Конгресът за тропическите плодовe: Бум на авокадото

По време на третото издание на Европейския конгрес, посветен на екзотичните плодове, проведен в последния ден на Macfrut, експерти и производители от цял свят се събраха, за да говорят за авокадото.

 Римини, 11 май 2022 г. – Авокадото все още е най-популярният екзотичен плод сред италианските и европейските потребители. Това стана ясно от третото издание на Конгреса на тропическите плодове, събитие, организирано от Ncx Drahorad, проведено в последния ден на Macfrut (6 май) , по време на коeто се събраха експерти и производители от цял свят, за да говорят за авокадото.

Събитието беше открито от Ренцо Пирачини, президент на Macfrut: „Конгресът за тропически плодове е добър начин да представим много интересна алтернатива за производство на вниманието на италианските производители.  Aвокадото e плод,  широко достъпен на пазара и неговoто потребление се е увеличило неимоверно през последните няколко години“.

Когато става въпрос за консумация на авокадо, позицията на Италия е класически пример за тази нарастваща тенденция. Дария Лоди, която е анализатор в обсерваторията на CSO (Centro Servizi Ortofrutticoli – италианският център за обслужване за пресни продукти), каза: „Между 2020 и 2021 г. консумацията на авокадо сред италианските домакинства се е увеличила с 18%.

По отношение на търговията с авокадо, Ernst J. Woltering, професор и учен от Wageningen University & Research, коментира: „В момента Нидерландия е основният търговски център за авокадо в Европа, като сортът Hass представлява 90%. Колумбия е един от най-големите производители и износители на авокадо: Хорхе Енрике Рестрепо Хирон от колумбийската корпорация за производители и износители на авокадо Hass каза: „Днес най-достъпният пазар е американският, докато китайският пазар е най-трудно достъпният . Италия има огромен потенциал, но все пак представлява 1% от общия износ от Колумбия. Сега сме активно ангажирани в обучението на потребителите в САЩ и се стремим да увеличим износа за тези страни, но има множество предизвикателства, свързани със съхранението и транспортирането на авокадото, поради факта, че е деликатен плод и е чувствителен към ниски температури. Това е причината да се налага все по-технологичен и иновативен подход. Според Пас Гарсия Роке, ръководител на сегмента на хранителния пазар в Ziehl-Abegg, „технологиите за наблюдение на качеството на въздуха в складовете и по време на транспорт са от решаващо значение, тъй като гарантират, че авокадото ще достигне местоназначението си, преди да е напълно узряло“.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.