Римини, 9 май 2024 г. – На втория ден от Macfrut, международният панаир за сектора на пресните продукти, който се провежда в Римини Експо център, светлината на прожекторите е върху иновациите в биоразтворите и изследването на сортовете в сектора на десертното грозде.
Награда за иновации на Biosolutions
Продуктовата иновация беше наградена в четвъртото издание на наградата за иновации Biosolutions, част от международното събитие Biosolutions в Macfrut, което се превърна в европейска референтна точка за сектора с около седемдесет участващи компании. Координирани от Agri2000 net, научният партньор на събитието, две иновации бяха наградени от научния комитет: VYNYTY Pro Press от Bayer и YaraMila NUTRI от Yara.
В детайли, VYNYTY Pro Press повишава ефективността на опрашването при домати и праскови благодарение на по-дългата продължителност на третиране, лекотата на използване и високата устойчивост на продукта, тъй като той естествено се разгражда в околната среда в края на своя жизнен цикъл.
Другият награден иновативен продукт е YaraMila NUTRI от Yara. Използван в градинарски култури, той подобрява растежа на кореновата система и позволява по-добро усвояване на хранителни вещества при ниски дози.
Симпозиум за трапезно грозде Macfrut
Nuvau и Italian Club Variety, двама от тримата селекционери от Апулия, специализирани в подобряването на сортовете на италианското десертно грозде, работят за постигане на много важна цел за сектора на италианското десертно грозде: да имат ранен сорт грозде „Италия“, който е последователен и в двете качествени и количествени свойства. Това е един от основните акценти, възникнали на Симпозиума за трапезно грозде Macfrut, възможност за оценка на състоянието на научните изследвания в този стратегически сектор за Италия.
Сред най-новите представени агротехнически техники са така нареченото „спасяване на ембриони“ и иновативна полева техника, която дори предвижда производство още през май.
„В първия ден на симпозиума за десертно грозде бяха обсъдени всички публични и частни изследователски програми, посветени на десертното грозде, както от италиански, така и от международни институции.“ Това сподели Бруно Мезети, професор в Политехническия университет в Марке и координатор на симпозиума
На събитието присъстваха всички големи селекционери, които обявиха пускането на нови сортове през следващата година. Въпреки това местните изследвания също процъфтяват, тъй като двамата селекционери от Апулия, Nuvaut и Italian Club Variety, обявиха планове за пускане на пазара на около двадесет нови сорта всеки през следващата година. Тенденцията е към развитие на предимно безсеменно грозде, ранни и късни сортове, подходящи за отглеждане в южните райони на страната, гарантиращи както добив, така и качество.
На снимката: Щандът на България привлича вниманието на посетителите на Macfrut 2024