Агробизнес, биоорганично производство и щастливи животни

Близнаците Диан и Александър Алексиеви са собственици на ферма Мадхувана в гр. Ахелой. Отглеждат 35 глави едър рогат добитък и обработват 114 декара земеделска земя. Стопанисват и втората по мащаб оранжерия в регион Бургас с площ 14,5 декара.

Това са едни наистина щастливи крави по всички европейски стандарти, тъй като близнаците ги закрилят от раждането до смъртта им, без да ги убиват за месо или да ги дават, още по-малко продават, за убиване в кланици. Този икономически модел работи и носи печалба на собствениците. Млякото, което добиват от тези животни, въпреки че голяма част отива за кърмене на теленцата, е 40-50 литра на ден през пролетта , 30-40 литра през лятото и 15-20 литра на ден през зимата, а кравешката тор, с която единствено наторяват оранжерията си и благодарение на която за тях проблемът с високите цени на торовете поради поскъпналия газ не стои, е 25-40 тона годишно.

Оранжерийно отглеждат марули, репички, домати, пипер, краставици, моркови, рукола, пащърнак, ягоди,  цветя, които в студените месеци отопляват с печки на твърдо гориво или суха кравешка тор. Не е тайна, че оранжерийното производство е едно от най-скъпите в земеделския сектор. Три пъти са скочили цените на ток, газ, торове, препарати за растителна защита.

Оранжерийното производители вземат най-малки субсидии в България.Те се сблъскват с нелоялната конкуренция на хора, които продават вносни плодове и зеленчуци на по-ниски цени и ниско качество, но ги обявяват за произведени в България. Настояват за премахването на акцизите върху горивата, защото „Ние плащаме акцизи, а зърнопроизводителите – не”.

В животновъдството проблемите включват повишените цени на суровини и фуражи – с между 30-70% през последните години, липса на достатъчно и навременно държавно подпомагане.

 Младите фермери съчетават бизнеса с практикуване на Бхакти Йога, Ведическо кулинарно изкуство, храмово обожание и имат приятели и съмишленици от всякакви възрасти, с които съвместно празнуват на големи празници в чест на богове от Ведическия Пантеон.

Ферма Мадхувана понастоящем е приютила едно семейство украински бежанци и един украински гражданин с пацифистични убеждения.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Министерският съвет одобри прилагането на дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия, превозван по море

Министерският съвет одобри прилагането на дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия, превозван по море

Петък, 02 Декември 2022

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи...

Компании, Събития, Анализи

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Благодарим ви, че направихте Interpoma 2022 успешна!

Петък, 25 Ноември 2022

Израел, САЩ, Полша, Австралия - светът на ябълките се събра тук, в Болцано. Благодарение...

Реколта, Пазари, Цени

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи

Събота, 03 Декември 2022

Инициативата ще подпомогне залесяването на българските гори   Министерството на земеделието стартира превърналата се в традиционна...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Приключи обработката на проекти по подмерки 6.1 и 6.3 от ПРСР 2014-2020 г.

Приключи обработката на проекти по подмерки 6.1 и 6.3 от ПРСР 2014-2020 г.

Събота, 03 Декември 2022

Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) приключи обработката на проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова...

Иновации, Обучение, Агросвят

Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките  с Международните дни на боровинките

Macfrut 2023, глобален фокус върху боровинките с Международните дни на боровинките

Сряда, 30 Ноември 2022

Чезена, 30 ноември 2022 г. – Четири дни, посветени на боровинките, малък плод, който...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.