Назначени са двама нови изпълнителни директори на DLG

Д-р Лотар Хьовелман назначен за главен изпълнителен директор (CEO) на DLG и Freya von Czettritz за главен изпълнителен директор на DLG Holding GmbH

 

(DLG). На заседанието на главния комитет на DLG тази седмица, назначенията на д-р Лотар Хьовелман за главен изпълнителен директор на DLG e.V. (Германско селскостопанско дружество) и Фрея фон Цетриц бяха утвърдени за главен изпълнителен директор на DLG-Holding GmbH. С новото двойно ръководство DLG е добре позициониран за бъдещето. Д-р Хьовелман наследява д-р Райнхард Грандке, който по-рано тази година обяви решението си да напусне DLG, за да преследва нови професионални предизвикателства и проекти. С незабавно влизане в сила, Freya von Czettritz ще отговаря за бизнес дейностите на DLG в ролята си на главен изпълнителен директор на DLG-Holding.

 

Д-р Лотар Хьовелман, в допълнение към отговорностите си като главен изпълнителен директор на DLG e.V., ще продължи да бъде управляващ директор на Центъра за компетентност Земеделие на DLG. В новата си роля Freya v. Czettritz отговаря за националните и международни търговски панаири и бизнес събития в DLG-Holding, както и за дейностите по тестване, което включва селскостопански машини, суровини за фермата и храни.

 

Национално изложение в Сливен ще покаже модерно животновъдство и бъдещето на сектора в България

Над 550 елитни български животни ще участват в 16-тото издание на Националното животновъдно изложение. То ще се проведе на 16 и 17 септември 2022 г., а домакин на събитието ще е в град Сливен, на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево. Организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

 

Изложението ще бъде официално открито на 17 септември от министъра на земеделието г-н Явор Гечев и изпълнителният директор на ИАСРЖ г-н Георги Йорданов.

 

Най-многобройни ще са животните, които представят овцевъдството и козевъдството – 400 от 38 породи. Говедовъдството ще бъде представено с над 120 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Биволите от породата „Българска мурра“ също ще вземат престижно участие.

Интерес за посетителите ще представляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат представени от 8 породи коне Източнобългарски кон, Дунавски кон, Плевенски кон, Хафлингер, Рисиста порода, Чистокръвна Английска порода, Арабска шагия и забележителната Ахал-Теке.

Традиционно за събитието ще видим и породата „Българско овчарско куче“. Разнообразието при зайци ще бъде осигурено за изложението от Земеделския институт и много частни стопани. Освен професионалисти в бранша и любители, добре дошли на изложбата са и най-малките посетители, които е важно да възпитаваме любов и респект към животновъдството от най-млада възраст, категорични са организаторите.  

 

Предизвикателство. Сътрудничество. Съзидание.

 

Специално обособена зона ще представи стартъпи на млади предприемачи и креативни компании в сектора в България, които ще дадат нови отговори на настоящите и бъдещите въпроси на съвременното животновъдство. „Имаме амбицията да обединим таланти от стартиращи фирми и инженери по животновъдни технологии за решаване на конкретни проблеми, идентифицирани от сектора на животновъдството“, подчертават организаторите.

 

Съпътстваща програма на Националното животновъдно изложение тази година е изключително богата и пъстра. „Трансформация на животновъдството“ е основната тема, която стои във фокуса на институциите, учените и професионалистите, ангажирани в сектора. Затова в рамките на форума в Сливен ще бъдат дискутирани механизми и концепции за отглеждане, които да са благоприятни за животните, околната среда, климата, и в същото време – конкурентоспособни и ориентирани към потребителите. „Храна за бъдещето“ е друга инициатива от съпътстващата програма, която ще предоставя информация за иновативни формули и процеси за производство на фураж, в контекста на хуманното отношение към животните, околната среда и алтернативните източници на протеини. За поредна година Асоциацията на месопреработвателите в България ще участва в изложението с кампанията „Дни на българското месо“, която насърчаване развитието на сектора чрез популяризиране на българското месо на вътрешния и международните пазари.

 

Гласовете на фермерите и техните продукти

 

Националното изложение СЛИВЕН 2022 е важен форум за животновъдите в България. В социално и икономически трудни времена индустрията е доказала, че остава сплотена и отговорна към потребителите с разнообразието и качеството на храната, която слагат на масата. Затова тази среща между професионалисти, обмена на информация и знания е голямата добавена стойност за всички участници, но и за посетителите, които ще отидат на 16 и 17 септември в Сливен, на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево. На фермерския базар ще могат да се опитат вкусни родни продукти и всеки да отнесе късче от фермата до трапезата си. 

