“Bulgaria in figures”

 БТПП представи годишното си издание “Bulgaria in figures” - България в цифри. Традиционно то включва най-важните икономически индикатори на България. Съдържа и систематизирана информация за периода 2014 - 2018 г., което позволява бързо и лесно да се правят сравнения и изводи.

В настоящото 10-то издание е включен и преглед на конкурентните позиции на България в най-важните международни класации, с детайлна информация за всички критерии и подкритерии.

Имаме много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и като локация, привличащи фирми от аутсорсинга – сред първите 10 страни в глобален план.

От 26 международни класации – в 16 България е подобрила позициите си, в 8 сме влошили заеманите места, а в две сме запазили положението си.

В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес Doing business 2019 падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година. Нужно е повече да работим за облекчаване на бизнеса – недопустимо е страната ни да заема 147 място в света по „свързване с електричество и това е един от критериите, заради които не сме на по-добро място в класацията за правене на бизнес.

 Това е само една от слабостите в енергетиката и е пореден сигнал за по-сериозни мерки в тази сфера. В доклада от 2019 г. губим места по критерия „отваряне на фирма”, „плащане на данъци” и „закриване на фирма”. Бе направено облекчение с регистрирането на фирми за 1 евро, но напредъкът зацикли. Многократно сме напомняли и за тежките процедури по несъстоятелност, скъпоструващи и продължаващи с години. Напредък имаме по издаване на разрешението за строеж, където от 51-во през 2018 г. място сме на 37-мо през 2019 г. Добро класиране имаме по критериите „международната търговия” и „защита на инвеститорите”.

България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода - Index of Economic Freedom 2019 – според доклад на фондация „Херитидж” с 10 места минаваме напред в света – на 37-мо място от 47-мо през 2018 г. Подобрението е главно заради положителни промени в регулациите за получаването на кредити, регулациите в трудовото законодателство, доброто състояние на фиска и размера на правителствените разходи – точно в тези области имаме напредък. Но като по отношение на „върховенство на закона”, „свобода на бизнеса” и „данъчна тежест сме си влошили позициите.

Класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността  - Global competitiveness index 2017-2018  ни нарежда на 49-та позиция, с една крачка по-напред от 48-ма в предходния доклад. Отбелязваме напредък в „макроикономическата стабилност“, „висшето образование“ и „развитието на финансовите пазари“. Изоставаме обаче по критерия „институции – което е показателно и за липса на е-управление.

Здравеопазването е друга сфера, в която си влошаваме мястото – говори се за реформи, за увеличаване на парите, правят се опити за повече контрол при разходването на средства но на практика липсват каквито и да е било иновативни подобрения и съответните мерки. Не се внедряват водещи практики в света в използването на стандартите на GS1, които БТПП и GS1 България са предлагали на Министерство на здравеопазването.

 В „иновациите“ също минаваме назад в класацията, както и в „инфраструктурата“. Нека отбележим, че е нужно развитието на всички видове пътища – напр. в ж.п. транспортът е немислимо да се правят планове за влакове, които да се движат със скорост около 160 км./ч, при положение, че в Западна Европа същата е 250 км./ч, а в азиатските страни и над 300 км./ч.

В индекса за просперитет също отбелязваме лек напредък – на 47-ма позиция сме от 51-ва. Имаме малко по-добро класиране в критериите, отчитащи управлението, образованието, личната свобода, здравеопазването, природата и социалния капитал. По-лоши са резултатите ни за бизнес средата и икономиката.

В класацията по върховенство на закона сме на 54-та позиция от 126 страни, а в преходното класиране сме били на 55-то място от 113 страни. Имаме скромен напредък, макар че запазваме позиции по критериите, но в последния доклад са включени повече страни. Най-доброто ни представяне е по критериите отворено управление” и „прилагане на регулациите”, а най-зле сме в „ограничения в дейността на правителството” и „отсъствие на корупция” – и по двата показателя сме съответно 87-ми и 82-ри в света. Глобално в изследването България е част от 23-те страни, които подобряват резултатите си с над 1%, като заема 5-то място заедно с Белгия по промени.

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

EС спира вноса на канадски пресни плодове

EС спира вноса на канадски пресни плодове

Петък, 23 Август 2019

EС  спира вноса на канадски  пресни плодове, считано от 1 септември, тъй като въвежда...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Четвъртък, 22 Август 2019

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Реколта, Пазари, Цени

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Петък, 23 Август 2019

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два...

Иновации, Обучение, Агросвят

Обмяна на опит и добри практики в Трабзон, Турция

Обмяна на опит и добри практики в Трабзон, Турция

Четвъртък, 22 Август 2019

Делегация от Българска търговско-промишлена палата участва в посещение в Трабзон, Турция, което се осъществява...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.