Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

 Празник на киселото мляко ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от фондация "Д-р Стамен Григоров".

Целта е посетителите да се докоснат до народната традиция в производството на киселото мляко, както и до произведени на неговата основа други млечни продукти. Гостите на празника ще имат възможност да посетят шатрата на занаятите или пък да надникнат в шатрата на науката, където през микроскоп ще могат да видят двете бактерии- лактобацилус булгарикус и термофилния стрептокок, които в симбиоза превръщат прясното мляко в кисело.

Събитието  се организира от фондация "Д-р Стамен Григоров" и община Трън в партньорство с "Ел Би Булгарикум". През целия ден ще бъдат отворени Музеят на киселото мляко в родното село Студен извор на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров и Музеят на бусинската керамика в село Бусинци. Двата музея ще работят без такса за вход. Ще има концертна програма, а освен киселото мляко и млечните продукти посетителите ще могат да дегустират и различни видове домашно приготвени сладка и прочутия мед от Етъра.

Расте броят на призводителите на крафт пивото

 Все повече любители на бирата предпочитат крафт пивото. През последните няколко години у нас, освен магазини и заведения, в които то се предлага, расте и броят на местните призводители.

Никой не се наема да изброи видовете крафт бира. Това, което ги обединява, е, че не се произвеждат масово, направени са от висококачествени суровини, не съдържат консерванти и не са пастьоризирани. У нас определено има ниша за микропроизводство.

Това е световен тренд, който малко със закъснение идва в България, от друга страна продуктите, които произвеждат големите компании, все повече падат в качество.

Крафт производството е философия, в която се използва класическа технология и много фантазия. Любителите на крафт пивото имат свободата да експериментарт с най-различни вкусове – като се започне от пиво с мед и люти чушки, премине си през подправките и кафето и се стигне до шоколада и плодовете.

Пазарният дял на занаятчийската бира в България е все още малък – около 1%, но има страни, в които крафт пивото заема повече една пета от годишното производство.

Всъщност т.нар. крафт или занаятчийски пивоварни се появяват през 90-те години в САЩ. Обикновено са частни, малки и произвеждат ограничено количество бира. Пивоварите обаче не залагат толкова на количеството, колкото на качеството и вкусовете на бирата. Вълната постепенно се пренася и в Европа

Китайският заместник-министър на земеделието Цюй Дунюй е бъдещият ръководител на FAO

Китаец за първи път беше избран за генерален директор на Организацията за прехрана и земеделие на ООН  - ФАО. Китайският заместник-министър на земеделието Цюй Дунюй получи абсолютно мнозинство още на първия тур със 108 гласа в негова подкрепа от всички 191 страни, участвали във вота.

Задачата на бъдещия ръководител на организацията ще бъде повече от всякога да насърчава земеделието и риболова, тъй като за трета поредна година гладът в света нараства под влиянието и на климатичното затопляне, и на конфликти, особено в Африка и Близкия изток. Целта е да се осигури устойчиво изхранване на населението в света, което ще нарасне до 9,7 милиарда души през 2050 година, в сравнение със 7,7 милиарда души в момента, според ООН.

И макар ФАО от години да е критикувана за резултатите и управлението си, изхранването и земеделието са теми, които са много важни, както за развитите страни, така и за развиващите се страни, заяви Манюел Лафон Рапнуй от Европейския съвет за международни отношения. Той акцентира върху продоволствената сигурност, земеделското развитие, но също така и върху агробизнеса, търговията и биотехнологиите.

Националната селска мрежа предоставя информация за предстоящите приеми по ПРСР 2014-2020 г.

За първи път по време на тазгодишния Празник на черешата, експерти от  Националната селска мрежа предоставят най-актуалната информация за възможностите за подпомагане на земеделските производители по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева при официалното откриване на празника в Кюстендил.

 Тя допълни, че посетителите могат да научат за предстоящия прием по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата за доставки“. „Разяснения за допустимостта и прилагането ще бъдат дадени също за подмярка 4.2.2 „Инвестиции в преработка на селскостопански продукти“ от Тематичната подпрограма за малките стопанства“.

