“Bulgaria in figures”

 БТПП представи годишното си издание “Bulgaria in figures” - България в цифри. Традиционно то включва най-важните икономически индикатори на България. Съдържа и систематизирана информация за периода 2014 - 2018 г., което позволява бързо и лесно да се правят сравнения и изводи.

В настоящото 10-то издание е включен и преглед на конкурентните позиции на България в най-важните международни класации, с детайлна информация за всички критерии и подкритерии.

Имаме много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и като локация, привличащи фирми от аутсорсинга – сред първите 10 страни в глобален план.

От 26 международни класации – в 16 България е подобрила позициите си, в 8 сме влошили заеманите места, а в две сме запазили положението си.

В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес Doing business 2019 падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година. Нужно е повече да работим за облекчаване на бизнеса – недопустимо е страната ни да заема 147 място в света по „свързване с електричество и това е един от критериите, заради които не сме на по-добро място в класацията за правене на бизнес.

 Това е само една от слабостите в енергетиката и е пореден сигнал за по-сериозни мерки в тази сфера. В доклада от 2019 г. губим места по критерия „отваряне на фирма”, „плащане на данъци” и „закриване на фирма”. Бе направено облекчение с регистрирането на фирми за 1 евро, но напредъкът зацикли. Многократно сме напомняли и за тежките процедури по несъстоятелност, скъпоструващи и продължаващи с години. Напредък имаме по издаване на разрешението за строеж, където от 51-во през 2018 г. място сме на 37-мо през 2019 г. Добро класиране имаме по критериите „международната търговия” и „защита на инвеститорите”.

България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода - Index of Economic Freedom 2019 – според доклад на фондация „Херитидж” с 10 места минаваме напред в света – на 37-мо място от 47-мо през 2018 г. Подобрението е главно заради положителни промени в регулациите за получаването на кредити, регулациите в трудовото законодателство, доброто състояние на фиска и размера на правителствените разходи – точно в тези области имаме напредък. Но като по отношение на „върховенство на закона”, „свобода на бизнеса” и „данъчна тежест сме си влошили позициите.

Класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността  - Global competitiveness index 2017-2018  ни нарежда на 49-та позиция, с една крачка по-напред от 48-ма в предходния доклад. Отбелязваме напредък в „макроикономическата стабилност“, „висшето образование“ и „развитието на финансовите пазари“. Изоставаме обаче по критерия „институции – което е показателно и за липса на е-управление.

Здравеопазването е друга сфера, в която си влошаваме мястото – говори се за реформи, за увеличаване на парите, правят се опити за повече контрол при разходването на средства но на практика липсват каквито и да е било иновативни подобрения и съответните мерки. Не се внедряват водещи практики в света в използването на стандартите на GS1, които БТПП и GS1 България са предлагали на Министерство на здравеопазването.

 В „иновациите“ също минаваме назад в класацията, както и в „инфраструктурата“. Нека отбележим, че е нужно развитието на всички видове пътища – напр. в ж.п. транспортът е немислимо да се правят планове за влакове, които да се движат със скорост около 160 км./ч, при положение, че в Западна Европа същата е 250 км./ч, а в азиатските страни и над 300 км./ч.

В индекса за просперитет също отбелязваме лек напредък – на 47-ма позиция сме от 51-ва. Имаме малко по-добро класиране в критериите, отчитащи управлението, образованието, личната свобода, здравеопазването, природата и социалния капитал. По-лоши са резултатите ни за бизнес средата и икономиката.

В класацията по върховенство на закона сме на 54-та позиция от 126 страни, а в преходното класиране сме били на 55-то място от 113 страни. Имаме скромен напредък, макар че запазваме позиции по критериите, но в последния доклад са включени повече страни. Най-доброто ни представяне е по критериите отворено управление” и „прилагане на регулациите”, а най-зле сме в „ограничения в дейността на правителството” и „отсъствие на корупция” – и по двата показателя сме съответно 87-ми и 82-ри в света. Глобално в изследването България е част от 23-те страни, които подобряват резултатите си с над 1%, като заема 5-то място заедно с Белгия по промени.

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕС забранява употребата на хлорпирифос

ЕС забранява употребата на хлорпирифос

Събота, 14 Декември 2019

Европейската комисия обяви, че спорният пестицид хлорпирифос, свързван с проблеми в развитието у хората,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Определени са ставките за обвързана подкрепа за животните в планинските райони за 2019 г.

Четвъртък, 28 Ноември 2019

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са определени ставките...

Компании, Събития, Анализи

Меморандум между Молдова и България ще подкрепя обмен на изследователи и преподаватели

Меморандум между Молдова и България ще подкрепя обмен на изследователи и преподаватели

Неделя, 15 Декември 2019

 В ССА се състоя среща между Председателя на ССА, проф. д-р инж. Мартин Банов,...

Реколта, Пазари, Цени

Tърговските дружества изкупуват тютюн

Tърговските дружества изкупуват тютюн

Неделя, 15 Декември 2019

Tърговските дружества, с които тютюнопроизводителите имат сключени договори, ще изкупуват тютюн. Кампанията ще продължи...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Козевъди и овцевъди получиха 22 млн. лева обвързана подкрепа за Кампания 2019

Сряда, 11 Декември 2019

ДФ „Земеделие“ продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани за Кампания 2019. Днес...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.