По време на третото издание на Европейския конгрес, посветен на екзотичните плодове, проведен в последния ден на Macfrut, експерти и производители от цял свят се събраха, за да говорят за авокадото.
Римини, 11 май 2022 г. – Авокадото все още е най-популярният екзотичен плод сред италианските и европейските потребители. Това стана ясно от третото издание на Конгреса на тропическите плодове, събитие, организирано от Ncx Drahorad, проведено в последния ден на Macfrut (6 май) , по време на коeто се събраха експерти и производители от цял свят, за да говорят за авокадото.
Събитието беше открито от Ренцо Пирачини, президент на Macfrut: „Конгресът за тропически плодове е добър начин да представим много интересна алтернатива за производство на вниманието на италианските производители. Aвокадото e плод, широко достъпен на пазара и неговoто потребление се е увеличило неимоверно през последните няколко години“.
Когато става въпрос за консумация на авокадо, позицията на Италия е класически пример за тази нарастваща тенденция. Дария Лоди, която е анализатор в обсерваторията на CSO (Centro Servizi Ortofrutticoli – италианският център за обслужване за пресни продукти), каза: „Между 2020 и 2021 г. консумацията на авокадо сред италианските домакинства се е увеличила с 18%.
По отношение на търговията с авокадо, Ernst J. Woltering, професор и учен от Wageningen University & Research, коментира: „В момента Нидерландия е основният търговски център за авокадо в Европа, като сортът Hass представлява 90%. Колумбия е един от най-големите производители и износители на авокадо: Хорхе Енрике Рестрепо Хирон от колумбийската корпорация за производители и износители на авокадо Hass каза: „Днес най-достъпният пазар е американският, докато китайският пазар е най-трудно достъпният . Италия има огромен потенциал, но все пак представлява 1% от общия износ от Колумбия. Сега сме активно ангажирани в обучението на потребителите в САЩ и се стремим да увеличим износа за тези страни, но има множество предизвикателства, свързани със съхранението и транспортирането на авокадото, поради факта, че е деликатен плод и е чувствителен към ниски температури. Това е причината да се налага все по-технологичен и иновативен подход. Според Пас Гарсия Роке, ръководител на сегмента на хранителния пазар в Ziehl-Abegg, „технологиите за наблюдение на качеството на въздуха в складовете и по време на транспорт са от решаващо значение, тъй като гарантират, че авокадото ще достигне местоназначението си, преди да е напълно узряло“.