 Лозана Василева изтъкна, че празникът на черешата е един от най-големите овощарски празници в страната. „Не случайно именно в Кюстендил се намира Институтът по овощарство, в който се изпитват и създават нови още по-устойчиви и плодоносни сортове“ По думите й, през тази година площите с череши за реколтиране са над 16 000 дка. „През миналата година само в района на Кюстендил са произведени 6 250 тона, от които за прясна консумация са били насочени към пазарите над 35% и около 60%  за преработка. В този район се намират близо 20% от всички черешови масиви в страната”.

По време на посещението си в Кюстендил, д-р Лозана Василева разгледа и изложбата-базар на череши, заедно с официалните гости на празника-Белоградчишкият епископ Поликарп, Адрианополският епископ Евлогий, г-н Дун Сяодзюн - посланик на Китайската народна република, народният представител Кирил Калфин и кметът на Кюстендил Петър Паунов.

 

 

 

Шести национален фестивал на лавандулата в Генерал Тошево

Шестият национален фестивал на лавандулата тази година се провежда на 22 юни, в навечерието на Еньов ден в град Генерал Тошево

   Целта на събитието е да отдаде внимание на водещото място на страната ни в отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло.

 От 2012 г. България е световен лидер в сектор "Производство на етерични масла". Българските земеделски стопани отглеждат хиляди декари с най-модерните и маслодайни сортове лавандула, а безупречното качество на добиваното от тях лавандулово масло е добре разпознаваемо и много търсено на международните пазари.

 България е безспорен световен лидер в отглеждането на маслодайна роза Дамасцена и лавандула и представата за страната ни все по-често се свързва с тези две изключително красиви, благоуханни и икономически рентабилни култури. Националният фестивал на Лавандулата стартира със своето първо издание през 2014 г. в живописното Средногорско селце Средно Градище, община Чирпан. Седмица по-късно празникът гостува на трудолюбивите земеделски стопани от Добружда, като негов любезен домакин са жителите на град Генерал Тошево.

  Средно Градище се утвърди като традиционен домакин на Фестивала, тъй като в неговото землище, преди почти 100 години са направени едни от най-старите експериментални лавандулови насаждения в страната. Този уникален и единствен по рода си празник отдава заслужено внимание и почит към труда и усилията на предприемчивите земеделски стопани от Тракия и Добруджа – регионите с най-голяма концентрация на лавандулови насаждения.

  Организатор на Националния фестивал на Лавандулата е Организационен комитет с председател Нина Гиргинова. Почетен председател на организационния комитет е актьорът Станислав Яневски, чиято световна популярност изключително много помага на каузи, свързани с опазване на околната среда, развитие на земеделието и съхраняване на българските културно-исторически традиции.

  Фестивалът се провежда с финансовата и морална подкрепа от Община Генерал Тошево и община Чирпан, дестилерии, предприемачи и земеделски стопани. Фестивалната програма е изключително разнообразна, с множество културно-музикални изяви на творци и изпълнители от страната и чужбина, делова среща на земеделци, агро-специалисти, предприемачи, търговци на етерични масла и представители на местната и държавна администрация от сектор "Земеделие".

 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Вторник, 25 Юни 2019

Да се подготвим уверено и сериозно за вариант "твърд" Brexit, заяви Борис Джонсън, фаворит...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

Неделя, 23 Юни 2019

От години царевицата е най-разпространената фуражна култура в нашата страна и има висок продуктивен...

Компании, Събития, Анализи

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Вторник, 25 Юни 2019

 Празник на киселото мляко ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от...

Реколта, Пазари, Цени

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Вторник, 25 Юни 2019

Към средата на м. юни 2019 г. производството на картофи, домати, фуражен грах и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.  по мярка 11

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв. по мярка 11

Четвъртък, 20 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе още близо 9 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от...

Иновации, Обучение, Агросвят

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

Неделя, 23 Юни 2019

Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения се срещна с председателя на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.