SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в изложбения център в Рен, включвайки 1207 изложители. Сред тях 241 излагаха на SPACE за първи път, а 365 бяха международни компании от 39 различни страни. Тези изложители посрещнаха 90 771 посетители, включително 12 125 международни посетители от 122 страни. Като цяло тези цифри отразяват 23% увеличение на броя на международните посетители, както и рекорден брой представени държави.

 

Тридневното изложение, което се проведе в топла и позитивна атмосфера, отразява здравословното икономическо състояние на селскостопанската индустрия, но също така и нейните опасения за бъдещето, тъй като обемите на производство на говеждо, мляко, свинско и птиче месо намаляват. В същото време потребителското търсене на качествена храна на достъпни цени никога не е било по-високо. Следователно трите дни на интензивна дейност бяха по-необходими от всякога за всички, които участват в динамиката на животновъдството, за да им позволят да се справят с тези проблеми, да предупредят политическите лидери за тази безпрецедентна ситуация и да обмислят заедно решения за бъдещето. За пореден път SPACE упражни пълноценно ролята си на висококачествено събитие, жизненоважно за бъдещето на животновъдството. Тъй като геополитическият контекст става все по-нестабилен, от съществено значение е да не развиваме тенденция да зависим от трети държави, за да пълним чиниите си.

 

Енергията като основна тема

 

Това издание също беше посветено на енергетиката. Тази централна тема на SPACE беше изследвана в множество дискусии, конференции и дебати. Това беше фокусът на Espace for the Future, организиран от Земеделските камари. Тази зона, която беше преработена за тазгодишното издание, предостави на посетителите на SPACE цялата необходима информация, за да им помогне да намалят сметките си за енергия и да разнообразят дейностите си около възможностите, предлагани от този пазар. Фотоволтаици, вятърна енергия, метанизация, биомаса... има много пътища за изследване и поддържането на информация е от съществено значение за поддържане на печеливш баланс с основното производство на фермата. Във време, когато трябва да се вземат стратегически решения, за да се посрещне двойното предизвикателство на енергийния и хранителен суверенитет, SPACE беше ключова възможност за подготовка за бъдещето в тази област. Новата експертна зона в рамките на Espace for the Future предостави на животновъдите много практична и полезна информация по теми като разход на гориво, водород, намаляване на потреблението на енергия в сградите, закона за възобновяемите енергийни източници и др.

 

Innov’Space

 

Иновацията е един от отличителните белези на SPACE и ентусиазмът на изложителите към етикета Innov'SPACE остава ненамаляващ. Бяха подадени общо 118 кандидатури, които бяха стриктно разгледани от жури от над 50 членове. 37 компании получиха една или две звезди в зависимост от степента на интерес за фермера или крайния потребител. Четирима победители получиха специалното отличие от три звезди: Pudama от Kverneland Group France, която прилага тор за всяко отделно семе; Watt’N’Wall на Leretrif Rossard Bâtiment, който се състои от сглобяеми стени за свинарници, оборудвани с хидравлична мрежа за отопление на част от пространството; и накрая Mastatest на Mastaplex и Vetscan MastiGram+ на Zoetis, като и двата диагностицират мастит бързо, така че засегнатите животни могат да бъдат лекувани по-ефективно.

 

В „Светът на животновъдството“ присъстваха рекорден брой държави

 

SPACE привлече безпрецедентен брой международни посетители, като 122 държави бяха представени от 12 125 посетители, които дойдоха в Бретан в търсене на решения, които да им помогнат да развият или подобрят фермите си. Многото делегации от Африка (Бенин, Камерун, Кот д’Ивоар, ДРК, Сенегал, Того и др.) потвърдиха нарастващия си интерес към решенията, представени на SPACE, за да им помогнат да постигнат хранителен суверенитет. Официалното участие на BPI заедно с тях насърчава компаниите да отворят и развият бизнеса си на тези нови пазари. Топ купувачите, поканени на SPACE като част от програмата на Business France „Експортът започва във Франция“, бяха очаровани от разнообразието и качеството на продуктите и услугите, предлагани от изложителите на SPACE. Тези инвеститори и водещи компании в собствените си страни дойдоха от Ангола, Етиопия, Кения, Румъния, Тунис и Турция, за да намерят нови технологии в областта на хигиената, здравето, генетиката и оборудването.  

                                                

Започна ловният сезон за пернат дивеч

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри ловния сезон за пернат дивеч в държавното горско стопанство "София" до Ловна хижа квартал "Челопечене".

Министър Вътев заяви, че правоспособните лица, имащи право да ловуват в страната, са над 150 хиляди. Той припомни, че трябва да се спазват всички мерки за безопасност, а преди излет се правят пълноценни инструктажи.

Ловът трябва да започва най-рано един час преди изгрев слънце и да завършва най-късно час след залез слънце, припомни министър Вътев. „При сигнал за бракониерство ще бъдем безкомпромисни“, заяви категорично министърът на земеделието и храните.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев също призова да се спазват мерките за безопасност и призова ловците да са внимателни, тъй като се намираме в пожароопасен период.

„Борбата с бракониерството е наша основна дейност. Това се доказва от заловените бракониери от служителите на регионалните ни дирекции по горите. Правим всичко възможно да увеличим активността и резултата от тази наша дейност”, коментира заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов.

Министерството на земеделието и храните припомня, че по традиция ловът в България стартира във втората събота на месец август. Тази година ловния сезон за пернат дивеч - пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина започва на 12 август. Задължително е да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, за да се осигури устойчиво развитие на дивечовите популации и запазване на екологичното равновесие в природата.

 

Земеделското събитие „Ден на полето“ ще се проведе от 25 до 27 юли

„Ден на полето“ - събитието, което земеделският бранш очаква с нетърпение, ще се проведе от 25 до 27 юли в гр. Добрич в района на Пети километър.

