Открит ден на зърнените култури се проведе в Пазарджик

„Открит ден на зърнените житни култури” се проведе в Опитна станция по поливно земеделие в Пазарджик. Представители на Института по земеделие Карнобат, Института по растителни генетични ресурси - Садово, Добруджанския земеделски институт - Генерал Тошево и Института по полски култури - Чирпан участваха в Открития ден със собствените си сортове.

Директорът на Опитната станция в Пазарджик доц. Георгиева отбеляза колко важен е правилният избор на вида и сорта. Те трябва да са подходящи за условията на региона, а производителите да се съобразят с микроклимата на Южна България и най-вече този на Горнотракийската низина.

 Получаването на високи и стабилни добиви е възможно само при много внимателно подбиране на сортове от подходящите видове култури. Оказва се, че някои от доскоро предпочитаните сортове не са достатъчно пластични към промените на климата, а други изискват по специфична агротехника.

Една от многото задачи, които изпълнява ОСПЗ Пазарджик, е проучване и предлагане чрез демонстративни полета на надеждни за районите сортове от подходящи и предпочитани видове и отглеждането им с точно определена технология. Тя трябва да е съобразена с изискванията на сорта и особеностите на микрорайона.

Доц. Георгиева акцентира и върху факта с откритите дни, организирани от Опитната станция, като своебразен мост между селекционерите, производителите на качествени български семена и земеделските производители на всички нива.

Презентация с анализ за влиянието на метеорологичните условия през 2018-2019 г. изнесе гл. ас. Самодова. Тя посочи влиянието на условията върху растежа и развитието на културите, сравнени с предшестващи години. Акцентира и върху засушаването, което през 2018 г. затрудни и забави поникването на всички есенници до края на декември – началото на януари. Д-р Самодова запозна присъстващите и със структурата на засетите площи по видове и сортове и отбеляза, че има увеличение на площите при всички култури - пшеница, ечемик, ръж и рапица.

Гости на Открития ден бяха проф. д-р. Тодоровска – главен научен секретар на Селскостопанска академия, Галя Цветанова – директор на Държавно предприятие „Научно-производствен център“, председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Област Пазарджик и председателят на кооперациите в Пазарджик.

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Борис Джонсън: Да се подготвим сериозно за вариант твърд Brexit

Вторник, 25 Юни 2019

Да се подготвим уверено и сериозно за вариант "твърд" Brexit, заяви Борис Джонсън, фаворит...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

КОРАГЕН™ 20 СК - ефективната защита от неприятели при царевицата

Неделя, 23 Юни 2019

От години царевицата е най-разпространената фуражна култура в нашата страна и има висок продуктивен...

Компании, Събития, Анализи

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън

Вторник, 25 Юни 2019

 Празник на киселото мляко ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от...

Реколта, Пазари, Цени

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Ръст с 12,9% отбелязва събраната продукция от ягоди и праскови

Вторник, 25 Юни 2019

Към средата на м. юни 2019 г. производството на картофи, домати, фуражен грах и...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв.  по мярка 11

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв. по мярка 11

Четвъртък, 20 Юни 2019

ДФ „Земеделие“ преведе още близо 9 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“ от...

Иновации, Обучение, Агросвят

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

20 000 декара лавандулови полета засаждат в провинция Шаанкси

Неделя, 23 Юни 2019

Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения се срещна с председателя на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.