторини.

Подбрани кухни и барове на колела от цялата страна ще пристигнат в Пловдивския панаир, за да приготвят апетитно хапване и освежаващи напитки. Кулинарни специалисти ще разкрият пред посетителите тайните на автентичната българска кухня с традиционна скара и родопски специалитети. За почитателите на чуждестранната гастрономия ще има вкусна американска, мексиканска и италианска храна. Любителите на коктейли ще бъдат изкушени от различни авторски питиета. Предвидени са и множество томболи, викторини с награди и изненади за децата. На откритата сцена, разположена до Палата №13, ще се качат Оркестър „Виво Монтана“, Димитър Туджаров – Шкумбата, Ива и Велислава Костадинови, Дует „Аморе“ и БГ Дуетът. Те ще забавляват гостите през петте панаирни дни.

Най-новите машини и технологии в аграрния сектор ще бъдат показани непосредствено преди началото на земеделския сезон на АГРА 2024 в Международен панаир Пловдив. 32-рото издание на Международната изложба за агробизнес ще даде нужните решения за модерното земеделие. Предстоят десетки премиери на едра техника и продукти, на рационализации и иновации. Форумът събира отново науката, практика и услугите в бранша на едно място, за да покаже последните постижения. Във фокуса на експозицията са новостите, които оформят прецизното земеделие чрез дигитализация и внедряване на изкуствен интелект с цел икономия на ресурси и минимизиране на разходи.

С богатата програма АГРА затвърждава статуса си на най-мащабната проява за агробизнес в Югоизточна Европа. Тя се провежда отново под егидата на Министерството на земеделието и храните и в партньорство с АГРОТЕХ и Селскостопанска академия.

Земеделските производители ще открият огромно разнообразие на семена, зеленчуков разсад и овощни дръвчета, градинарски и фермерски инвентар, торове и препарати за растителна защита, поливни съоръжения и автоматизирани системи за  продукция на открито и в оранжерии, машини и съоръжения за животновъдство. Всичко за малкото лично стопанство, за средни и големи ферми, за агробизнеса и свързаните дейности ще бъде показано в Международен панаир Пловдив от 20 до 24 февруари 2024 г.

 

Пресцентър на Международен панаир Пловдив

Дионисиево шествие възвестява началото на ВИНАРИЯ 2024

Дионисиево шествие ще пренесе жителите и гостите на Пловдив в атмосферата на предстоящата Международна изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ 2024.

Кукери от селата Отец Паисиево и Войнягово, гайдари от ансамбъл „Еподай“ и състав от пловдивския фолклорен ансамбъл „Тракия“ ще дефилират по улица „Александър Батенберг“ в събота, 17 февруари 2024 г. Всички желаещи могат да се включат в празника, който ще започне в 11.30 ч. от градинката до Римския стадион. Атрактивната трупа ще мине по Главната улица и ще стигне до площад „Стефан Стамболов“, където ще зарадва публиката със специална програма. Там ще бъде разположена и 50-литрова бъчва с вино на изба „Ямантиеви“, осигурена за почерпка на пловдивчани и гости на града.

Дионисиевото шествие се организира няколко дни преди старта на ВИНАРИЯ и символично възвестява началото на престижното изложение в Международен панаир Пловдив. ВИНАРИЯ 2024 ще се проведе от 20 до 24 февруари и ще покаже колекции от вина и високоалкохолни напитки на компании от осем държави, както и иновации за индустрията.

Богато винено разнообразие очаква ценителите и дегустаторите – продукти на световно признати бутикови изби, изтънчени вина от Тракийската низина, гроздови еликсири от Дунавската равнина, елегантни тероарни и класически линии с вкус на мавруд, кеберне, мерло и други. Бяло, червено и розе на семейни винарни и утвърдени големи производители от различните региони на България ще илюстрира винената карта на страната ни. Наред с традиционните гроздови вкусове виносъздадетелите ще презентират авангардни серии с дъх на плодове. За първи път плодовите вина и напитките на винена основа са отделени в самостоятелна категория в международните дегустации, които излъчват носителите на „Златен ритон“ от ВИНАРИЯ. Тази година експертното международно жури ще оценява над 150 проби в конкурса, който се организира от Международен панаир Пловдив, Съюза на енолозите и Университета по хранителни технологии.

