Шест български вина със „Златен ритон” от Международния конкурс

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от Международната специализирана изложба ВИНАРИЯ 2024. Два от тях бяха присъдени на ВИ „Едоардо Миролио“ – за розе от последна реколта и за отлежало червено вино. Останалите четири винени Оскари отидоха в колекциите на ВИ „Вила Юстина”, „Стефан Пирев Уайнс”, Винарна „Лозето естейт“ и ВИ „Джемперлиев“. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха близо 200 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Румъния, Гърция, Турция и Молдова.

“Този конкурс е символ на качеството, носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“и медалистите. Поздравявам ви за успеха. Панаирът винаги е бил територия на иновативни пориви и идеи, а ВИНАРИЯ е магическото събитие, което ражда звезди. Изказвам благодарността си на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и УХТ за блестящата организация и провеждане на конкурса”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той поздрави призьорите за създадените с любов напитки. 

При белите вина от последна реколта за най-добър еликсир бе обявен Семийон&Шардоне& Димят (2023) на „Вила Юстина”. Отличието получи главният технолог на избата Васил Стоянов от изпълнителния директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев. За  фаворит при младите розета авторитетното жури определи Пино ноар&Мелник (2023) на ВИ „Едоардо Миролио“. Златен „Оскар” бе присъден и на червено вино от последна реколта на Каберне фран&Сира (2023) на ВИ „Джемперлиеви“. Наградата получи собственикът на избата от Сакар Димитър Джемперлиев от проф. Пламен Моллов. При белите вина от стари реколти статуетката грабна Шардоне (2021) на известния енолог Стефан Пирев. Отличието му бе връчено от доц. д-р Иван Соколов. „Златен ритон“ получи и „Еленово Резерва” (2020) на ВИ “Едоардо Миролио” в категория „Червени вина от предходни реколти”. Международното жури присъди в същата категория още един призов ритон – на Винарна „Лозето Естейт“ за „Лонгоза УСОЕ“, създадена през 2022 г. от сорта Каберне совиньон. 

„Надпреварата при старите червени вина бе много оспорвана и по изключение тази година бе взето решение да се присъдят два ритона в тази категория, тъй като и при първата, и при финалната дегустация, се оказаха с един и същ резултат“, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Повече от 30 процента от получените за конкурса проби бяха на отлежали вина. Със златен медал бяха отличени 43 продукта от стари реколти. Четири от тях бяха присъдени на италиански вина – Primitivo на Torleanzi (2021 и 2022), Frappato (2020) и Nero D'Avola (2020) на Caruso Minini, три на ВИ „Ноя“ за Мерло (2023), Каберне фран (2023) и Карменер (2020), по два златни медала за Винарна „Лозето Естейт“ за Каберне фран (2022) и Варненски мискет (2022), „Беса Валей“ за Мерло Сира Пти вердо Кaберне совиньон  (2019), Гранд кюве и Енира Резерва и ВИ „Горун“ за Каберне совиньон Резерва (2020 и 2021). При пенливите вина за фаворити бяха обявени две напитки, създадени от Шардоне, на ВИ „Едоардо Миролио“ и на Coqueret-Benard. В новата категория на конкурса– плодови вина със сребърни медали бяха отличени малиновите еликсири на ВИ „Кубера“, позиционирана в подножието на Стара планина и на Г.Филипофф уайнс, чиито малинови насаждения са разположени край Асенова крепост и родопското село Манастир.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Димят бе отличено Тесера (2023) на „ДеВина Лозя и Вино“, за Врачански мискет (2023) на „Врачанска теменуга“, за Гарваново око (2022) на „Агрофитнес“, за Мавруд (2022) на „Конто-Н“, за сорта Гъмза (2021) Барик на ВИ „Ново село“ и за сорта Рубин Rubin Reserve (2020) на Винарна „Ялово”.

„С 30% повече бяха получените вина и спиртни напитки за конкурса тази година. Радващо е, че имаше и повече вина от чужбина, което говори за престижа на отличията от ВИНАРИЯ 2024 Амбицията ни е да продължаваме да обогатяваме конкурса през следващите години“, заяви в приветствието си председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. 

Получените за конкурса пробите бяха оценявани от 13-членно жури, в което участваха топ дегустатори от страната и чужбина, повечето от които международни дегустатори, а трима са носители на приза „Енолог на годината“ – Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова и Димитър Димов. Сред чуждестранните експерти в комисията бе известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е част от конкурса на ВИНАРИЯ.  Председатели на двете комисии бяха доц. д-р Христо Спасов и доц. д-р Николай Стоянов от Университета по хранителни технологии.

Изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев поздрави наградените и всички създатели на вина, чиито продукти радват потребителите у нас и по света.

По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш. 

Престижните отличия в Международния конкурс за вина и спиртни напитки бяха връчени от областния управител инж. д-р Илия Зюмбилев и представители на пловдивските университети: Олга Манолова – председател на Настоятелството на Висше училище по сигурност и икономика, проф. Въльо Николов – зам.-директор на Технически университет – филиал Пловдив, доц. Борян Янев – зам.-ректор по международна дейност и връзки с обществеността на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, проф. Златка Григорова – директор на Департамент по езиково обучение на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, проф. Десислав Балев и проф. Георги Костов – зам.-ректори на УХТ, доц. Христо Спасов – председател на Общото събрание на УХТ, проф. д-р Христина Янчева – ректор на Аграрен университет – Пловдив, проф. Пламен Моллов – председател на Съвета на настоятелите на УХТ.

 

 

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ ОТ ВИНАРИЯ 2024

 

„Вила Юстина” – „БиБ” – Семийон & Шардоне & Димят (2023)

ВИ „Едоардо Миролио“ – „ЕМ Розе“ – Пино ноар & Мелник (2023)

ВИ "Джемперлиеви" – Каберне фран & Сира (2023)

Stephan Pirev wines – Шардоне (2021)

ВИ „Едоардо Мирлио“ – Еленово Резерва – Каберне фран (2020)

Винарна „Лозето Естейт” – Каберне совиньон (2022)

 

 

Пресцентър на Международен панаир Пловдив

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Стартира второто издание на „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони” (ARIA)

Петък, 12 Април 2024

За втора поредна година Европейската комисия стартира второто издание на конкурса „Наградите за вдъхновение...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката

Четвъртък, 04 Април 2024

FederUnacoma: стратегически план за агротехниката   Годишният мозъчен тръст на Федерацията на производителите на селскостопански машини...

Компании, Събития, Анализи

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Отлични прогнози за глобалния пазар на стреч и свиваемо фолио

Четвъртък, 11 Април 2024

AMI, Бристол, 11/04/2024 AMI са развълнувани да обявят публикуването на нашия най-нов доклад за...

Реколта, Пазари, Цени

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Българските винопроизводители създават вина с уникални качества

Събота, 13 Април 2024

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.