EuroTier/EnergyDecentral 2022: Силен интерес на посетителите към актуални теми от индустрията

Резултати от настоящото онлайн проучване сред 1100 потенциални посетители на търговски панаир - Фокус върху хуманното отношение към животните, устойчивост, дигитализация, роботика и децентрализирано енергоснабдяване - Нови иновативни изложбени площи - Силен интерес към посещение на двата водещи международни търговски панаира, 15-18 ноември, Хановер, Германия

 

(DLG). Хуманното отношение към животните, устойчивостта, цифровизацията, роботиката и децентрализираното енергоснабдяване са големите теми за посетителите на търговските панаири EuroTier и EnergyDecentral по-късно тази година, според респондентите, участващи в проучването за проследяване на посетителите на EuroTier и EnergyDecentral този месец. Покривайки селскостопанската индустрия, проучването редовно следи намеренията на посетителите и основните теми, които ги интересуват.

 

Намерението за посещение на тези водещи търговски панаири остава силно сред около 1100 респонденти от Германия и чужбина. EuroTier, водещият световен търговски панаир за животновъдство и управление на добитъка, ще се проведе заедно с EnergyDecentral, водещият международен търговски панаир за децентрализирано енергоснабдяване, 15-18 ноември 2022 г. в Хановер, Германия.

 

„Темите, които в момента са актуални в животновъдната индустрия, са хуманното отношение към животните, устойчивостта, дигитализацията, както и автоматизацията и роботиката. В допълнение към устойчивия интерес към реалистични решения за децентрализирано енергоснабдяване, резултатите от проучването до голяма степен отразяват текущите предизвикателства, пред които са изправени международните селскостопанска промишленост“, казва Инес Ратке, ръководител на проекти на EuroTier.

 

„Нашите посетители търсят отговори на тези предизвикателства в EuroTier и EnergyDecentral и се интересуват особено от дискусиите лице в лице с производителите, както подчертават 78 процента от анкетираните, и от техническите иновации, както споменават 80 процента “, добавя тя.

 

Около 97 процента от анкетираните обмислят да посетят двата търговски панаира през ноември, а повече от половината вече са решили да посетят изложението. Тези впечатляващи резултати ясно потвърждават тенденцията от предишното проучване, проведено в началото на лятото, и подчертават високата актуалност на тези теми.

 

Нови области за иновативно съдържание

 

Известен като водеща витрина за иновации в международната животновъдна индустрия, тазгодишният EuroTier ще представи няколко нови области, които отразяват високия иновационен потенциал на индустрията. В допълнение към реномираните награди за иновации EuroTier, за първи път тази година ще бъде присъден и „Победителят в DLG-Agrifuture Concept“ за концепции и визии, които все още не са достигнали пазарна зрялост, но все още са във фаза на разработка.

 

България официално подаде заявка да е страна партньор на словенската АГРА

Министерството на земеделието подаде официално заявка да бъде партньор на словенското международно изложение АГРА. Това стана в рамките на тазгодишното издание на форума, което се провежда в периода 20-25 август в гр. Горня Радгона, Република Словения.

Писмото с намерението на страната ни да бъде официален партньор в словенския панаир за селско стопанство и храни от името на българския земеделски министър Явор Гечев към изпълнителния директор на форума Борис Ерявец бе връчено лично от заместник-министър Георги Събев.

„В рамките на партньорството България желае да се представи като привлекателно място с добра храна и много възможности за селски, винен и културен туризъм“, казва в своето писмо към организаторите министър Гечев. „Страната ни оценява високо отличната възможност за представяне на селскостопански продукти, както и такива от хранително-вкусовата промишленост пред широк кръг от потребители и професионална публика, които посещават АГРА“, е написано още в официалната заявка за партньорство.

Възможността България ни да бъде партнираща държава на словенското изложение бе обсъдена при участието на заместник-министър Георги Събев в Министерската конференция, проведена по време на миналогодишното издание на АГРА.

По време на посещението си в Словения аграрният заместник-министър Събев разговоря с министрите на земеделието на Република Северна Македония, Република Косово и Република Словения. Георги Събев обсъди с тях засилване на сътрудничеството в областта на селското стопанство в региона. „Нашите страни имат потенциал и възможности за надграждане на секторната търговия, които трябва да се използват и развиват“, коментира българският заместник-министър. Той използва повода, за да ги покани да посетят България.