Събитието се провежда за втора поредна година от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). „Ден на полето“ ще събере на едно място земеделци от цялата страна и фирми в сектора, ще обедини науката, образованието и забавлението. Инициативата е посветена на любовта към земята и вдъхновението за сътрудничество.

Тридневният полеви празник ще се проведе след края на жътвата, когато фермерите имат възможност да се насладят на плодовете на труда си и да се радват на споделени моменти с колеги и приятели.

На изложението ще се представят производители и вносители на техника, семена, торове и препарати за растителна защита. Участие ще вземат над 50 фирми, ще има полеви демонстрации на машини и проследяване на вегетационното развитие и състояние на културите. Организаторите са се погрижили да предоставят на посетителите не само практическа информация, но и множество веселие, игри и българска музика. Децата също ще имат специални активности, които да ги забавляват, но и да ги запознаят със земеделския труд.

„Ден на полето“ отваря врати в 14:00 на 25 юли, а официалното откриване започва от 17:00, като танцов клуб „Жътвари“ ще завладеят публиката с фолклорно настроение. В програмата са включени Георги Костадинов, познат от „Гласът на България“ и певицата Ивелина Росенова. Една от най-популярните български групи Deep Zone Project ще гостува на 26 юли, а Тутурутка ще забавлява гостите през третия ден.

Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, е двигателят зад организацията на това мащабно събитие. Неуморната работа и любовта към земеделието на всички от Добруджанския съюз са истинският катализатор за успеха на „Дни на полето“. Те виждат фестивала не само като възможност за промоция на земеделските постижения, но и като въздействие за привличане на нови поколения към земеделието.  „Това, което със сигурност ще направим и продължим, е да запазим интереса на децата към брашното, зърното и хляба. На това държим изключително много. Те са бъдещето и силата ни, на тях трябва да предадем любовта към земята“, смята Жекова.

 

 

Macfrut 2024: Подготовката е в ход

Започна промоционалната кампания за 41-вото издание на Macfrut, международният търговски панаир за сектора на пресните продукти, който ще се проведе от 8 до 10 май 2024 г. в Римини Експо център, Италия.

 

Чезенатико, 11 юли 2023 г. – Подготовката е в ход за Macfrut 2024. Изданието за 2023 г., което беше посрещнато с голям ентусиазъм, приключи само преди два месеца, но организаторите вече са започнали работа по 41-вото издание, което ще се проведе от 8 до 10 май 2024 г. в Римини Експо център. Преди няколко дни стартира промоционална кампания, която стартира по-рано от предишните издания по желание на много изложители. Вече са дефинирани и основните теми на предстоящото издание.

 

41-ото издание на Macfrut ще бъде официално представено на 11 октомври на Expo Doha в италианския павилион, специално проектиран от самата Cesena Fiera. Столицата на Катар не е избрана случайно: тя е част от пътуване, което Macfrut предприе, със специален фокус върху Арабския полуостров, където беше домакин на презентации в Дубай (2022) и Рияд (2023). Всъщност този стратегически регион ще бъде международният партньор на Macfrut 2024. Известен със своите първокласни плодове и зеленчуци, по-специално с фурми, Арабският полуостров внася 70% от пресните плодове и зеленчуци, които консумира. На този фон Италия има потенциала да играе решаваща роля като център в Южна Европа за своята морска логистика. Фактът, че нарастващ брой професионалисти в сектора и посетители от този регион посещават Macfrut, показва и доказва, че търговските отношения между Арабския полуостров и Европа са нараснали през последните няколко години.

 

Десертното грозде ще бъде ключовият продукт на Macfrut 2024: то е един от основните елементи на износа на плодове и зеленчуци „Произведено в Италия“ в световен мащаб, тъй като много иновативни сортове грозде се изнасят успешно. Международен симпозиум (Macfrut Table Grape Symposium) ще бъде посветен на цялата верига за доставка на десертно грозде, докато партньорският регион ще бъде Пулия, регион на Италия, който е световно известен със своите качествени продукти, които включват и „Uva di Грозде от ЗГУ Пулия.

 

Основна нова характеристика на изданието през 2024 г. е Macfrut Academy, услуга, запазена изключително за изложители, които ще могат да се възползват през цялата година от поредица от специализирани услуги: сесии с технически фокус върху иновациите, лични и онлайн събития и професионални срещи с експерти от цял свят. Всъщност Macfrut Academy удължава продължителността на търговския панаир, който се превръща в център за поддържане на връзка с играчите от световната индустрия през цялата година.

Мария Тереза Маскио e новият президент на FederUnacoma

На годишната среща на FederUnacoma, проведена във Вариняна (Болоня), бяха избрани новият президент на Федерацията и новите президенти и вицепрезиденти на седемте индустриални асоциации, които я съставят.

 

Общото събрание на FederUnacoma, асоциацията, която в рамките на Confindustria представлява производителите на селскостопански машини, избра Мария Тереза Маскио за свой нов президент, която поема поста от Алесандро Малаволти, който е на поста от 2017 г. Главен изпълнителен директор на Mascar, базирана в Виченца компания, специализирана в производство на технологии за сенокос и сеитба, Мария Тереза Маскио е първата жена президент на FederUnacoma. Завършила Връзки с обществеността в IULM в Милано, майка на две дъщери, новата председателка вече е била съветник на Федерацията и е участвала активно в живота на асоциацията.

Общото събрание, което се проведе в Palazzo di Varignana (Болоня), разпредели и офисите на седемте браншови асоциации, които са част от Федерацията.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Понеделник, 25 Септември 2023

Докато винарната „Terre dei Pallavicini“ избира агротекстила Iride® и Fructus®, Групата продължава своите изследвания...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.