Плодовият аромат се открива и при спиртните напитки, които ще бъдат експонирани на ВИНАРИЯ 2024. Посетителите ще могат да опитат и най-популярното питие – бирата, от известни пивоварни.

В 31-вото издание на ВИНАРИЯ има и силно международно участие. Посетители и търговци ще намерят експозициите на квалитетни изби от Италия, Франция, Гърция, Молдова, Турция, Румъния и Сърбия.

Градът на виното и деликатесите е сред най-атрактивните за посетителите зони, където освен подбраните колекции вина и спиртни напитки, те ще могат да опитат изискани храни и специалитети от изложбите ФУДТЕХ и ВКУСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ.

 

 

 

Пресцентър на Международен панаир Пловдив

Конгресът Interpoma 2024: Прожектори върху новите генетични технологии

Традиционният търговски конгрес на ябълковата индустрия е разделен на две сесии, насрочени за сутринта на 21 и 22 ноември 2024 г. по време на 13-ия Interpoma във Fiera Bolzano.

 

Берлин, 7 февруари 2024 г. – На 21 и 22 ноември 2024 г. конгресът на Interpoma ще се проведе във Fiera Bolzano по време на търговския панаир Interpoma. Конгресът е единственото по рода си международно събитие, посветено на ябълките и най-новите иновации в индустрията. Той се ръководи от Валтер Гуера, ръководител на работната група по овощарство в експерименталния център Лаймбург от 2005 г. и заместник-директор на центъра от 2021 г.

Международният конгрес е разделен на две сутрешни сесии. Панел от международни експерти ще обсъди „Генетична еволюция: Нови технологии за развъждане“ на 21 ноември, докато фокусът ще се измести към „Дигитална революция: Овощни градини на бъдещето“ на 22 ноември.

Първата конференция сутринта на 21 ноември ще включва пет основни лектори и последна кръгла маса. Anja Lukasiewicz (WUR Wageningen, Холандия) ще започне с преглед на глобалното законодателство, регулиращо индустрията. Giovanni Broggini (ETH Zurich) ще последва с актуална информация за най-новото състояние на изследванията; Нийл Картър (OS Fruits, САЩ) ще разгледа ябълките в САЩ и ще говори за ГМО сорта Arctic® Apples; Анджела Беарт (ETH Цюрих) ще даде представа за това какво мислят потребителите, а Ян Плаге (Bioland, Германия) ще представи някои ключови аргументи, изтъкнати от противниците на NBTs, Нови техники за развъждане.

На 22 ноември конференцията ще се фокусира върху дигиталните решения в самата овощна градина. Някои от вече потвърдените лектори са Walter Guerra, Konni Biegert (KOB Bodensee) от Германия, Luigi Manfrini (S3O Bologna) от Италия, Ian Goodwin (Tatura farms) от Австралия, Steve Mantle (Inovv8) от САЩ и Àlex Escolà Agustí (Universitat de Lleida) от Испания.

Уолтър Гуера, координатор на Конгреса, казва: „За пореден път Конгресът на Interpoma ще предостави на всички заинтересовани страни както преглед, така и лазерно остър фокус върху света на ябълките и как индустрията се променя. Технологичният напредък в развъждането ще бъде обсъден заедно с анализ на непрекъснато нарастващата подкрепа, предлагана от цифрови решения, главно AI, както и други.“

Ранните регистрации за Конгреса на Interpoma започват през пролетта.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции

Вторник, 20 Февруари 2024

Дългосрочно и устойчиво развитие на аграрния сектор се постига със закони и инвестиции, заяви...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще се проведе от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Понеделник, 19 Февруари 2024

163 фирми вече са заявили участие върху повече от 33 хиляди кв.м. изложбена площ     Шестнадесетото...

Компании, Събития, Анализи

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2024. Два...

Реколта, Пазари, Цени

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25% и срещат науката и практиката с най-новите постижения в земеделието

Вторник, 20 Февруари 2024

Изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ бележат ръст от 25%  и срещат науката и практиката...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Macfrut 2024: акцент върху иновациите и устойчивостта в земеделието

Четвъртък, 22 Февруари 2024

Международното изложение за плодове и зеленчуци Macfrut, което ще се проведе в Римини, Италия...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.