Международното изложение АГРА е важна среща за производители, преработватели, търговци, експерти и потребители в Централна и Източна Европа. Над 30 държави участват с щандове в него, а през 2019 г. (преди Ковид пандемията) са регистрирани над 120 000 посетителя. Тазгодишният фокус на събитието са темите, свързани с международната година на рибарството и аквакултурите, иновации и дигитализация, изменение на климата и водните ресурси, укрепване на селските райони и други.

Interpoma 2022:Стабилни нива на производство в цяла Европа

Данните, представени по време на конференцията Prognosfruit, говорят за доброто възстановяване на Полша и Италия. Прогнозите за органични реколти са много обещаващи. Тазгодишната награда Interpoma ще се фокусира върху устойчивостта.

 

   Данните за производството на ябълки, показващи цялостна стабилност, излизат от Prognosfruit, годишната конференция, организирана от WAPA, Световната асоциация за ябълки и круши. По време на изданието си през 2022 г., проведено присъствено в Белград след две години онлайн издания, свързани с пандемията, представените данни за предстоящата реколта от ябълки в Европа оценяват добив от 12 168 000 тона, което представлява лек ръст от 1% в сравнение с 2021 г.

Полша оглавява усилията, като може да се похвали с 4 495 000 тона (+5%), следвана от Италия с 2 150 000 тона, което се равнява на ръст от 5% на годишна база. Ако погледнем Италия, Южен Тирол – най-добре представящият се регион за отглеждане на ябълки – регистрира лек спад в производството (-3%) до 912 803 тона. Подобен спад е очевиден в региона на Трентино (-1%) с прогноза от 507 360 тона. Франция е на трето място с 1 468 000 тона (+6%), а Германия малко по-назад с 1 067 000 тона (+6%).

Една от нарастващите тенденции е органичната реколта в Италия, която се очаква да достигне нов рекорд от малко под 200 000 тона (+4% ръст на годишна база), което представлява повече от 9% от общия добив на ябълки.

Тези факти и цифри ще доминират конгреса на Interpoma, насрочен за 17 и 18 ноември във Fiera Bolzano по време на търговския панаир Interpoma (17-19 ноември 2022 г.). Международният панаир на ябълките ще се фокусира върху иновациите в индустрията и авангардните автоматизирани технологии за бране на плодове, като експерти от цял свят ще допринесат за дебата. Програмата, както обикновено, ще включва много нови теми, които представляват интерес, включително самия координатор на Конгреса, Уолтър Гера. Той е заместник-директор на изследователския център Laimburg от 2021 г. и ръководител на работната група по помология от 2005 г. нататък. Билети за Interpoma Congress могат да бъдат закупени онлайн, като билетът за ранно записване струва €54 до 31 август; след това билетите ще струват €69.

Най-важното световно изложение за ябълки нямаше да бъде това, което е без наградата Interpoma. Изданието за 2022 г. ще се фокусира върху авангардни технологии за пестене на вода в отглеждането на ябълки. Тази година ще бъдат присъдени две награди: едната ще бъде присъдена на фирми или физически лица, а другата - на стартиращи фирми. Експертно жури ще анализира представените продукти или услуги, като машини, системи, компоненти или устройства. Кандидатури за наградата могат да се подават, като се попълни формуляр за кандидатстване на английски език и се изпрати на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Крайният срок за изпращане е 30 септември 2022г.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Минимален доход: необходима е по-ефективна подкрепа за борба с бедността и насърчаване на заетостта

Минимален доход: необходима е по-ефективна подкрепа за борба с бедността и насърчаване на заетостта

Сряда, 28 Септември 2022

Европейската комисия призовава държавите членки да модернизират своите схеми за минимален доход като част...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти  по време на „Дни на българското месо“

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Събота, 24 Септември 2022

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти...

Компании, Събития, Анализи

Назначени са двама нови изпълнителни директори на DLG

Петък, 09 Септември 2022

Д-р Лотар Хьовелман назначен за главен изпълнителен директор (CEO) на DLG и Freya von...

Реколта, Пазари, Цени

Заместник-министър Георги Събев: Наредби за фермерските пазари и малките производства на храни ще намалят злоупотребите

Заместник-министър Георги Събев: Наредби за фермерските пазари и малките производства на храни ще намалят злоупотребите

Неделя, 25 Септември 2022

Наредби за фермерските пазари и за изисквания за производство на малки количества храни в...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Петък, 02 Септември 2022

До 16 септември включително земеделските производители могат да подават документи по схемата „Помощ в...

Иновации, Обучение, Агросвят

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

Понеделник, 19 Септември 2022

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив   Модерните специалности следват...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.