Агробизнес, биоорганично производство и щастливи животни

Близнаците Диан и Александър Алексиеви са собственици на ферма Мадхувана в гр. Ахелой. Отглеждат 35 глави едър рогат добитък и обработват 114 декара земеделска земя. Стопанисват и втората по мащаб оранжерия в регион Бургас с площ 14,5 декара.

Това са едни наистина щастливи крави по всички европейски стандарти, тъй като близнаците ги закрилят от раждането до смъртта им, без да ги убиват за месо или да ги дават, още по-малко продават, за убиване в кланици. Този икономически модел работи и носи печалба на собствениците. Млякото, което добиват от тези животни, въпреки че голяма част отива за кърмене на теленцата, е 40-50 литра на ден през пролетта , 30-40 литра през лятото и 15-20 литра на ден през зимата, а кравешката тор, с която единствено наторяват оранжерията си и благодарение на която за тях проблемът с високите цени на торовете поради поскъпналия газ не стои, е 25-40 тона годишно.

Оранжерийно отглеждат марули, репички, домати, пипер, краставици, моркови, рукола, пащърнак, ягоди,  цветя, които в студените месеци отопляват с печки на твърдо гориво или суха кравешка тор. Не е тайна, че оранжерийното производство е едно от най-скъпите в земеделския сектор. Три пъти са скочили цените на ток, газ, торове, препарати за растителна защита.

Оранжерийното производители вземат най-малки субсидии в България.Те се сблъскват с нелоялната конкуренция на хора, които продават вносни плодове и зеленчуци на по-ниски цени и ниско качество, но ги обявяват за произведени в България. Настояват за премахването на акцизите върху горивата, защото „Ние плащаме акцизи, а зърнопроизводителите – не”.

В животновъдството проблемите включват повишените цени на суровини и фуражи – с между 30-70% през последните години, липса на достатъчно и навременно държавно подпомагане.

 Младите фермери съчетават бизнеса с практикуване на Бхакти Йога, Ведическо кулинарно изкуство, храмово обожание и имат приятели и съмишленици от всякакви възрасти, с които съвместно празнуват на големи празници в чест на богове от Ведическия Пантеон.

Ферма Мадхувана понастоящем е приютила едно семейство украински бежанци и един украински гражданин с пацифистични убеждения.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.