Министерство на земеделието: България има традициите, ресурсите и потенциала да достигне високопроизводителен и устойчив аграрен сектор

България има традициите, ресурсите и потенциала да достигне високопроизводителен и устойчив аграрен сектор. Той има потенциал да осигурява заетост, която предотвратява обезлюдяването на селските райони, гарантира добри доходи на фермерите, произвеждат  качествена продукция и има минимално негативно отражение върху околната среда. Тази позиция заявиха заместник-министрите на земеделието Иван Христанов и Момчил Неков при откриването на специализираното изложение по градинарство - Green tech в Амстердам. Форумът се провежда в периода 14-16 юни, като основен фокус е представянето на новостите в градинарството. 

В рамките са събитието бяха проведени работни срещи с трите структуроопределящи организации в областта на оранжерийното производство в Нидерландия. Аграрният сектор бе посочен като един от приоритетите за сътрудничество между България и Кралство Нидерландия. По време на разговорите бе заявени желание и воля за задълбочаване на партньорството, като бе коментирано, че съществува неизползван потенциал, който може да бъде разгърнат.

В рамките на изложението Green tech, българската делегация ще участва в семинар на тема „Интелигентни решения за високите цени на енергията в градинарството” и ще посети оранжерии, произвеждащи зеленчуци постигайки висока енергийна ефективност. Предвидена е и визита в университета във Вагенинген, където ще бъдат представени  новости в изследванията на качеството на храните, екофенотипиране на растенията и др.

Основна цел на посещението на екипа от министерството е да се запознае с опита на Нидерландия в областта на оранжерийната продукция в контекста на нискоенергиино  и ефективно производство и да представи познанията на България в тази област.

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

ДФЗ преведе 5,2 млн. лева първи транш по схемата за зимни пръскания

Петък, 01 Юли 2022

 Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 5,2 млн. лв. (5 241 730 лв.) по схемата...

Реколта, Пазари, Цени

Цените на хляба са намалени с 20%

Цените на хляба са намалени с 20%

Събота, 02 Юли 2022

 Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС...

Иновации, Обучение, Агросвят

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

ДФЗ вече издава електронни Удостоверения за особен залог

Събота, 02 Юли 2022

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира земеделските стопани, кандидати по...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.